Nekilnojamojo turto vertę augina kokybiška namo priežiūra | Kas vyksta Kaune

Nekilnojamojo turto vertę augina kokybiška namo priežiūra

Asociatyvi archyvo nuotr.

Šie metai Kauno regione ypatingi: bene pirmą kartą per visą atkurtos nepriklausomybės laikotarpį bendrijų neįkūrę daugiabučių namų gyventojai gali patys pasirinkti pastatą administruojančią įmonę, kaip žmonės populiariai vadina – daugiabučio administratorius. Apsilankėme keletoje namų, kurie administratoriumi pasirinko įmonę „Santermita“.

Pasidomėjome, kaipgi jiems sekasi.

Jei neseniai lankėtės Birštone, veikiausiai pastebėjote ne tik išgražėjusias kurorto erdves, bet ir daugybę nepriekaištingai atnaujintų daugiabučių namų. Birštonas vienas pirmųjų žengė palyginti naują Lietuvoje žingsnį – miesto iniciatyva daugiabučius imtasi atnaujinti ištisais kvartalais. Toks užmojis skinasi kelią ir Kaune.

Tačiau tai įmanoma tik tada, jei kiekvieną daugiabutį tvarko ir prižiūri atsakingas „ūkvedys” – veiklus bendrijos pirmininkas arba kvalifikuota namo administravimo įmonė.

Štai kodėl Birštono Vilniaus gatvės 12 ir Kęstučio gatvės 25 namo gyventojai dar nė karto nepasigailėjo priėmę sprendimą keisti administratorių: kai kurie mokesčiai sumažėjo perpus. Kaip tai pavyko?

Atsikratė apsileidėlių ir brangininkų

Viena pagrindinių priežasčių ir yra tai, jog sprendimas dėl pastato administratoriaus pasirinkimo buvo atiduotas į gyventojų rankas. Anksčiau, kai tokią įmonę namui skirdavo savivaldybė, konkurencijos spaudimo nejutę paskirtieji administratoriai neretai savo pareigas atlikdavo atsainiai, informacijos žmonėms neteikė, su gyventojais bendravo arogantiškai – o sąskaitų žmonės sulaukdavo astronominių.

Štai Kęstučio gatvės 25 name gyvenantys birštoniškiai pasakojo iš ankstesnio administratoriaus gaudavę sąskaitų už darbus, kurių vertė ir būtinybė ne kartą sukėlė abejonių̨. Išsamios informacijos negaudavę žmonės jautė, kad už paslaugas gerokai permoka, tačiau neturėjo kur dingti.

Jei Birštono Vilniaus gatvės 12 daugiabučio žmonės pakeitę administratorių per metus sutaupė apie 3,2 tūkst. eurų, tai Kauno Taikos prospekto 87 namo gyventojai jau turi ilgesnę – apie 4,5 metų patirtį ir per šį laikotarpį sutaupė net 20 tūkst. eurų.

Neapsikentę ankstesnio administratoriaus neūkiškumo, daugiabučio bendruomenės atstovai apvažiavo nemažai administratorių ir pasirinko tą, kurio paslaugų kaina pasirodė priimtiniausia.

Naujiems administratoriams iškėlė sąlygas

Tiesa, naujai administruojančiai įmonei žmonės iškėlė sąlygą: derinti su gyventojais visus darbus, suteikti galimybę susipažinti su dokumentais. Dabar sutaupytas lėšas gyventojai gali investuoti į naudingus technologinius sprendimus ir dar labiau mažinti sąskaitų sumas.

K. Griniaus gatvės 13 ir Varpo gatvės 43 daugiabučiai Kaune rinkosi kitokią namo valdymo formą: pasirašę jungtinės veiklos sutartį, jie administravimą patikėjo savo naujai pasirinktai įmonei. Dabar K. Griniaus gatvės 13 namo gyventojai jau gali tvirtai pasakyti, jog ankstesniam, savivaldybės paskirtam administratoriui anuomet ne kartą yra smarkiai permokėję – ir už techninę pastato priežiūrą, ir už nekokybiškai atliktus remonto darbus. Šiandien, pasirinkę paslaugas jiems palankiausiomis kainomis teikiančią įmonę, žmonės ramūs, nes jų pastato priežiūra – patikimose rankose.

Tad galima sakyti, jog tinkamo administratoriaus pasirinkimas svarbumu prilygsta gyventojų balsavimui dėl namo renovacijos: abu sprendimai turi įtakos gyvenimo patogumui daugiabutyje. Nuo namo priežiūros kokybės priklauso žmonių kasdienybė, buities patogumas, neretai — netgi nuotaika, savijauta.

Sudėtingam daugiabučio ūkiui prižiūrėti reikia įvairių specifinių sričių žinių – elektrotechnikos, šilumos energetikos, požeminės inžinerijos, statybos, santechnikos ir t. t.

Gera daugiabučio namo ūkio priežiūra – tai sklandžiai veikiančios namo inžinerinės sistemos, sandarus stogas, tvarkingos laiptinės, komfortiškai, taupiai šildomi butai, švarūs, apšviesti lauko takai, saugus ir prižiūrimas kiemas. Tai — ir laiku išgirstas, operatyviai sutvarkytas iškvietimas įvairių tinklų avarijų atvejais, ir sąžininga, racionaliai pagrįsta paslaugų kaina, ir skaidrumas atsiskaitant gyventojams.

Sėkmė – patenkintų klientų rankose

Visus mūsų čia paminėtus daugiabučių administravimo atvejus sieja tai, jog gyventojai savo pastatus prižiūrėti patikėjo bendrovei „Santermita”. Tai įmonė, kuri techninės priežiūros ir administravimo paslaugas teikia daugiau nei 13 metų.

Šiuo metu Kauno apskrityje įmonė techninės priežiūros ir administravimo paslaugas teikia daugiau nei 700 daugiabučių̨. „Santermita” aptarnauja pagrindines miestų ligonines, švietimo įstaigas ir kitus administracinius pastatus. Bendrovėje dirba pastatų priežiūros ir eksploatacijos specialistai profesionalai.

Įmonės „Santermita“ pardavimo vadovė Vaida Garmutė pabrėžė, kad žmonių pasitikėjimas pelnytas ilgamečiu ir kruopščiu darbu. Juk ne paslaptis: įmonės sėkmę̨ užtikrina patenkintas klientas.

Gera priežiūra – didesnė ir vertė

Bendrovė „Santermita“ ne tik administruoja pastatus, prižiūri ir atnaujina jų̨ ūkį̨, bet ir administruoja daugiabučių̨ modernizacijos projektus, tvarko visus renovacijai būtinus dokumentus.

Bendrovė naudoja skaitmeninę statybos sistemą, kuria namo atnaujinimo eigą galima itin tiksliai projektuoti ir kontroliuoti. Tad su namo bendrija pasirašius renovacijos projekto administravimo sutartį, „Santermita” imasi prižiūrėti visą daugiabučio atnaujinimo procesą̨, siekdama, kad jis vyktų sklandžiai, skaidriai ir būtų̨ naudingas gyventojams.

„Kelią į geriausią rezultatą nutiesia būtent bendradarbiavimas su gyventojais: drauge aptariame ir priimame sprendimus dėl papildomų darbų, rengiame konkursus ir nuolat informuojame žmones, kaip visi tie darbai vyksta“, – pasakojo V. Garmutė.

Net išaugus PVM, šildymo sąskaitos nebebaugins

Pasak pardavimo vadovės, renovacija – ypač svarbus žingsnis, kurio rezultatas lemia, kokiame name žmonės gyvens artimiausius dešimtmečius ir kiek padidės jų turto vertė. Skaičiuojama, jog buto renovuotame name vertė išauga iki trečdalio, o mokesčiai gerokai sumažėja, be to, jame patogiau gyventi. Vadinasi, tai – atsiperkanti investicija.

Kaip pasikeičia gyvenimo sąlygos atnaujinus pastatą, galima įsitikinti vos žvilgtelėjus į daugiabutį Neveronyse, Šiltnamių gatvėje 8. Buvęs bendrabučio tipo namas, kurio penktadalį butų savininkų sudarė socialiai remtinos šeimos – dabar jaukus ir tvarkingas pastatas, kuriame realiai sumažėjo didžiausios ir labiausiai žmones varginusios išlaidos už butų šildymą. Per 9 mėn. įgyvendinus per 397.6 tūkst. eurų vertės projektą, pastato šilumos suvartojimas sumažėjo 50 proc.

Trečdaliu mažesnėmis sąskaitomis už šildymą džiaugsis ir Kauno senamiestyje, Nemuno gatvėje 37 esančio namo gyventojai. Jų pastato atnaujinimo projekto vertė – per 145.7 tūkst. eurų, darbai truko 8 mėnesius, šilumos suvartojimas sumažėjo 35 proc.

Kartais veiksmingai sumažinti šilumos suvartojimą galima vos per dvi savaites: šilumos punkto atnaujinimas kainavo 3,5 tūkst. eurų, o šilumos suvartojimas sumažėjo penktadaliu.

Didžioji dalis renovuotų namų, kuriuos administruoja „Santermita“, turi aukščiausio ekonominio efektyvumo klasę.
Tad akivaizdu, kad daugiabučių rinkoje klesti pirmiausia tie namai, kurie yra gerai, rūpestingai ir atsakingai prižiūrimi: juose ne tik mažesni komunaliniai mokesčiai, bet ir draugiškesnis bendravimas tarp kaimynų, neretai aukštesnė ir paties nekilnojamojo turto vertė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA