Kariams sudarė vegetariškus valgiaraščius – Kas vyksta Kaune

Kariams sudarė vegetariškus valgiaraščius

Lietuvos kariuomenės logistikos specialistai rengia alternatyvios mitybos valgiaraščius. Tai daroma atsižvelgus į Lietuvos kariuomenėje pakitusius karių mitybos įpročius ir siekiant užtikrinti visavertį ir įvairiapusišką karių maitinimą.

[galerija kiek=””]

Atnaujinus šaukimą į nuolatinę privalomąją pradinę karinę tarnybą Lietuvos kariuomenės Logistikos valdyba surengė anoniminę šauktinių karių apklausą, siekdami įvertinti dabartinius karių maitinimosi įpročius, poreikius, valgyklų aplinką, aptarnaujantį personalą. Pagal gautus atsakymus buvo tobulinami ir koreguojami karių valgiaraščiai. Iš 1311 apklausoje dalyvavusių karių 29 pasisakė už alternatyvią mitybą.

Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamento atstovė Dalė Dovydauskienė sako, kad šiuo metu Lietuvos kariuomenėje yra rengiami trys nauji valgiaraščiai su patiekalų receptūromis, kurios atitinka alternatyvios mitybos poreikius. Tai bus specialūs valgiaraščiai, skirti kariams maitinti stacionarioje valgykloje be gyvūninės kilmės produktų (mėsos, žuvies ar pieno), kariams maitinti lauko sąlygomis be gyvūninės kilmės produktų ir karių maitinimui stacionarioje valgykloje be mėsos ir žuvies produktų.

Žmogus reikalingą energijos kiekį gauna iš maisto, todėl alternatyvius valgiaraščius sudarantiems Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos specialistams iškelta užduotis yra labai svarbi – jie turi pakeisti gyvūninės kilmės produktus augalinės kilmės produktais. Sudarant tokius valgiaraščius būtina išlaikyti tą pačią maistinę energetinę vertę, kad pagal alternatyvų valgiaraštį besimaitinantis karys gautų visą reikalingą pagrindinių maisto medžiagų (angliavandenių, baltymų ir riebalų) bei papildomų medžiagų (ląstelienos, mineralinių medžiagų ir vitaminų) kiekį.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenės Įgulų aptarnavimo tarnybos valgyklose vyksta eksperimentinių patiekalų bandymai.

Vėliau parengti valgiaraščiai bus teikiami Sveikatos apsaugos ministerijos mitybos specialistams patikrinti, ar jie atitinka patvirtintas karių mitybos fiziologines normas. Gavus jų pritarimą, valgiaraščiai bus patvirtinti Lietuvos kariuomenės vado įsakymu.

Logistikos valdyba planuoja parengti ir vegetarinį sauso maisto davinį, todėl šiuo metu specialistai analizuoja kitų NATO šalių vegetarinių sausų maisto davinių sudėtis ir Lietuvos gamintojų galimybes jį pagaminti. Kariai dažnai dalyvauja pratybose ir mokymuose ir ne visuomet turi galimybę maitintis karštu maistu, todėl siekiant užtikrinti nenutrūkstamą karinį rengimą organizuojamas karių maitinimas lauko sąlygomis.

Lietuvos kariai yra aprūpinami maistu pagal Lietuvos Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytas fiziologines mitybos normas.

2015 m. atnaujinus šaukimą į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą ir siekiant pagerinti karių maitinimo sąlygas, taip pat užtikrinti kuo įvairesnį ir visavertį karių maitinimą krašto apsaugos sistemoje, pradėtos galimybės karius maitinti ir vegetariniu maistu (be mėsos, žuvų ar kiaušinių). Planuojama, kad vegetariškas valgiaraštis bus sudarytas ir patvirtintas per 2016 metus.

Kaip maitinami kariai ir kaip skiriasi jų valgiaraščiai, galite peržiūrėti čia.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA