Jonų respublika įsisiūbavo į Joninių šėlsmą | Kas vyksta Kaune

Jonų respublika įsisiūbavo į Joninių šėlsmą

R. Tenio nuotr.

Trumpiausią metų naktį visi keliai atvedė į Jonų respubliką. Čia, vienadienėje valstybėje, netrūko tikrų Joninių šventės dvasios, linksmų veidų, pramogų ir jaukaus šventinio laužo.

Per 2000 Jonų ir Janinų ne tik iš Lietuvos, bet ir visos Europos bei JAV sugūžėjo į trumpiausios nakties šventę. Organizatoriai tikina, jog šiais metais Jonų respublikoje pasisvečiavo rekordinis šio vardo turėtojų skaičius.

Joninės Jonavoje kasmet sutraukia dešimtis tūkstančių žiūrovų ir garbių svečių iš Lietuvos bei užsienio valstybių, tad jai ruošiamasi ištisus metus, stengiamasi kuo išradingiau pateikti senuosius Rasos šventės papročius bei diegti naujas tradicijas. Dešimtys tūkstančių Jonų ir Janinų bei juos sveikinančių žiūrovų tradiciškai dalyvavo įvairiose apeigose, žaidimuose, amatininkų kiemelyje, prekybos kermošiuje, gėrėjosi kasmet vis naujai paruošiama „Vasarvidžio misterija“. Daugiatūkstantinė minia neslėpė susižavėjimo Joninių nakties misterija bei fejerverkų šou.

Smagių pramogų puokštė

Senosios Rasos tradicijas puoselėjantys lankytojai buvo laukiami tradicijų ir apeigų kiemelyje, kur buvo galima įsijungti į magijos, burtų, kupoliavimo, aukojimo, vainikėlių plukdymo, šokinėjimo per laužą ir kt. apeigas.

Į šiemet vykusį jau trečiąjį respublikinį sūrininkų čempionatą „Šventas Jonas – pieno ponas“ suvažiavo sūrininkai iš Ukmergės, Alytaus, Panevėžio, Širvintų, Varėnos ir Molėtų. Veikė sūrių kiemelis, kuriame buvo galima įsigyti pagal įvairias receptūras pagamintų varškės ir brandintų sūrių.

Masinė „Jontrepsio“ akcija įtraukė šventės vietoje susibūrusius žiūrovus į visuotinį smagaus liaudies šokio „Malūnėlis“ sūkurį. Tradiciškai šventės dalyviai pasinėrė į paparčio žiedo ieškojimo varžybas.

Į Joninių šventę įpūsti nauji vėjai

„Paparčiamobilių“ karavanas – šių metų naujovė, atkeliavusi iš kaimyninės Latvijos. Bet kokios transporto priemonės – automobiliai, dviratukai, paspirtukai, vežimėliai, papuošti gėlėmis, ąžuolais, paparčiais, – rikiavosi Joninių slėnyje, kur dalyviai rinko originaliausias transporto priemones.

Šventinę atmosferą kūrė žavingasis Jonavos „Pavasario“ choras, grupė „Funny beat“ ir legendinė grupė „Antis“, kuri privertė pajudėti kiekvieną.

Vidurnaktį dangų nušvietė įspūdingi fejerverkai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA