Premjera Kaune: kodėl M. Šalčius išvyko motociklu į Japoniją, o japonas J. Fukudzava lyginamas su Maironiu | Kas vyksta Kaune

Premjera Kaune: kodėl M. Šalčius išvyko motociklu į Japoniją, o japonas J. Fukudzava lyginamas su Maironiu

Organizatorių nuotr.

Ketvirtadienį Kaune debiutuoja dokumentinis filmas apie keturis neįtikėtinus herojus, sujungtus Lietuvos ir Japonijos, tai: diplomatas Čiunė Sugihara, 1940 m. išgelbėjęs 6 tūkst. žydų; Jukičis Fukudzava – pirmas japonas, paminėjęs ir aprašęs Kauną dar 1862 m.; keliautojas Matas Šalčius 1929 m. iš Kauno į Japoniją išvykęs motociklu bei Steponas Kairys – pirmųjų lietuviškų knygų apie Japoniją autorius.

Visų jų istorijos sugulė į dokumentinį filmą – „Kaunas. Sugiharos ir Japonijos ženklai“, sukurtą Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Azijos studijų centro.

Sukūrė trys kauniečiai

Filmą dar 2017 m. vasarą kurti pradėjo trys kauniečiai: filmo idėjos autorius, VDU Azijos studijų centro vadovas dr. Aurelijus Zykas, dr. Linas Didvalis ir Kristijonas Jakubsonas. Filme pasisako 20 mokslininkų ir politikų iš Lietuvos bei Japonijos. Pernai kūrybinė grupė aplankė 10 Japonijos miestų, kur susitiko su mokslininkais ir visuomenės veikėjais, filmavo susijusias vietas, objektus, dokumentus. Dr. A. Zykas pažymėjo, kad neatsitiktinai filmas baigtas kurti Lietuvai minint valstybės atkūrimo 100-metį, kai gyvai prisimenamas prieškaris.

Senoji Kioto šventykla./Organizatorių nuotr.

Filmo žvaigždės – Č. Sugihara ir J. Fukudzava

Kodėl pasirinkti būtent šie herojai? Dr. A. Zykas portalui „Kas vyksta Kaune” teigė, kad tai ryškiausios asmenybės, prisidėjusios prie Lietuvos ir Japonijos santykių iki Antrojo pasaulinio karo, o būtent iki šio periodo asmenybių ir ieškota.

„Visos keturios asmenybės yra didelės žvaigždės, žinoma, Č. Sugihara yra labiausiai iš jų žinomas. Lietuviams mažiau girdėtas vardas Jukičis Fukudzava – pirmas į Lietuvą atvykęs japonas, jis dar 1862 m. kartu su 36 japonų misija važiavo pro Lietuvą traukiniu ir Kaune trumpam išlipo pasivaikščioti. Jį žino visi japonai. Tai kaip lietuviams V. Kudirka ar Maironis. Japonams faktas, kad šis žymus žmogus pirmas aplankė Lietuvą – didelis atradimas, japonai to nežinojo”, – teigė dr. A. Zykas. Pažymėtina, kad šis ketvertukas niekada nebuvo susitikęs, dirbo skirtingus darbus, bet juos visus jungia Kaunas, miestas, iki Antrojo pasaulinio karo tapęs Lietuvos ir Japonijos santykių centru.

Filmo idėjos autorius dr. A. Zykas./Organizatorių nuotr.

Didina Kauno žinomumą

Kokia pagrindinė filmo žinutė? „Tai didina mūsų supratimą apie save, taip pat kelia kauniečio savivertę. Ne paslaptis, kad Kaunas filmo aptariamu laikotarpiu buvo epicentras, kuriame vyko esminiai įvykiai, Lietuvos ir Japonijos santykiai vystėsi būtent Kaune. Kauniečiai apie tai mažai žino, todėl mes siekiame ne tik informuoti apie istoriją, bet ir kauniečiams sustiprinti pasitikėjimo savo miestu jausmą”, – teigė dr. A. Zykas.

Anot pašnekovo, kol kas Kaunas Japonijoje pirmiausiai žinomas dėl Č. Sugiharos, kurio muziejus Kaune (Vaižganto g. 30) tampa pagrindiniu japonų turistų lankytinu objektu, kasmet čia apsilanko apie 17 tūkst. japonų.

Visgi, filmu „Kaunas. Sugiharos ir Japonijos ženklai“ siekiama parodyti, kad ne tik Č. Sugihara veikia šiose istorijose, yra ir kitos asmenybės, o Kaune yra daugiau lankytinų vietų Japonijos turistams. Beje, dr. A. Zykas pastebėjo, kad pastaraisiais metais Kaune daugėja japonų turistų. Jo manymu, tam itin pasitarnavo prieš kelerius metus išleistas filmas „Persona non grata”, pasakojantis apie Č. Sugiharą, tad 8 tūkst. km netampa kliūtimi aplankyti tolimą šalį.

„Tikimės, ir naujas filmas pasitarnaus turizmui bei Kauno, visos Lietuvos žinomumui Japonijoje. Neabejojame, kad ne tik japonų į Lietuvą, bet ir lietuvių į Japoniją skaičius išaugs”, – viliasi dr. A. Zykas.

Premjera vyks balandžio 26 d. (ketvirtadienį), 17:30 val., kino teatro „Romuva“ laikinojoje salėje (Kęstučio g. 62, įėjimas per vidinį kiemelį).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA