Kadaise populiari kauniečių susitikimo vieta bus prikelta naujam gyvenimui | Kas vyksta Kaune

Kadaise populiari kauniečių susitikimo vieta bus prikelta naujam gyvenimui

Kaunas.lt nuotr.

Kauno centrą ir Žaliakalnį jungiantys apleisti ir pamiršti legendiniai Kauko laiptai bus prikelti naujam gyvenimui. Šią savaitę pradėta ilgai laukta rekonstrukcija, kurios metu seną virš laiptų esantį baseiną pakeis iš žemės trykštantys fontanai, o šlaite bus įrengtas amfiteatras.

[galerija kiek=”4″]

„Kadaise tai buvo labai populiari kauniečių susitikimo vieta. Per ilgus metus ji buvo nepelnytai apleista ir šiandien primena nykų užkampį. Tikime, jog Kauko laiptai gali susigražinti tarpukario populiarumą ir tapti puikia kauniečių susibūrimų vieta“, – teigė architektas, Kauno miesto tarybos narys Jonas Audėjaitis.

Viršutinėje Kauko laiptų terasoje tarpukariu buvo trijų lygių baseinas. Sovietmečiu jis buvo pertvarkytas ir iki šių dienų išliko toks pats. Vietoje neišvaizdaus ir savo funkcijos neatliekančio darinio visa aikštė bus išgrįsta granitine danga, į kurią bus integruoti fontanai.

Prie Aukštaičių gatvės esančiame šlaite bus pastatyti betoniniai suolai, kurie suformuos amfiteatro erdvę. Į ją ves akmens skaldos takelis.

Visoje tvarkomoje teritorijoje numatoma įrengti vienodo dizaino suoliukus ir šiukšliadėžes. Laiptus apšvies 4 metrų aukščio šviestuvai, išdėstyti abejose tako pusėse. Tokio paties tipo šviestuvai bus įrengti ir Kauko alėjoje. Šviesa kris tiek ant gatvės, tiek ir ant šlaito.

Pasak Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjo Sauliaus Rimo, rekonstruojant vieną gražiausių tarpukario statybos objektų bus išsaugotos autentiškos granitinės laiptų pakopos, o turėklai – restauruoti. Rekonstrukcija palies ir esamus fontanėlius su aikštelėmis, jie bus sutvarkyti ir apšviesti.

Baseino zonoje, tarp fontano ir laiptų, projektuotojai numatė įrengti tris nerūdijančio metalo, blizgaus paviršiaus rutulius. Interaktyvūs elementai galės suktis aplink savo ašį, ant jų bus galima užlipti ar atsisėsti.

Šios savaitės pradžioje darbus vykdančios bendrovės „HSC Baltics“ darbuotojai apsauginėmis tvoromis aptvėrė teritoriją ir pradėjo baseino demontavimo darbus.

„Tikrai bus dienų, kai objekte pluš 30-40 žmonių vienu metu. Darbus pradedame nuo senosios dangos ardymo. Balandį norime išardyti laiptus, kurių pakopas privalome išsaugoti. Tuomet pradėsime įrenginėti nuotekų ir vandentiekio tinklus. Didžiausias iššūkis – senojo baseino transformacija į aikštę su trykštančiais fontanais. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie Kaunui itin svarbaus objekto atnaujinimo“, – laukiančius darbus vardijo bendrovės „HSC Baltics“ projektų vadovas Vaidas Šimkūnas.

Apatinėje Kauko laiptų dalyje planuojamas gėlynas. Dėl erozijos poveikio bus tvarkomi ir Kauko laiptus juosiantys šlaitai. Jie bus padengti geotekstiliniais dembliais, juos užpilant juodžemiu ir užsėjant veja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA