Prabilo miesto atstovai: už funikulieriaus nukritimą privalo atsakyti įmonė | Kas vyksta Kaune

Prabilo miesto atstovai: už funikulieriaus nukritimą privalo atsakyti įmonė

KAUNAS.KASVYKSTA.LT inf., BNS inf. 2018/06/08 20:18
R. Tenio nuotr.

Penktadienio vakarą miesto centre įvyko nelaimė – nukrito Žaliakalnio funikulierius. Praėjus kelioms valandoms po įvykio, aiškėja daugiau detalių. Apie įvykį prabilo ir miesto atstovai.

Neblaivus mašinistas – sulaikytas

Avariją patyrusį Kauno Žaliakalnio funikulierių valdęs 61 metų mašinistas buvo neblaivus, jį sulaikė policija.

„Jam nustatytas 0,69 promilės girtumas“, – BNS sakė Kauno apskrities policijos atstovė Justina Kazragytė.

Kauno apskrities policijos viršininkas Darius Žukauskas BNS teigė, kad funikulieriaus mašinistas sulaikytas 48 valandoms.

Policija nelaimę tirs arba pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio 3 dalį (nežymus mažamečių sužalojimas) arba pagal Baudžiamojo kodekso 138 straipsnį (nesunkus sveikatos sutrikdymas).

„Kai bus patikrintos visos aplinkybės, bus sprendžiama dėl įmonės darbuotojo atsakomybės. Skaudi nelaimė, ačiū Dievui, neįvyko skaudesnių pasekmių. Nė vieno vaiko gyvybei nėra pavojaus“, – BNS sakė D. Žukauskas.

V. Matijošaitis: „Tai – protu nesuvokiamas įvykis“

Žaliakalnio funikulierius 1993 metais buvo privatizuotas, o 2003 metais jį įsigijo ir iki šiol eksploatuoja privataus kapitalo įmonė „Kauno liftai“. Jai vadovauja Jonas Guzavičius.

„Tai yra protu nesuvokiamas įvykis. Ačiū Dievui, kad išvengėme didelės tragedijos. Palaikau nuolatinį ryšį su Kauno policijos vadovu Dariumi Žukausku ir Kauno greitosios pagalbos stoties vadu Nerijumi Mikelioniu. Kaunas tinkamai pasirūpins visais į nelaimę patekusiais vaikais. Šitas funikulierius priklauso ne savivaldybei, o privačiai kompanijai „Kauno liftai“. Su įmonės vadovybe laukia labai rimtas pokalbis apie jų atsakomybę ir veiksmus, kad tokie dalykai nepasikartotų“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Socialiniame tinkle „Facebook“ pasipiktinimu dalijosi ir vicemeras Simonas Kairys. „Gaila, kad Kauno liftai patingėjo tinkamai prižiūrėti Žaliakalnio funikulierių. Mašinistui nustatytas girtumas! Kauno liftų vadas – Kauno miesto tarybos narys Jonas Guzavičius. Kur jo reakcija? Bent atsiprašymas?“ – rašė S. Kairys.

Įvykis atkreipė ir VDU Psichologijos katedros doc. dr. Visvaldo Legkausko dėmesį. „Kauno liftai“ turi reikalų. Kai praėjusį mėnesį krito Aleksoto funikulierius, apsieita be rimtų sužeidimų. Tai „Kauno liftams“ toks įvykis įspūdžio nepadarė. Dabar nukrito funikulierius pilnas vaikų. Daug mažiau sėkmingai… “ – rašė psichologas.

Sureagavo savivaldybė

Įvykus nelaimei, penktadienį vakare darbą pradėjo Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija. Įvertinus visas aplinkybes, komisijos nariai nusprendė sužalojimų išvengusius moksleivius pristatyti į Apuolės gatvėje esančią Kauno specialiąją mokyklą. Ten 12-14 metų amžiaus vaikai buvo pavalgydinti, su jais dirbo du į vietą iškviesti psichologai.

Apie 20 val. autobusas su iš Šiaulių atvykusiais moksleiviais bei policijos ir greitosios pagalbos palyda pajudėjo į Kauno klinikas. Ten pasiėmus 7 iš ligoninės išleidžiamus vaikus autobusas išvyks atgal į Šiaulius. Vienas į nelaimę patekęs vaikas lieka Kauno klinikose.

Sužaloti 8 vaikai

Paaiškėjo, kad funikulieriaus viduje buvo 32 vaikai, 8 pristatyti į Kauno klinikas. Vaikams nustatyti rankų, kojų, nugaros sumušimai.

Kaip skelbė BNS, penktadienio popietę Kaune atsikabinus lynui Žaliakalnio funikulieriuje, pirminiais duomenimis, nukentėjo 5-7 klasių moksleiviai. Vaikai sąmoningi, tačiau išsigandę. Jie į ekskursiją buvo atvykę iš Šiaulių. V. Kudirkos progimnazijos.

Bendrajame pagalbos centre 17.14 val. gautas pranešimas apie tai, kad nukrito V. Putvinskio gatvėje esantis Žaliakalnio funikulierius, yra sužeistų vaikų.

Į įvykio vietą buvo atvykę ugniagesiai, greitoji, policija.

Apie 18.24 val. vaikai buvo susodinti į autobusą ir su policijos palyda išvyko iš nelaimės vietos. Vaikų laikinu apgyvendinimu kol vyks apklausos pasirūpino Kauno meras.

„Technologija paprasta: vienas vagonas važiuoja į viršų, kitas į apačią. Lynas tvarkoje, visas sveikas. Kas atsitiko, aiškinsimės. Jis kiekvienais metais, liepos mėnesį su svoriais, 4 tonomis bandomas“, – žurnalistams įvykio vietoje sakė „Kauno liftų“ technikos direktorius Virginijus Markvaldas.

Pasak jo, viename vagone gali važiuoti 25 žmonės.

Žaliakalnio funikulierius yra vienas iš dviejų Kauno keltuvų, pirmasis mieste ir Lietuvoje, vienas seniausių veikiančių keltuvų Europoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA