Atrastas Kaune pagamintas istorinis autobusas | Kas vyksta Kaune

Atrastas Kaune pagamintas istorinis autobusas

Asociacijos "Retromobile" nuotr.

Asociacijos „Retromobile“ nariai apleistoje Trakų rajono savivaldybės teritorijos sodyboje atrado unikalų lietuvišką autobusą, kurtą Kaune.

Asociacijos nariai džiaugiasi, jog po ilgų klajonių bei paieškų pavyko rasti pakankamai puikiai išsilaikiusį lietuvišką automobilį, gamintą XX amžiaus šeštąjame-devintąjame dešimtmečiuose.

Autobusai KAG (Kauno autoremonto gamykla) buvo gaminami Kauno mieste automobilių GAZ 51 bazės pagrindu. Iš Gorkio automobilių gamyklos ešelonais atkeliaudavo GAZ 51 važiuoklės su varikliais, o meistrai Kaune autoremonto gamykloje gamindavo kėbulus. Jis buvo gaminamas iš medžio, kėbulą apkaustant skarda.

Vairuotojas sėdėjo šalia variklio, už jo nugaros buvo pertvara su dviem langais, skyrusi jį nuo salono. Bazinis autobuso variantas turėjo vienas sulankstomas salono duris, kurias atidarinėjo pneumatinis mechanizmas.

Pirmaisiais gamybos metais KAG-3 turėjo iš penkių plokščių stiklų sudėtą priekinį panoraminį stiklą, virš kurio buvo langeliai maršrutui nurodyti, ir metaliniu tinkleliu aptrauktą televizoriaus ekraną savo forma primenantį falšradiatorių, papuoštą dviem siaurais blizgančiais moldingais ir užrašu KAG tarp jų. Vėliau kauniečiai autobusuipritaikė du lenktus stiklus nuo PAZ-652, o pakeistos formos priekinė panelė dabar nebeturėjo gamyklos pavadinimo, bet net tris plačius moldingus.

Atrastąjį autobusą asociacijos „Retromobile“ nariai žada restauruoti, dalyvauti Kauno miesto šventėse bei demonstruoti istorinės, karinės technikos muziejuje, įsikūrusiame Kaune.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA