Moderniausias greičio radaras jau fiksuoja pažeidėjus Kauno regione | Kas vyksta Kaune

Moderniausias greičio radaras jau fiksuoja pažeidėjus Kauno regione

R. Tenio nuotr.

Penktadienį Kauno apskrities VPK kelių policijos atstovai pristatė vieną moderniausių pasaulyje greičio matuoklių „Stalker Dual SL“, su kuriuo jau pradėjo dirbti.

[galerija kiek=””]

Kaip veikia

Šis prietaisas vienu metu gali fiksuoti 32 skirtingomis kryptimis, keliomis eismo juostomis važiuojančių automobilių greitį, automatiškai fiksuoja pažeidėjus, realiuoju laiku pateikia informaciją ekrane, suformuoja pažeidimo kortelę. Joje pateikiama tiksli greičio viršijimo vieta, data, laikas, automobilio valstybiniai numeriai. Prietaisą galima naudoti ir automobilyje, ir pastačius ant specialaus stovo.

Pažangiausias Lietuvoje greičio matuoklis fiksuos ne tik greičio viršijimus, bet ir chuliganiško vairavimo atvejus.

Prietaiso kameros automobilyje įrengtos iš priekio ir galo. Pažeidėjus fiksuoti įranga gali stovėdama ar važiuodama, o jei vienu metu pažeidėjų net keli – įranga fiksuoja juos visus, o paskui išrenka greičiau važiavusį pažeidėją ir ragina policijos pareigūnui jį sustabdyti. Tačiau, pareigūnas gali jo ir nesivyti, nes viskas įrašoma filmavimo kamerų pagalba ir yra kaupiama duomenų bazėje, artimiausiu metu prasižengęs vairuotojas gauna informaciją apie nuobaudą.

Atstumas iš kurio fiksuojami vairuotojai gan didelis: 2-3 km, tad, pasak Kelių policijos valdybos viršininko Dano Česnausko, įranga pažeidimą įamžinti galės žymiai greičiau, nei vairuotojas pastebės policijos automobilį ir bandys sulėtinti greitį. Pareigūnų teigimu, greičio limito naujoji įranga neturės, tad gebės fiksuoti visus greituolius. Tik pareigūnas turės atsirinkti greičio ribas: mieste, užmiestyje, greitkelyje ir pan., kur galioja skirtingi greičio ribojimai.

Pažeidimas fiksuojamas filmuojant: įrašomas garsas ir vaizdas.

Naujosios aparatūros dėka sumažėja žmogiškosios klaidos tikimybė, nes pažeidėjams skundžiantis, kad jie neprasikalto ir ėmus kaltinti pareigūnus – bus pateikiamas video įrašas. Policijos vadovybė taip pat galės prisijungti prie sistemos net nežinant dirbančiam kelyje pareigūnui ir matyti veiklą.

Kainavo 60 tūkst. eurų

Kaip informavo pristatyme dalyvavęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, šiuo metu Kaune, savivaldybės lėšomis, nupirktas vienas automobilis (20 tūkst. eur. ) ir greičio matavimo technika (40 tūkst. eur.).

„Vykdydami saugumo programą, investavome į šią įrangą, tikimės ji pasitarnaus, kad Kauno keliuose būtų saugiau keliauti. Vėliau policija sukauptas už baudas lėšas diegs į kitas saugumo priemones ir jai jau nereikės prašyti lėšų iš savivaldybės”, – sakė V. Makūnas.

Jis informavo, kad savivaldybė gauna apie pusę lėšų iš baudų, jas skiria saugumo keliuose programoms įgyvendinti: pagalbos mygtukų atokesnėse vietovėse įrengimui ir kt.

D. Česnausko teigimu, Kauno policija tapo pirmoji Lietuvoje, turinti vieną išmaniųjų greičio matavimo aparatų.

„Ši šalyje išmaniausia ir pažangiausia įranga fiksuojanti greitį viršijusius pažeidėjus, kol kas testuojama, netrukus pradės veikti pilnu pajėgumu. Pastebėtina, kad kiti greičio matuokliai matydavo pažeidėjus iš 1 km atstumo, o naujoji įranga fiksuos ir už 3 km lekiantį vairuotoją”, – teigė D. Česnauskas.

Pirmi rezultatai – išraiškingi

Kelių policijos valdybos viršininkas Danas Česnauskas atskleidė, kad pirmi  rezultatai – iškalbingi.

„Kol su naująja aparatūra į Lietuvą grįžome iš Latvijos, kurioje ši įranga jau naudojama, užfiksavome 300-400 pažeidimų, t.y. per valandą po šimtą. Tai dideli skaičiai”, – pastebėjo pašnekovas. Jis atkreipė dėmesį, kad bus operatyviai reaguojama ne tik į kelyje matomus pažeidimus, bet ir į ekstra žmonių iškvietimus apie kelių lakstūnus.

D. Česnauskas teigė, kad Kauno rajonas išskirtinis, nes jame kertasi du pagrindiniai keliai, kur važiuoja daugiausiai automobilių per parą.

„Keliai Vilnius – Klaipėda ir „Via Baltica” nuo Marijampolės link Kėdainių – pasižymi dideliu avaringumu, o pagal statistiką, Kauno gyventojai patenka į 20-30 proc. visų eismo įvykių, atsitinkančių Lietuvoje”, – faktus dėstė policijos atstovas.

Jis įvardijo, kad Kaune avaringiausia gatvė – Savanorių prospektas, tad jame derėtų būtų budresniems.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA