Protestavusiems kauniečiams – piniginės sankcijos | Kas vyksta Kaune

Protestavusiems kauniečiams – piniginės sankcijos

R. Tenio nuotr.

Kauno apylinkės teismas išnagrinėjo Auksės Petrulienės ir Vytenio Jako administracinio nusižengimo bylas. Jie patraukti atsakomybėn už pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymą protesto prieš medžių pjovimą Smetonos alėjoje metu.

A. Petrulienė nubausta 120 eurų dydžio bauda už tai, kad nepakluso teisėtiems uniformuotų pareigūnų reikalavimams išeiti iš „STOP POLICIJA“ juosta aptvertos teritorijos ir už tai, kad nors ir buvo policijos pareigūnų iš ten išvesta, nevykdė reikalavimų ir peržengė minėtą juostą. O administracinį nusižengimą padaręs V. Jakas tokio pat dydžio bauda nubaustas už pareigūno reikalavimo pasišalinti iš teritorijos nevykdymą, – teigiama Kauno apylinkės teismo pranešime spaudai.

Nors kaltės nepripažįsta, faktai liudija ką kita

„Pažeidimų faktą patvirtina apklausti liudytojai, rašytiniai dokumentai ir vaizdo įrašai. Šie įrodymai pagrindžia administracinėn atsakomybėn patrauktų asmenų kaltę“, – nutarimų motyvus vardijo teisėja Larisa Tamulionienė. Nors abu administracinėn atsakomybėn patraukti asmenys kaltais dėl pažeidimų neprisipažino, tačiau jų kaltę patvirtino tiesiogiai įvykį stebėję asmenys, liudytojais teismo posėdžiuose apklausti policijos pareigūnai, kurių parodymai tarpusavyje neprieštaringi ir yra nuoseklūs.

Nutarimuose pažymėta, kad A. P. ir V. J. matė policijos pareigūnus, dėvinčius tarnybines uniformas. „Vadinasi, žinojo, kad reikia vykdyti pareigūnų reikalavimus ir pasišalinti iš aptvertos teritorijos. Policijos pareigūnai, privalėdami užtikrinti viešąją tvarką ir saugumą, aptvėrė teritoriją juosta ir kelis kartus prašė iš jos išeiti. Taip pat įspėjo šiuos asmenis, kad, jei jie nevykdys pareigūnų reikalavimų, gali būti panaudota fizinė prievarta. Kadangi į įspėjimus pastarieji nereagavo, buvo prievarta patraukti iš draudžiamos teritorijos“, – aiškino teisėja.

Sueigą rengė neteisėtai, darbininkai leidimus pateikė

Teismas nustatė, kad asmenys, protestavę Smetonos alėjoje, neturėjo Kauno miesto savivaldybės leidimo organizuoti šį susirinkimą. LR Susirinkimų įstatymas nustato susirinkimų organizavimo sąlygas bei tvarką viešosiose vietose ir numato susirinkimų organizatorių pareigą informuoti savivaldybę raštišku pranešimu, nurodant susirinkimo vietą, laiką bei kitą reikalingą informaciją. „Nustatyta, kad policijos pareigūnų reikalavimas pasitraukti iš juosta aptvertos teritorijos buvo teisėtas, kadangi medžių kirtimo darbus vykdžiusi įmonė pareigūnams pateikė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus išduotą leidimą darbams vykdyti“, – akcentavo L. Tamulionienė.

Teismo paskirtą baudą į valstybės biudžetą reikia sumokėti ne vėliau kaip per 40 dienų nuo nutarimų įteikimo, o apskundus nutarimus – ne vėliau kaip per 40 dienų nuo pranešimo apie skundų nepatenkinimą dienos. Šie nutarimai per 20 kalendorinių dienų gali būti skundžiami Kauno apygardos teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA