Svarsto apie uždaros erdvės šalia „Akropolio“ atvėrimą kauniečiams | Kas vyksta Kaune

Svarsto apie uždaros erdvės šalia „Akropolio“ atvėrimą kauniečiams

BERTA BANYTĖ 2017/08/27 15:57
Asociatyvi / DMN nuotr.

Visai neseniai savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje Kauno miesto vicemeras Povilas Mačiulis pasidalino intriguojančiu įrašu ir nuotraukomis, kuriose užfiksuota vieta, esanti netoli kauniečių ir miesto svečių pamėgto prekybos centro „Akropolis“. Tiesa, gerai pažįstama vieta atrodo gerokai pasikeitusi ir kur kas patrauklesnė akiai.

[galerija kiek=”4″]

Intriguojanti naujos erdvės Kaune idėja

„Griunvaldo gatvės konversija peršoko… per tvorą. Įsivaizduokime, pačiame Kauno centre esanti uždara 5 hektarų teritorija (didesnė už visą „Akropolio“ kompleksą) pavirsta atvira, jaukia, išradinga ir žalia erdve. Jeigu krašto apsaugos ministerija pritartų tokiam Karo ligoninės teritorijos atvirumui – tvirtai spausčiau dešinę Raimundui Karobliui ir Aurelijui Verygai“ (aut.past. kalba taisyta), – rašė P. Mačiulis.

Pasidalinto įrašo apacioje pateiktos vizualios idėjos nuotraukose, kaip galėtų atrodyti daugeliui gerai žinoma teritorija Kauno centre, Griunvaldo gatvėje, besislepianti už aukštos gelsvos tvoros, – Kauno karo ligoninės erdvė. Šaltiniuose rašoma, jog šios ligoninės kompleksas pradėtas statyti 1853 metais. Pastatytas Karo ligoninei skirtas dviejų aukštų mūrinis pastatas – dabartinis pagrindinis korpusas –  dviejų aukštų, pailgos konfigūracijos, su iškyšomis galuose. Jį statant buvo laikomasi pagrindinių racionalaus klasicizmo stiliaus bruožų.

Ar iš tiesų galėtų nepraeinamas ir dabar iš pirmo žvilgsnio ne itin jaukus Karo ligoninės sodas virsti nuostabiu parku?, – pasiteiravome vicemero.

„Šios idėjos iniciatoriai yra tarptautinė jaunų urbanistų ir transporto ekspertų komanda. Jie pasiūlė Griunvaldo gatvę paversti pėsčiųjų zona ir apjungti ją su šalia esančiu parku. Tai būtų puiki alternatyva kauniečiams, kurie nenori eiti į uždarą „Akropolį“, o rinktis puikią erdvę laisvalaikiui po atviru dangumi. Deja, šis parkas šiuo metu yra aptvertas ir žmonėms neprieinamas. Tai 5 hektarų karinė teritorija, kurioje gali lankytis tik Karo ligoninės personalas ir pacientai. Parko pritaikymo visuomenei idėja yra tik pirminėje stadijoje. Pati Karo ligoninė ir jos likimas priklauso nuo Krašto apsaugos ministerijos. Manau, kad artimiausiu metu tai galėsime aptarti su Krašto apsaugos ministro komanda“, – komentavo P. Mačiulis.

Kas būtų, jeigu būtų?

Viena iš įvardintos idėjos autorių – Živilė Šimkutė sako, jog idėja užgimė tada, kai Griunvaldo gatvėje buvo įsikūrusi laikinoji Kauno autobusų stotis. „Tuomet su kolegomis pastebėjome, jog sumažėjus automobilių srautui, pasaulis nesugriuvo. O ši gatvė, kurioje nuolat šmėžuoja daugybė praeivių, turi potencialą kada nors tapti pėsčiųjų alėja“, – pasakoja Ž. Šimkutė.

Pasak jos, pristatę sumanymą Kauno miesto savivaldybės atstovams, iniciatoriai užsuko ir į Kauno karo ligoninės kiemą. „Mus pasitiko pareigūnas ir neleido eiti toli. Tačiau to užteko, kad pamatytumėme didžiulį parką, apleistus Karo ligoninės pastatus – be abejo, ten vis dar veikia ligoninė ir visi komplekso pastatai tebėra reikalingi. Nepaisant to, teritorijoje esantis sodas yra gražus, bet uždaras visuomenei“, – sako viena iš idėjos autorių.

Jei atsirastų galimybė Karo ligoninę perkelti į kitą vietą ir atverti šią istorinę erdvę gyventojams bei miesto svečiams, kodel to nepadarius, svarsto Ž. Šimkutė. Anksčiau ligoninės pastatų kompleksas priklausė Vytauto Didžiojo karo muziejui, o dabar jo ateitis nėra aiški. „Kaunas pamažu plečiasi, gražėja ir galbūt tai galėtų būti ta vieta, pritaikyta visuomenei“, – teigia sumanytoja.

Paklausta apie tai, kaip galėtų atrodyti šiandien uždaras Karo ligoninės sodas, Ž. Šimkutė sako, jog pirmiausiai reikėtų klausti paveldo specialistų, architektų bei pačių kauniečių, kokią teritoriją minėtoje vietoje norėtų matyti jie. „Nežinia, ar tai butų tiesiog ramus sodas, ar priešingai – daugiau veiklos, tarkime, jei vienas iš ligoninės pastatų atliktų švietėjišką – muziejaus funkciją, kas, žinoma, sunkiai įsivaizduojama. Tačiau vienaip ar kitaip tai nebūtų pernelyg aktyvi erdvė, nes tai, juk yra žalias gražus sodas su gana chaotiškai pasodintais medžiais“, – sako ji.

Kita vertus, ar gretimoje aplinkoje nebus per daug panašios paskirties erdvių, juk kitąpus gatvės, yra Ramybės parkas? – pasiteiravome. Pasak sumanytojos, pastarasis parkas yra labiau sakralinės paskirties, kur kadaise buvusios kapinės, o šis būtų kiek kitoks – kokybiškai sutvarkytas ir pritaikytas visapusiškai pritaikytas žmonėms. „Pavyzdžiui, pokyčiai Neries krantinėje. Iš pradžių buvęs šabakštynas nutiesus dviračių taką tapo gyventojų traukos centru – žmonės deginasi, sportuoja vien dėl to, jog ši viešoji erdvė patapo kokybiška“, – komantavo Ž. Šimkutė.

„Šiuo atveju, galima kalbėti apie turtingą Tarpukario istoriją – Kauno karo ligoninė buvo gana žinoma vieta. Krašto apsaugos ministerijai leidus, kaip jau minėjau, būtų galima ten atidaryti muziejų ar ekspoziciją ir priartinti kauniečius, kurie visą laiką buvo šalia, prie kažkada egzistavusios istorijos momentų. Užuot stovėti karininkui ir drausti gyventojams žvilgtelėti, kas yra už aklinos tvoros“, – teigia idėjos iniciatorė.

Jos teigimu, ne kartą teko matyti, jog po netoli šios vietos esančių daugiaubučių balkonais senyvo amžiaus žmonės susistato kėdes, o panorėję atsisėsti, jas išsitraukia. Galima manyti, sako Ž. Šimkutė, jog poreikis tokioms erdvėms, kur galima prisėsti, yra, ir situacija išties atrodo absurdiškai, kai miesto centre esantys plotai nenaudojami taip, kad žmonėms būtų patogiau.

Ką apie idėją mano Krašto apsaugos ministerijos atstovai?

Pasak Krašto apsaugos ministerijos, Karo medicinos tarnybos prižiūrima teritorija ir ten esantys pastatai yra naudojami ir sudaro bendrą Lietuvos kariuomenės karių sveikatos priežiūros kompleksą, o teritorijoje esančių pastatų remontas esą yra suplanuotas ir bus vykdomas pagal bendrą Lietuvos kariuomenės infrastruktūros vystymo planą.

„Teritorijoje įsikūręs Karo medicinos tarnybos štabas, karo medicinos mokymo centras, kuriame rengiami kariai paramedikai, taip pat karių sveikatos priežiūros centras, kuriame įvairių funkcinių medicinos sričių specialistai tikrina sveikatą, konsultuoja ir gydo ne tik visus Lietuvos kariuomenės padalinių karius, bet ir atlieka nuolatinei privalomajai karo tarnybai šaukiamų jaunuolių medicininę patikrą“, – apie dabartines Karo ligoninės teritorijos funkcijas kalbėjo atstovai.

Karo medicinos tarnybos teritorijoje esą parkuojasi visi medicininio personalo darbuotojai, bei į medicinos patikras atvykstantys Krašto apsaugos sistemos darbuotojai.“

„Krašto apsaugos sistemos vadovybė nuolat peržiūri infrastruktūros vystymo prioritetus. Lietuvos kariuomenei augant ir tuo pačiu stiprėjant kariuomenės ir visuomenės santykiui, palaikome viešojo intereso iniciatyvas, kurios galėtų prisidėti prie gyventojų gerovės. Šiuo metu tai yra karinė teritorija, į kurią patekimas yra griežtai reglamentuotas, tačiau tokia galimybė, kad minima teritorija ar jos dalis būtų atvira miestiečiams, galėtų būti svarstoma ateityje po krašto apsaugos sistemos ir Kauno miesto savivaldybės atstovų bendrų diskusijų“, – sako Krašto apsaugos ministerijos atstovai.

Klausiame portalo skaitytojų: kaip manote, ar paįvairintų miesto gyvenimą naujos erdvės šioje vietoje atsiradimas?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA