Kaune jau galima išsinuomoti oranžinį dviratį | Kas vyksta Kaune

Kaune jau galima išsinuomoti oranžinį dviratį

R. Tenio nuotr.

Trečiadienio rytą Kaune startavo dalinimosi dviračiais ir automobiliais paslauga „City Bee“.

Trisdešimtyje miesto ir didžiųjų mikrorajonų punktų laukia 50 automobilių, dvidešimtyje punktų – 150 oranžinių dviračių. Planuojama, kad dviračių netrukus padaugės iki 200, automobilių – iki 100.

Didžiausia nuomojamų transporto priemonių koncentracija sutelkta miesto centre, kiti nuomos taškai įrengti Senamiestyje, Šilainiuose, Žaliakalnyje, Dainavoje, Šančiuose ir Aleksote.

Vos spėjusi startuoti Kaune, paslauga jau turi beveik 1000 naujų registruotų vartotojų.

Lygiuojasi į pasaulį

Idėjos vykdytojų teigimu, šia paslauga bus skatinamas dalinimosi transportu principas, populiarus moderniose pasaulio valstybėse.

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis džiaugėsi, kad į miestą atvyko oranžiniai dviračiai, kurių dėka Kaunas tapo dar modernesnis. Jis tikino, kad pagal viešų dviračių naudojimo kultūrą, lygiuojamasi į Danijos, Olandijos, Nyderlandų miestus.

„Labai smagu, kad Kaunas pirmas Lietuvos miestas, kuris turės išmaniai valdomus ir „City Bee” dviračius, ir automobilius. Vilniuje labiau plėtojama automobilių dalinimosi paslauga. Žvelgiant Europos mastu, Lietuva yra pirmoji Rytų Europos šalis, kuri gali pasidžiaugti tokio aukšto lygio transporto dalinimosi paslaugomis, ir kuri valdoma išmaniaisiais įrenginiais“, – sakė „CityBee“ direktorius Aurimas Drūtys.

„Dviračiai labai geri, patogūs, manau, ir miestiečiai, ir svečiai jais naudosis“, – tikino ką tik naujuosius dviračius išbandęs miesto vadovas.

Jis atskleidė, kad paslaugą teikiančiai įmonei „Prime Leasing“ miesto valdžia skyrė nemokamą parkavimą. Mero teigimu, parkavimo suma metams siektų 30-40 tūkst. eurų.

Išmanioji sistema

Naudotis dviračiais ir automobiliais klientai galės mobilios aplikacijos pagalba, tereikės ją atsisiųsti į išmanųjį telefoną, užsiregistruoti ir rezervuoti transporto priemonę.

Paslaugą užsisakyti galima vos per minutę, be jokių popierinių sutarčių. Kol kas sistema gali naudotis tik „Android“ programėlės vartotojai, o likusieji mobiliųjų telefonų operacinių sistemų vartotojai ją pasieks nuo birželio.

Tiesa, jei miestietis neturi išmaniojo telefono, dviračio išsinuomoti jam nepavyks, tik automobilį.

Dviračiai prie stovo užrakinami ir atrakinami išmania spyna ir realiu geležiniu laidu. Dviračius ir automobilius palikti galima bet kurioje nuomos punkto stotelėje, nebūtina grąžinti iš kur pasiimta, tarkim, galima įsėsti prie savivaldybės ir trumpai pavažiavus iki Soboro, baigti kelionę.

Atvykus į  bet kurią „City Bee“ nuomos stotelę, dviratį vėl reikės prirakinti prie stovo geležine grandine ir išmania programa, galiausiai programėlėje teks fiksuoti kelionės pabaigą.

Pusvalandinis skaidymas

Dviračių paslauga bus gaunama įsigijus abonementą: 3 d. kainuos 2,9 eur., 30 d. – 3,9 eur., o sezono – 19,9 eur.
Sistema skaidoma pusvalandžiais, pirmas pusvalandis nemokamas. Už sekančius pusvalandžius, jei nespėjamas pakeisti dviratis, tenka mokėti papildomai: už antrą pusvalandį mokama 0,39 eur., už trečią – 1,39 eur., už ketvirtą ir visus sekančius – 3,39 eur. Taigi, valanda kelionės su uždelsimu kainuos 3,29 eur.

Skatinama, kad išsinuomojus ilgesniam laikui, kas pusvalandį dviratis būtų pristatomas į specialią stotelę ir paimamas kitas.

„Tai miesto dviratis, o ne skirtas ilgoms kelionėms“, – patikslino A. Drūtys.

„Nusipirkus 3 d. abonementą, dviratį galima naudoti kiek nori kartų, svarbu, kad kelionė truktų ne ilgiau kaip pusvalandį“, – sakė „City Bee“ marketingo vadovas Lukas Yla.

Kilometrinis įkainis

Automobilių nuomos įkainiai skiriasi: viena minutė „Fiat 500“ markės automobiliu kainuoja 0,15 eur. centų, valanda – 5 eur. o para – 25 eur. Į kiekvieną rezervaciją įskaičiuota 50 km nemokamai.

Jei kelionės metu važiuojama daugiau kaip 50 km – už kiekvieną papildomą kilometrą mokama 0,15 eur. centų suma, tarkim: 60 km valandos kelionė kainuos 6,50 eur. Į kainą įskaičiuotas kuras, draudimas ir techninė apžiūra. Kurui besibaigiant, gaunamas pranešimas į telefoną, kad būtina papildyti baką su specialia kortele, vieno tinklo degalinėse.

Kauniečiai galės važinėti „Fiat 500“, „Fiat 500s“ ir „Mini Cooper“ markių automobiliais. Jų nuomos kaina skiriasi.

A. Drūtys pastebėjo, kad automobilių nuomos kaina yra palanki rinkoje, lyginant su taksi ar ilgalaike automobilių nuoma.

Dėmesys saugos priemonėms

A. Drūtys atskleidė, kad visi dalinimuisi paruošti dviračiai ir automobiliai turi integruotus GPS siųstuvus, einamuoju momentu žinoma tiksli kiekvieno jų lokacija, o dviračiai specialiai žymėti policijoje. Dviračių nuomos stoteles stebi vaizdo kameros.

Šios saugos priemonės, organizatorių manymu, turėtų atbaidyti nuo ilgapirščių.

„Tikime, kad Kauno gyventojai išsilavinę, nori turėti tokias paslaugas miesto viduje, puoselėti miestą kartu. Norisi, kad tų spynų išvis nereikėtų, štai Olandijoje tokios transporto priemonės net nerakinamos ir niekas jų nevagia“, – sakė A. Drūtys.

Visi automobiliai ir dviračiai drausti. Visgi, jeigu dėl vartotojo kaltės bus prarandamas dviratis, klientas privalės sumokėti 500 eurų baudą, jei automobilis pateks į eismo įvykį ir klientas bus kaltas – privalės sumokėti 300 eurų mokestį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA