IX fortas kviečia į šventę visai šeimai: atjos kavalerijos raiteliai, užvirs tikras 1919 m. mūšis (papildyta) | Kas vyksta Kaune

IX fortas kviečia į šventę visai šeimai: atjos kavalerijos raiteliai, užvirs tikras 1919 m. mūšis (papildyta)

Organizatorių nuotr.

Gegužės 12 d. (šeštadienį) Kauno IX forto muziejuje laukiama kauniečių ir miesto svečių antplūdžio: čia vyks Lietuvos valstybės ir Lietuvos kariuomenės atkūrimo šimtmečiui paminėti skirtas istorijos ir pilietiškumo renginys „Praeities aidas – šiandienos stiprybei!“. Renginyje bus atkurtas 1919 m. mūšis, užvirs nuožmios karių kovos, žvangės tikri ginklai, pasirodys kavalerijos raiteliai. 

Susirinkusieji taip pat išvys šiuolaikinio kario ginkluotę bei ekipuotę. Šventėje ką pamatyti turės ir jauni, ir seni, tad puikiai praleisti laiką laukiama atvykstančiųjų su visa šeima.

Renginys prasidės vidurdienį, kavalerijos raiteliai programą demonstruos 15:30 val., renginio kulminacija numatoma 17 val., kai susirinkusiesiems bus demonstruojamas rekonstruotas mūšis. Visą dieną lankytojai kviečiami nemokamai apžiūrinėti muziejaus ekspozicijas ir turiningai praleisti laiką.

Šventėje pasirodys Lietuvos kariai./Organizatorių nuotr.

Vyks kariuomenės, policijos, gaisrinės pasirodymai; pirmosios pagalbos mokymai

Nuo 12 val. vyks nemokamas muziejaus lankymas ir specialiųjų tarnybų edukacinė veikla. 12-15:30 val. muziejaus teritorijoje vyks Lietuvos kariuomenės, Lietuvos policijos, priešgaisrinės gelbėjimo valdybos veiklų ir įrangos pristatymai, pirmosios pagalbos suteikimo mokymai.

Kauno apskrities bendruomenės pareigūnai aktyvius visuomenės narius susipažindins su policijos vykdoma veikla. Renginio dalyviams bus pristatomos pareigūnų transporto priemonės ir amunicija, demonstruojamos prevencinės priemonės, dalinami naudingi prevenciniai patarimai. Pareigūnai pristatys kriminalinių tyrimų veiklos būdus ir metodus. Renginio metu taip pat bus žymimi vertingi daiktai, dviračiai.

Supažindins su ugniagesio kasdienybe./Organizatorių nuotr.

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai renginio dalyvius supažindins su saugumu buityje, ugniagesio profesija, demonstruos gaisrinį automobilį ir gaisro gesinimo įrangą, darbo drabužius. Pareigūnai taip pat atsakys į piliečiams rūpimus klausimus. Mažieji galės įlipti ir apžiūrėti gaisrinį automobilį iš vidaus bei nupiešti ateities ugniagesį.

Demonstruos šiuolaikinio kario ginklus

Lietuvos kariuomenės įrengtoje ekspozicijoje apsilankę renginio dalyviai išvys šiuolaikinį karį, jo naudojamą ekipuotę ir ginkluotę: kulkosvaidį „MG-3“; granatsvaidį „Carl Gustaf M-48“; snaiperinį šautuvą „Gol Snyper S308 WIN“ ir kitus. Taip pat turės galimybę pabendrauti su kariais apie jų tarnybą Lietuvos kariuomenėje ir paties kario paklausti, kiek sveria jo kuprinė, o drąsiausieji galės išbandyti save ir užsirašyti į tarnybą Lietuvos kariuomenėje.

Pakvies į šimtamečio šarvuočio „Rolls Royce“ vidų

Renginio dalyviai turės galimybę išvysti kaip gyveno Lietuvos kariai prieš 100 metų, ką valgė, kuo buvo apsirengę ir ginkluoti. Smalsiausieji galės ne tik pamatyti, bet ir pačiupinėti karių ginklus, o svarbiausia – apsilankyti Nepriklausomybės kovų laikotarpio šarvuočio „Rolls Royce“ viduje.

Įsikurs karių lauko stovykla, atjos kavalerijos raiteliai

Muziejaus teritorijoje taip pat įsikurs istorinė Lietuvos Nepriklausomybės kovų laikotarpio karių lauko stovykla, o 15:30 val. istorijos rekonstrukcijos klubas „GRH Garnizon Suwałki“ iš Lenkijos surengs kavalerijos raitelių pasirodymą.

Kavalerijos raitelių pasirodymas./Organizatorių nuotr.

Rekonstruos tikrą Nepriklausomybės kovų mūšį

Renginį užbaigs karo istorijos klubo „Grenadierius“ inscenizuotas 1919 m. Kauno gynybos mūšis, vykęs Kėdainių–Šėtos–Jonavos ruože su bolševikais. Mūšio pradžia – 17 val.

„Minint Lietuvos kariuomenės šimtmetį svarbu prisiminti, koks svarbus buvo savanorių vaidmuo formuojant kariuomenę. Nepriklausomybę 1918 m. paskelbusi jauna Lietuvos valstybė iš karto susidūrė net su trimis išorinėmis grėsmėmis: bolševikais, bermontininkais, Lenkijos Respublika. Net ir neturėdama profesionalios kariuomenės, Lietuva nepabūgo priešininkų. 1918–1920 m. vykusių Nepriklausomybės kovų metu Lietuvos žmonės įrodė, kad yra pasirengę būti laisvi ir šią teisę gynė ginklu”, – teigė renginio organizatoriai.

Kauno IX forto muziejus./R. Tenio nuotr.

Visą dieną – nemokamas IX forto muziejaus lankymas

Gegužės 12 d. renginio dalyviai galės nemokamai apsilankyti Kauno IX forto muziejaus ekspozicijose. Už simbolinį 0,50 eur. mokestį bus galimybė sudalyvauti ekskursijose į IX forto gynybinę sieną (požemius).

Renginyje veiks maistas ant ratų, tad praalkus bus galima užkąsti vietoje. Įėjimas į renginį – nemokamas. Kviečiama aktyviai dalyvauti.

Prašo gerbti šalia IX forto nužudytų aukų atminimą

Renginio organizatoriai informuoja, kad renginys vyks priešingoje memorialinio komplekso dalyje, nei yra IX fortas ir masinių žudynių laukas – prie muziejaus administracinio pastato (apie 0,5 km atstumu nuo masinių žudynių lauko, greta pagrindinės muziejaus automobilių stovėjimo aikštelės).

Renginio organizatoriai prašo visuomenės supratingumo masinio renginio metu, gerbti greta Kauno IX forto nužudytų aukų atminimą ir laikytis tokiomis aplinkybėmis būdingų etikos ir moralės normų.

Išsamią renginio programą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA