Pagrindinėje Lietuvos policijos šventėje Kaune – pritrenkianti „Aro” programa | Kas vyksta Kaune

Pagrindinėje Lietuvos policijos šventėje Kaune – pritrenkianti „Aro” programa

Delfi.lt nuotr.

Šeštadienį, nuo 12 val., prie Kauno pilies vyks Lietuvos policijos ir visuomenės šventė, kurioje specialius pasirodymus demonstruos įvairios policijos pajėgos: antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras”, kinologai su tarnybiniais šunimis, raitoji policija.

Taip pat bus galima išvysti policijos įstaigų, policijos mobiliosios vadavietės, dabartinių ir senovinių policijos automobilių ekspozicijas. Beje, ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių.

Šventėje bus galima apžiūrėti policijos ekipuotę, ginkluotę, pakalbinti bet kurį pareigūną, iš viso dalyvaus keli šimtai pareigūnų. Mažųjų lankytojų lauks speciali programa: policijos šuo Amsis, saugaus eismo klasė, vaikiškų automobilių lenktynės.

Ryte, 10 val.,  nuo Kauno Rotušės link Garliavos prasidės senovinių automobilių lenktynės, jos rengiamos asociacijos „Retromobile“, pirmųjų Lietuvoje automobilių sporto varžybų 90-mečio proga. Lenktynių dalyviai finišuos 15 val. prie Kauno pilies, čia vyks jų apdovanojimų ceremonija. Šventės metu bus vaišinama grikių koše.

Kviečia keisti požiūrį

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas teigė, kad šventėje bus stengiamasi paneigti stereotipus, kad policija yra grėsminga ir skirta tik bausti: „Džiugu, kad per pastaruosius 20 metų požiūris į policiją – pasikeitė: anksčiau tėvai vaikus gąsdindavo, kad jei neklausys – ateis policininkas ir nubaus, o dabar kalbama, kad policininkas ateis ne bausti, o pirmiausiai padėti, apsaugoti, užtikrins, kad neskriaustų”, – sakė D. Žukauskas.

Jo teigimu, šventėje taip pat bus siekiama priminti, kad policija yra visuomenės dalis, siekianti ginti, saugoti, padėti.

D. Žukauskas pažymėjo, kad renginyje bus demonstruojama policijos technika, pasiekimai, norintieji galės iš arčiau susipažinti su policijos pareigūno profesija.

„Policininku gali tapti tas, kuris siekia teisybės, ginti, padėti žmogui, yra patriotas ir nuoširdžiai atlieka savo pareigas visuomenei”, – pažymėjo D. Žukauskas.

Santakos policijos komisariatas

Pritrenkianti „Aro” programa

Policijos ir visuomenės šventėje bene efektyviausią pasirodymą planuoja pademonstruoti Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras”. Numatyta, kad upėje vyks laivo šturmo inscenizacija – bus atliekama įkaitų išvadavimo operacija, pareigūnams talkins pasieniečių sraigtasparnis. Teigiama, kad tokio pobūdžio operacija šalyje bus demonstruojama pirmą kartą.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune” pasakojo Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras” vadas Viktoras Grabauskas, renginyje bus imituojama išvadavimo operacija, jos metu bus atliekama kovinė užduotis.

aras

„Tokio pobūdžio operacija vyks pirmą kartą, visada stengiamės inscenizaciją priartinti prie realybės, tad reginys bus itin tikroviškas. Imituojama situacija gana reali, niekada nežinai kada ji gali įvykti, kad ir Lietuvoje”, – pasakojo V. Grabauskas.

Daugiau detalių apie reginį, kurį susirinkusieji išvys – pašnekovas neatskleidė, esą, įdomiau bus atvykti ir pamatyti patiems, jis pridūrė, kad inscenizacijos metu, dėl nenumatytų priežasčių, gali vykti ir pasikeitimų: „Mūsų darbas toks, kad niekada negali prognozuoti, situacija sprendžiama einamuoju momentu, čia pat, vietoje”, – pridūrė V. Grabauskas.

Jis pasakojo, kad renginyje visi galės išvysti ne tik inscenizaciją, bet ir ginkluotės, ekipuotės ekspoziciją, susipažinti su „Aro” pareigūnų darbu, kasdienybe.

„Ypač aktualu turėtų būti jaunimui, kurio visad laukiame prisijungiant prie mūsų rinktinės”, – teigė V. Grabauskas.

Norint tapti „Aro” pareigūnu, pirmiausiai – intelekto testas

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras” vadas Viktoras Grabauskas pasakojo, kad norintieji prisijungti prie šios rinktinės, turi įveikti didelę atranką.

aro

Skirtingos specializacijos turi atskirus normatyvus.

Pretenduojantiems tapti šturmuotojais, atrankos metu pirmiausiai reikia atlikti intelekto testus: patikrinama kaip žmogus mąsto, kaip priima skirtingus sprendimus stresinėse situacijose, tiriami psichologiniai rodikliai, pamatoma, kaip kovoja su stresu, kaip sugeba įveikti įvairias baimes. Ir tik pačioje atrankos pabaigoje – tikrinamas fizinis pasirengimas. „Atranka labai sunki”, – pažymėjo V. Grabauskas.

Jis pastebėjo, kad pagrindinė „Aro” rinktinėje dirbančių pareigūnų specialybė – šturmuotojai, dar yra derybininkai, išminuotojai, žvalgai, snaiperiai, alpinistai, narai ir kt.

Kandidatuoti tapti „Aro” pareigūnais gali visi, tiek vyrai, tiek moterys, svarbiausia atitikti intelektinius ir fizinius normatyvus bei įveikti atranką.

Įmontuos atšvaitus į drabužius

Artėjant tamsiems vakarams ir dienoms, nemaža dalis eismo dalyvių tampa nematomi, tad šventės metu bus akcentuojama atšvaitų svarba, vyks akcija: „Padaryk savo skėtį matomu“. Visi šventės dalyviai atsineštus skėčius galės dekoruoti drėgmei atsparia atšvaitine medžiaga.

Taip pat bus pažymimi viršutiniai drabužiai, kuprinės, pirštinės, kepurės. Prie jų bus tvirtinami pasirinktos formos atšvaitai.

„Atšvaitai – pati geriausia komunikacijos priemonė tamsiuoju paros metu, jei esi kelyje, dar nereiškia, kad tave mato visi, atšvaitas gali išgelbėti gyvybę”, – atkreipė dėmesį D. Žukauskas.

Žymės dviračius ir telefonus nuo ilgapirščių

Siekiant sergėtis nuo ilgapirščių, unikaliu identifikaciniu numeriu, šventės metu, bus nemokamai žymimi dviračiai. Šiai procedūrai atlikti reikės turėti savo dviratį, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir dviračio įsigijimo dokumentus.

Policija žymi naujuosius dviračius

Dviratį pareigūnai užregistruos, specialia priemone pažymės jo rėmą ir užklijuos lipduką su užrašu „Pažymėta policijoje“. Lipdukas ant dviračio rėmo įspės tuos, kurie kėsinsis į šį turtą. Vagystės atveju policijoje pažymėtą dviratį bus lengviau surasti ir atpažinti. Lygiai taip pat bus žymimi mobilieji telefonai ar kiti daiktai, tereikės turėti asmens tapatybės dokumentą ir daikto įsigijimo dokumentus.

Lietuvos policijos ir visuomenės šventė vyks rugsėjo 24 d. (šeštadienį), nuo 12 val. prie Kauno pilies.

Programą galima rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA