„Šapokliak“ – stiliaus iššūkis kauniečiui | Kas vyksta Kaune

„Šapokliak“ – stiliaus iššūkis kauniečiui

R. Tenio nuotr.

Bent jau taip gali pasirodyti šiandien, vos pravėrus nedidelio, jaukaus „boutique“ duris šalia Kauno muzikinio teatro. Permini slenkstį ir sekundei sutrinki prieš akis išvydęs ne paskutinio mados šauksmo egzempliorius, o unikalias idėjas namams ir sielai. Apima jausmas, kad atvėrei visai ne parduotuvės, o kažkieno namų duris ir tave pasitinka šiltumas ir jaukumas.

Vos apsidairius sunku apsakyti kiek visko supa aplink: pasitinka namai, kuriuose parduodami stilingi antikvariniai baldai bei interjero detalės, originalumu dvelkiančios vintažinės ir naujos aprangos prekės bei aksesuarai, lietuvių menininkų autoriniai darbai bei papuošalai, vienetiniai daiktai ir malonios smulkmenos. Tai, ko gero, vienintelė tokio tipo parduotuvėlė laikinojoje sostinėje, kur jausmas tarsi papuolus į svečius, kur įėjus akys raibsta nuo tokios naujų ir senų daiktų įvairovės.

Vaikštinėjant po unikalią parduotuvę, stengiantis nesugadinti spinduliuojančios auros, esi švelniai užkalbinamas salono savininkės Viltės Stabingienės. Tuomet ir sužinai, kad šiuose namuose gali įsigyti viską, nuo vintažinės suknelės, vienetinių auskarų ar įspūdingo XIX amžiaus šviestuvo.

Sėkmingai penkis metus sostinėje gyvuojanti viena iš mados buveinių – „Šapokliak“ salonas vasarą duris atvėrė ir Kaune, tad dalis kauniečių jau spėjo atrasti ir pamėgti šią vietą. Daugelis niekaip nebegali praeiti pro šalį, taip ir pritraukia net per langus pulsuojantis jaukumas. Salonas įsikūręs pačioje miesto širdyje, Laisvės alėjoje 89. Čia atrodo, kad kultūros, meno ir stiliaus traukos centru tarpukario metais buvęs Kaunas susigrąžino savo spindesį. Pro šalį keliaujančius traukia žaisminga Šapokliak. Juk dar pamenate Krokodilo Genos ir Kūlverstuko bičiulę Šapokliak, kurios rankinėje tilpo visas pasaulis?

„Seno – naujo dialogas“ – taip saloną „Šapokliak“ pristato jo įkūrėjai, mat čia itin gerai išlaikytos senienos, dera kartu su visai naujomis prekėmis: lyg viskas taip ir turėtų būti. „Kauniečiai yra persivalgę įvairių galerijų ir nenumaldomo mados vaikymosi, tad norėjosi padaryti tai, ko dar neturėjo. Čia – namai, kuriuose savotiškas miksas: antikvariniai baldai bei interjero detalės žaidžia su lietuvių menininkų darbais, vintažinė suknytė ieško išskirtinio aksesuaro visai šalimai esančioje lentynoje”, – besišypsodama pasakojo salono savininkė.

Jaukiame šeimos versle žmonėms siūloma ne tik išsiskirti savo apranga ar papuošalais bei nepasiduoti masinės gamybos daiktų bumui, bet ir naujus ar atnaujintus vėjus įsileisti ir į savo namus, dekoruojant stilingais, laiko patikrintais, kokybiškais baldais bei aksesuarais. Salonas, atrodo nedidelis, bet talpina gausybę įvairiausių daiktų nuo įvairių baldų, šviestuvų iki drabužių, rankų darbo papuošalų ar širdžiai mielų mažmožių. Čia užsukęs žmogus, gali išsinešti jau padengtą antikvarinį staliuką, vaisinę kartu su puodeliais, konsolę su toršeru, sagę priderintą prie šalio, suknelę su idealiai tinkančia rankine ar tiesiog dovanų čekį.

„Čia vintažinis drabužis tai ne tas, kuris daug kartų nešiotas, o tas, kuris vos vieną – du kartus užsidėtas ypatingai progai ir trumpam pamirštas. „Šapokliake“ seni daiktai atgyja naujam gyvenimui sėkmingai veda dialogą su naujais. Be to, antikvaras ir vintažas visada madoje, juk tai- klasika. Mados kūrėjai ne veltui semiasi idėjų iš senų modelių“, – kalbėjo savininkė.

Kaip unikalūs daiktai pasiekia saloną? Pasirodo, šiems namams prekės kruopščiai renkamos, patys šeimos nariai keliauja į užsienį ieškoti unikalių egzempliorių ir atrenka lietuvių menininkų darbus. Daugiausia antikvarinių daiktų „Šapokliak“ pasiekia iš Belgijos ir Prancūzijos XIX amžiaus žmonių gyvenimo. Naujos prekės Kauną pasiekia iš už Atlanto bei iš ponų ir karalienių šalies, gausia istorija išsiskiriančios Anglijos. Parduotuvėlėje galima atrasti vietos menininkų kūrinių bei pačių savininkų rankomis pagamintų daikčiukų.

„Kadangi tai šeimyninis verslas, norėjosi, kad būtų lyg namuose, todėl įdėta labai daug meilės ir geros energijos. Dažnas, užėjęs į vidų, pasako, jog čia tvyro puiki aura, užbėgi trumpam, bet lieki tarsi savotiškai meditacijai. Manau, savo tikslą pasiekėme. Dabar norisi, kad kiti pasidžiaugtų, papuoštų save ir savo aplinką” – pasakojo V. Stabignienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA