Kaune klegės tradicinio ir šiuolaikinio folkloro festivalis „Suklegos” – Kas vyksta Kaune

Kaune klegės tradicinio ir šiuolaikinio folkloro festivalis „Suklegos”

Kada diena ir naktis susilygins, per patį rudens Lygiadienį, Kauno ryšių istorijos muziejaus erdvėse ims klegėti Tarptautinis tradicinio ir šiuolaikinio folkloro festivalis SUKLEGOS. 13-asis festivalis vėl sukvies modernios muzikos mylėtojus pasidalinti savo interpretacijomis tradicinio folkloro pagrindu.

Rugsėjo 21 dieną, 18.00 val. Ryšių Kiemelyje 837 aidės jaunimo balsų ir įvairių instrumentų aidas bei liesis prakaitas trankioje vakaronėje su kapela BYTIKZYZ. Folkloro ansamblis GILĖ pateiks sutartinių rinkinį, aranžuotą šiuolaikiškais ritmais. Kauno tautinės kultūros centro jaunimo grupės SODAILIO repertuare skambės autentiškas lietuvių liaudies folkloras bei jo improvizacijos, kuriose atsispindi šiuolaikiškų, jaunų žmonių kūryba ir muzikinės idėjos. Pirmą kartą festivalyje savo požiūrį į šiuolaikišką folklorą pristatys grupė iš Vilniaus MIDULA. Jų tikslas – perteikti lietuviškų dainų gilumą, dvasiškumą. Taip  pat SUKLEGOSE išgirsime Raimondo BINKAUSKO – gongo meistro ir Martyno SUČYLOS – perkusisto, Afrikos būgnų mokytojo improvizacijas. Ukmergės ir Pasvalio dambrelininkai su Egidijumi DARULIU priešakyje demonstruos viską, kas įmanoma padaryti mažiausiu pasaulyje instrumentu – dambreliu. Tuomet mūsų egzotiškas nacionalinis paveldas ims švelniai skleisti autentiškas lietuviškas melodijas, plauks trance bangose, pulsuos bliuzo ritmus ar puls agresyviai kriokti ir trankytis tarsi karinių orlaivių eskadrilės… Abejingų nepaliks Kamilės Gudmonaitės ir Manto Zemlecko dueto KAMANIŲ ŠILELIS eksperimentai. Jie groja dviese, bet, atrodo, kad scenoje visas ansamblis. Jų neužtenka klausytis, juos reikia ir matyti.

Rugsėjo 22 dieną, 18.00 val. toje pačioje vietoje dar daugiau muzikos, dar daugiau pasaulio. Saulius PETREIKIS šių metų Suklegų klausytojus pasitiks su programa, aprėpiančia instrumentus bei muziką iš viso pasaulio. Jo kūrybos pagrindas – įvairūs pučiamieji, bet esama ir harmoninių bei ritminių instrumentų, apie kuriuos šis jaunas atlikėjas bei kūrėjas dar ir papasakoti gali. Ši maždaug valandos trukmės muzikinė kelionė nuskraidins publiką į Indiją skambant bansuri fleitoms, į Škotiją bei Airiją – klausantis keltiškų vislų, armėniškas dudukas dainuos apie Kaukazo regioną, į Australiją nukels didžiaridu baubimai, įvairios kalimbos bei šekerės padvelks Afrikos karščiu, o birbynės, skudučiai, kanklės ir įvairūs ragai grąžins arčiau namų. Svečias iš Danijos Denis Mc LAUGHLIN, tikras airiškos muzikos propaguotojas, nuskraidins žiūrovus į Airiją. Dvylikastyge gitara, mandolina, bandža, airišku būgnu bodhran ir kauliukais grojantis virtuozas pateiks dalelę Airijos istorijos, žavių kasdieninio gyvenimo akimirkų, spalvingų jausmų paletės akcentus: meilę, draugystę ir praradimus. Festivalio scenoje skambės naujas tarptautinis projektas – MEROPE, kuriantis unikalią world muzikos, džiazo ir folkloro instrumentų bei elektroninių garsų sintezę. Užburiančiomis melodijomis, garsinėmis tekstūromis, subtilia harmonija bei poliritmija MEROPE  kuria naujųjų laikų ritualinę muziką. Festivalio programą užbaigs įdomiais potėpiais nuspalvintas PIEVŲ folkrokas, kuriame persipina stipri poezija ir išjausta muzika, nuskraidina į Šiaurės Lietuvą, kur tarp tyliai burtus šnabždančių pievų, maldas kalbančių medžių bei tykančių pelkių akivarų, gali atrasti atsakymus į visus egzistencijos klausimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA