Lietuvos zoologijos sodas mini jubiliejų: pasitiks nauji gyvūnai ir gausybė pramogų | Kas vyksta Kaune

Lietuvos zoologijos sodas mini jubiliejų: pasitiks nauji gyvūnai ir gausybė pramogų

R. Tenio nuotr.

Kaune esantis Lietuvos zoologijos sodas liepos 1 d. visiems kauniečiams ir miesto svečiams dovanoja didžiulę 80-ojo gimtadienio šventę. 1938 m. prof. Tado Ivanausko įkurtas zoologijos sodas veikia nepertraukiamai visus 80 metų ir šiais metais džiugina gimtadienio renginiais.

Iki liepos 9 d. Nemuno saloje galima išvysti zoologijos sodo istorinių fotografijų parodą, o nuo birželio 25 d. visi miesto gyventojai turi atidžiai dairytis mieste ir ieškoti paslėptų gyvūnų ir dovanų. Tuo tarpu didžioji šventė zoologijos sode laukia sekmadienį.

Kaip nurodoma zoologijos sodo pranešime spaudai, čia koncertuos „X Faktoriaus“ nugalėtoja Iglė, po sodą vaikščios pats prof. Tadas Ivanauskas, neliks svečiai ir alkani – kiekvienas gaus po gimtadieninio torto gabalėlį.

Galvojantiems, kad į gimtadienį eiti be dovanų negražu, siūloma pasižvalgyti Lietuvos zoologijos sodo interneto svetainėje – ten pateiktas sąrašas, kokių dovanų laukia gyvūnai. Jas reikės palikti specialiose vietose netoli įėjimo.

„Labai džiaugiamės, kad šiais metais lankytojai galės susipažinti su trijų įstaigų, prie kurių kūrimo prisidėjo, arba net pats įkūrė T. Ivanauskas, edukacijomis – Lietuvos zoologijos sodo, VDU botanikos sodo ir T. Ivanausko zoologijos muziejaus. Taip pat pirmą kartą į mūsų zoologijos sodą iš Klaipėdos atvyks ir Jūrų muziejaus edukologai“, – pasakojo Lietuvos zoologijos sodo Komunikacijos ir edukacijos skyriaus vedėja Lina Andriuškaitė.

Be to, lankytojų lauks įvairios pramogos visai šeimai: „Robotikos akademija“, „VikiLab“ eksperimentai, momentinių nuotraukų, laikinųjų tatuiruočių dirbtuvės. Bus galima išsimatuoti savo bėgimo greitį, palyginti regą ir klausą su gyvūnų.

Liepos 1-ąją lankytojų taip pat lauks daug gyvūnų pristatymų, specialios ekskursijos, kurios vyks 11 val. bei 14 val., ir patys mažiausi gyventojai – jaunikliai.

Gegužės 11 d. Lietuvos zoologijos sodo dvikupriams kupranugariams Gražuolei ir Feniksui gimė mažylė Maja. Maja yra tikras džiaugsmas, kadangi kupranugariai gali susilaukti palikuonių tik 1 kartą per 2 metus ir tik labai retais atvejais gimsta 2 kupranugariukai. Jie nėra tokie trapūs, kaip gali pasirodyti. Tik gimęs kupranugario jauniklis atsistoja per 15–20 minučių ir jau gali sverti iki 37 kilogramų.

Dar viena didelė gimtadienių šventė buvo kamerūninių ožkų šeimoje. Šiais metais ožiukų sulaukė 7 mamos. 5 iš jų pagimdė po 2 ožiukus ir 2 po vieną ožiuką. Įdomu, kad visi porelėmis gimę ožiukai buvo skirtingų lyčių. Iš viso gimė 12 mažylių – 5 berniukai ir 7 mergaitės. Pirmi ožiukai šį pasaulį išvydo gegužės 11 d., o paskutinis gegužės 30 d.

Vieni iš trapesnių tik ką gimusių zoologijos sodo jauniklių būna miškinės katės, kaip jas vadino T. Ivanauskas – vilpišiai. Gegužės 1 d. gimė mažasis vilpišiukas – mama Azazel labai saugo savo mažylį. Jei kas prisiartina prie voljero kai vilpišiukas žaidžia, prašalaitis iškart būna apšnypštas mamos ir įdėmiai stebimas.

Jei nesusipratėlis stebėtojas nepasitraukia, šeima greit sulenda į savo vidinį voljerą. Taip uoliai mama saugos savo mažylį dar apie 3 mėnesius. Po 5-10 mėnesių mažylis taps savarankiškas.

Paukščių skyrius zoologijos sode taip pat pasipildė naujais gyvūnais. Visai nesenai iš Talino zoologijos sodo atkeliavo didžiulis paukščių būrys. Lietuvos zoologijos sode įsikūrė baltosios pelėdos patinėlis, baltapetis jūrinis erelis, karališkųjų fazanų pora ir himalajinių trumpauodegių fazanų pora bei povų porelė.

Zoologijos sodas oficialiai atidarytas 1938 metų liepos 1 dieną. Tuo metu jo ekspoziciją sudarė 40 eksponatų, tarp jų – lapės, taurusis elnias, briedžiai, ereliai, pelėdos, danieliai, vilkai. Tai buvo zoologijos sodo įkūrėjo Tado Ivanausko bei kitų zoologijos sodų padovanoti gyvūnai. Šiuo metu zoologijos sode esama per 250 gyvūnų rūšių ir apie 2 tūkst. gyvūnų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA