Ne, tai ne klaida: pjaustymo lentelę Lietuvos kariuomenė pirko už 180 eurų, duonriekį peilį – už 142 eurus | Kas vyksta Kaune

Ne, tai ne klaida: pjaustymo lentelę Lietuvos kariuomenė pirko už 180 eurų, duonriekį peilį – už 142 eurus

R. Tenio nuotr.

„Pjaustymo lentelė už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainuoja 28 eurus. Duonriekis peilis už 142 eurus, kurio kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė už 184 eurus, kiaurasamtis už 70 eurų, galąstuvas už 103 eurus, peilis mėsai kapoti už 250 eurų, sietelis už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai už 243 eurus ir 258 eurus – šiuos ir kitus įprastus virtuvės įrankius už neįprastą kainą Lietuvos kariuomenė įsigijo pirkdama atsargines detales ir agregatus savo lauko virtuvėms, rašoma Viešųjų pirkimų tarnybos pranešime spaudai.

Minėtus virtuvės įrankius Lietuvos kariuomenė įsigijo maždaug aštuoniais kartais brangiau, nei tuo metu jos kainavo rinkoje.

„Auksiniai“ virtuvės įrankiai?

„Auksinius“ virtuvės įrankius kariuomenė įsigijo iš UAB „Nota bene“ – vienintelės bendrovės, pateikusios pasiūlymą šiam pirkimui. „Nota bene“ – laiko patikrinta kariuomenės tiekėja. Nuo 2006-ųjų ši bendrovė yra laimėjusi virš penkiasdešimt skirtingos apimties Lietuvos kariuomenės skelbtų viešųjų pirkimų už bendrą beveik 30 mln. eurų vertę. „Nota bene“ yra ir viena iš dešimties didžiausių Lietuvos kariuomenės tiekėjų.

„Vieno dalyvio konkursai ir ilgamečiai ryšiai su vienu tiekėju eliminuoja perkančiųjų organizacijų racionalų požiūrį į valstybės lėšų naudojimą – tai pasakytina tiek apie šį, tiek apie kitus Lietuvos kariuomenės ir „Nota bene“ sandorius, – sako Viešųjų ryšių tarnybos direktorė Diana Vilytė. – Stipri kariuomenė turi naudotis kokybiška lauko virtuvių įranga, tačiau šiuo atveju lojalumas senam tiekėjui nugalėjo racionalumą, kurį būtų pademonstravusi bet kuri samtį rankoje nors kartą laikiusi šeimininkė“.

Su šia bendrove Lietuvos kariuomenė 2014 m. pasirašė 1,622 mln. eurų vertės preliminarią lauko virtuvių atsarginių detalių ir agregatų pirkimo sutartį (turėdama preliminariąją sutartį su konkrečiu tiekėju, perkančioji organizacija gali pirkti iš tiekėjo sutartyje numatytomis sąlygomis pagal poreikį, neskelbdama atskiro konkurso). Remiantis ja, tais pačiais metais kariuomenė suformavo savo pirmąjį užsakymą už 173,8 tūkst. eurų – juo, kartu su kitomis prekėmis, ir nupirkti minėti įrankiai.

Pažeidimų rasta

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) teisėsaugos institucijų prašymu atliko minėtų sutarčių vertinimą ir rado jose pažeidimų.

Pavyzdžiui, sutartyje nurodžius, kad visų prekių gamintojas yra „Karcher-Futuretech GmbH“ (išskyrus kelias prekes, kurių gamintojas „Dometic“), buvo pristatytos ir kitų gamintojų prekės, ant kurių bendrovė buvo užklijavusi lipdukus su „Karcher-Futuretech GmbH“ pavadinimu.

Kaip nurodyta Krašto apsaugos ministerijos Centralizuoto vidaus audito departamento atliktame įvertinime, Lietuvos kariuomenė priėmė ir atsiskaitė už sutarties reikalavimų neatitinkančias prekes, ir dar už jas permokėjo – identiškų (to paties gamintojo, tokio paties modelio) prekių kainos rinkoje tuo metu buvo ženkliai mažesnės.

Pavyzdžiui, už kiaurasamčius, kurių vienetas rinkoje tuo metu kainavo apie 9,20 Eur eurų, Lietuvos kariuomenė sumokėjo po 70 eurų už vienetą. 250 eurų už vienetą Lietuvos kariuomenei kainavęs virtuvinis kapojimui skirtas peilis rinkoje tuo metu kainavo apie 44,42 Eur. Už peilių galąstuvus sumokėta po 103 eurus už vienetą, nors to paties gamintojos toks pats galąstuvas kainavo apie 11,24 eurų. Vartymui skirta mentelė (dokumentuose nurodoma kaip „platus keptuvės peilis“) rinkoje tuo metu kainavo 9,33 eurų, tačiau „Nota bene“ už ja sumokėta po 75 eurus už vienetą. Virtuvinis sietelis, parduotuvėje kainavęs 20 eurų, Lietuvos kariuomenės įsigytas 161 eurą. Identiška pjaustymo lentelė rinkoje tuo metu kainavo apie 28 eurus, tačiau Lietuvos kariuomenė sumokėjo po 180 eurų už vienetą. Minėtus įrankius galima rasti bene kiekvienoje virtuvės įrangos profesionalams ir mėgėjams parduotuvėje.

Lauko virtuvių atsarginėms detalėms ir agregatams įsigyti Lietuvos kariuomenė planavo skirti iš viso 724 tūkst. eurų, tačiau „Nota bene“ pasiūlyta dvigubai didesnė 1,622 mln. eurų suma pasirodė priimtina. VPT išvadose akcentuojama, jog perkančioji organizacija turėtų ne didinti pirkimui suplanuotas lėšas, o gauti jas neviršijantį pasiūlymą.

VPT rado pažeidimų ir kituose Lietuvos kariuomenės pirkimuose. Vertinant, kaip įgyvendinama 240 tūkst. eurų vertės Lietuvos kariuomenės sutartis su „Nota bene“ dėl 4 komplektų karių apgyvendinimui skirtų palapinių, konstatuota, jog sutartis vykdoma neskaidriai. Vertinimo metu nustatyta, jog pateiktuose dokumentuose sistemiškai nesutampa datos, sertifikatai apie kariuomenės atstovų apmokymą eksploatuoti palapines išduoti anksčiau, nei kariuomenė priėmė prekes. Pagal palapinių techninę specifikaciją privalomi įrankių ir instrumentų bei atsarginių detalių komplektai tikrinimo metu nebuvo pateikti, tad VPT išvadose nurodoma, jog kariuomenė priėmė iš tiekėjo įrangą, kuri neatitinka pirkimo dokumentuose ir sutartyje nustatytų reikalavimų.

Neigiamai įvertintas ir Lietuvos kariuomenės 1,342 mln. eurų karinių kastuvėlių pirkimas, kuriame, atmetusi kitų tiekėjų pasiūlymus, Lietuvos kariuomenė laimėtoja paskelbė didžiausią – 1,522 mln. eurų – kainą pasiūliusią UAB „Nota bene“.

VPT šiuo metu dar nagrinėja gautą tiekėjo pretenziją dar vienam Lietuvos kariuomenės pirkimui. Jame laimėtoja pripažinta vėl „Nota bene“, su kuria pasirašyta 126 800 eurų vertės preliminarioji sutartis dėl antklodžių tiekimo. Dvigubai mažesnę – 66 400 eurų – kainą pasiūliusio tiekėjo pasiūlymas atmestas kaip neatitikęs techninės specifikacijos reikalavimų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA