Kaune nebeliko valdiškų globos namų: vaikai gyvens jaukiuose butuose | Kas vyksta Kaune

Kaune nebeliko valdiškų globos namų: vaikai gyvens jaukiuose butuose

Kauno m. savivaldybės inf. 2018/08/08 10:10
Kaunas.lt nuotr.

Internatais ir „globnamiais“ vadintos įstaigos Kaune tapo praeitimi. Kauno savivaldybė įgyvendino kelerių metų planą uždarydama jos žinioje buvusius vaikų globos namus. Visi jų auklėtiniai perkelti gyventi į jaukius, naujai įrengtus butus, rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime spaudai.

„Atsikratėme gniuždančio sovietinio palikimo, kuomet be tėvų globos likę vaikai gyvendavo tvoromis apjuostose įstaigose. Nuo šios savaitės visi vaikai gyvena jaukiuose butuose. Tokia aplinka kur kas artimesnė įprastiems namams. Tikiu ir tikiuosi, kad kaimynai šalia jų apsigyvenusius vaikus sutiks svetingai, o jie galiausiai atsidurs rūpestingose globėjų šeimose. Kauniečiams niekada netrūko tarpusavio supratimo ir palaikymo. Jo ypač reikia dabar, nes tai yra mūsų visų vaikai“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Pirmieji gyventojai į tris butus su visais patogumais įsikėlė dar 2016 metų gruodį, o pernai kovą visiškai ištuštėjo ir buvo uždaryti „Atžalyno“ globos namai Partizanų gatvėje. Galiausiai iki šių metų rugpjūčio nebeliko gyventojų ir Panemunėje veikusiuose Kauno savivaldybės globos namuose.

Baigus vadinamąjį deinstitucionalizacijos procesą, šiuo metu 79 vaikai gyvena 13-oje butų, išsidėsčiusių visame Kauno mieste. Tarp jų – 20 vaikų su negalia. Būsimieji gyventojai patys dalyvavo priimant sprendimus dėl savo naujų namų interjero, sprendė, kokia spalva dažyti kambarių sienas, kaip juos apstatyti ir panašiai. Visus būstus Kauno savivaldybė surado, iš pagrindų atnaujino bei vaikų poreikiams pritaikė miesto lėšomis.

„Vaikai tampa pilnaverčiais bendruomenės nariais. Naujuose namuose laukia kur kas šeimyniškesnė aplinka, kuri formuos artimesnius tarpusavio ryšius, skatins kiekvieną jų tobulėti, ugdys socialinius įgūdžius ir tiesiog suteiks vaikams taip svarbaus savarankiškumo. Keleri metai – pakankamas laiko tarpas išties ambicingiems darbams ir šis atvejis tą akivaizdžiai įrodė“, – kalbėjo Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Visuose butuose ištisą parą dirbs socialiniai darbuotojai ir jų padėjėjai. Jei anksčiau globos namuose jiems tekdavo vienu metu dirbti su maždaug 14 vaikų, tai dabar šis skaičius sumažės daugiau kaip perpus – iki 6 vaikų. Tai užtikrins vaikams kokybiškas gyvenimo sąlygas ir pilnavertę nuolatinę priežiūrą. Be to, padedami suaugusiųjų, paaugliai mokysis namų ruošos darbų tvarkydami savo gyvenamąją aplinką, drauge ruoš valgį bei rūpinsis maisto produktais ir kitais būtiniausiais pirkiniais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA