Kur ir kaip kauniečiai švęs Jonines? | Kas vyksta Kaune

Kur ir kaip kauniečiai švęs Jonines?

Archyvo nuotr.

Artėjant trumpiausiai nakčiai ir ilgiausiai dienai – vasaros saulėgrįžai, kurios metu Lietuvoje švenčiamos Joninės arba dar kitaip vadinamos Rasos, renginių ir užsiėmimų šalyje išties netrūksta. O kaip šią Janinų ir Jonų šventę paminės kauniečiai?

Trečiadienį, birželio 21 dieną, socialiniame tinkle „Facebook“ vykdėme apklausą: „Artėjant trumpiausiai metų nakčiai papasakokite – kaip ir kur švęsite Jonines?“, teiravomės portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų. Po įrašu sulaukėme nemažo skaičiaus komentarų, kuriuose parašyti įvairūs kauniečių pasirinkimai, kaip šie švęs Jonines.

Kai kurie iš jų rašė, jog per Jonines dirbs. Tad jas simboliškai paminės darbe. Kiti sumanę tiesiog leisti laiką namie ilsėdamiesi ar žiūrėdami pamėgto kino filmo juostą, nes, pasak jų, sinoptikai per Jonines pranašauja lietingą orą. Dar kitų, tikėtina, prasta orų prognozė tikrai neketina išgąsdinti – rinksis ekstremalų šventimo būdą – pramogaus važinėdami motociklais.

Tarp portalo skaitytojų netrūko ir tokių, kurie Jonines švęs kuopoje, nes tikriausiai šiuo metu tarnauja kariuomenėje. Atsirado ir tų, kurie šventinei datai rinksis kelionę į kaimyninę Lenkiją.

Yra ir tokių, kurie pažymėti šią datą ketina Jonų ir Janinų respublika dažnai vadinamoje Jonavoje – švęs Jonavos Joninių slėnyje. Tiesa, kai kurie kauniečiai neslepia apmaudo, kad Joninės Kaune rengiamos senosios prieplaukos amfiteatre. Pasak jų, švęsti Nemuno saloje patiktų labiau.

Galima pamatyti ir tų, kurie sako nepaminėsiantys šios datos, nes tai, jų teigimu, – niekuo neypatinga diena. Po įrašu matomų komentarų gausoje nemažai teigimų, kad Jonines ne visi kauniečiai sutiks blaiviai. Daugelis iš jų teigia, jog naudos svaiginančius gėrimus. Tokius pareiškimus toleravo ne visi: „Šlykštu net klausyt. Išsiblaivykit ir sutikit šventes su saiku“, – pasipiktinimo neslėpė vienas iš portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų.

Kodėl daugelis žmonių per šventes renkasi neblaivų gyvenimo būdą? – teiravomės psichologijos specialisto Tomo Levulio.

„Atsakymas – labai paprastas. Žmogus augdamas bei formuodamasis jau vaikystėje dažnai mato šį melagingą elgesio stereotipą, kad švenčiant reikia būtinai naudoti alkoholį. Tokiu būdu susiformuoja klaidingas įsitikinimas, kad šventė be alkoholio nėra šventė. Alkoholis laikomas linksmybių eliksyru“, – sakė psichologijos specialistas.

Pasak jo, šventė yra teigiamos emocijos, o ne proga nužudyti ne vieną tūkstantį organizmo ląstelių girtaujant. T. Levulio nuomone, kiekvieną šventę galima pakeisti blaiviu laisvalaikio leidimu, kai atsižvelgiant į savo norus susigalvojama, ką veikti.

„Nebūtina išskristi į Mėnulį, kad šventinis Joninių savaitgalis būtų praleistas blaiviai. Vietoj alkoholio galima rinktis kelionę į gamtą, plaukiojimą laivu ar aplankyti pasirinktą senovinę pilį“, – pataria jis.

Ką veikti per Jonines Kaune?

Tradiciškai kauniečiai ir miesto svečiai švęsti Jonines kviečiami birželio 23 dienos vakarą 20-23 val. susiburti Kauno senosios prieplaukos amfiteatre. Nemokamame renginyje bus kūrenamas laužas, pinami Joninių vainikai. Skambės įvairi muzika – nuo etninio folkloro iki roko.

Joninių savaitgalį taip pat siūloma praleisti plaukiant jachta Kauno mariose. Galėsite gėrėtis marių šlaitais ir pakrančių vaizdais, iš arčiau apžiūrėti brandžiojo baroko perlą – Pažaislio vienuolyną. Beliks tik atsipalaiduoti ir mėgautis marių bangų, saulės spindulių ir vėjo gaivos teikiamais malonumais. Pasiplaukiojamas jachta – mokamas.

Joninių naktis Kaune plaukiant baidarėmis. Magišką Joninių naktį pasitikite su draugais, artimaisiais, kolegomis plaukdami baidarėmis per naktinį Kauną! Užsiėmimas – mokamas.

Joninės Vilijampolėje prie Lampėdžio ežero, kempingo pusėje, bus švenčiamos kiek vėliau, birželio 27 d., nuo 17 val. Bus prisiminti papročiai, pinami vainikai, dainuojamos Joninių dainos, dalyviai irstysis laiveliais Lampėdžio ežere. Įėjimas nemokamas.

Daugiau Joninių savaitgalio renginių rasite portalo „Kas vyksta Kaune“ renginių kalendoriuje – čia.

Aplinkosaugininkai primena, kad Joninių laužus kurtumėte saugiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA