Naujovė Rotušės aikštėje: kavinės bus ant gatvės, tad keisis eismas | Kas vyksta Kaune

Naujovė Rotušės aikštėje: kavinės bus ant gatvės, tad keisis eismas

R. Tenio nuotr.

Jau greit atsidarys lauko kavinių sezonas. Šiais metais pagrindinėje miesto aikštėje lauko kavinės bus išsidėsčiusios visai kitaip, nei būdavo ankščiau. Lauko kavinės užims dalį važiuojamos kelio dalies, dėl to keisis eismo sąlygos.

Šiandien Kolegijos posėdyje pristatyta nauja lauko kavinių Rotušės aikštėje koncepcija. Seniau būdavo, kad kelių restoranų atstovai įkurdavo palapines pačioje Rotušės aikštėje, tačiau šiais metais to atsisakyta. Planuojama, jog verslininkai galės įsikurti lauko terasas visai šalia savo kavinės įėjimo, tad terasos įsikurtų ant važiuojamosios kelio dalies.

„Yra siūlymas paimti iš gatvės tris metrus, kur parkuojasi taksi ir automobiliai ir daryti lauko kavines. Tokiu būdu būtų išvengiama, kad padavėjos lakstytų su patiekalais per gatvę“, – idėją pristatė Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas N. Valatkevičius.

Pasak jo, lauko kavinės užimtų tik vieną eismo juostą, tad automobiliai vis tiek laisvai gatve pravažiuotų, o kauniečiai ir miesto svečiai automobilius vis tiek galėtų parkuoti aikštės kraštuose.

Gausiausiai lauko kavinių atsirastų gatvelėje, esančioje prieš pagrindinį Rotušės įėjimą, mat čia yra įsikūrę daugiausiai verslininkų. Rotušės šonuose taip pat atsirastų lauko kavinės, tačiau čia jų yra mažiau.

N. Valatkevičius tikina, jog tokia lauko terasų koncepcija leistų pilnai apstatyti erdves. Tušti plotai būtų tik ties įvažiavimais bei Jėzuitų vienuolynu. Ankstesnis lauko kavinių išdėstymas Rotušės aikštėje atbaidydavo renginių organizatorius, nes jiems trukdydavo kitų verslininkų palapinės. Dabar visa aikštė bus laisva, tad tikimasi erdvę užpildys vietos renginiai. Tam pritaria ir verslininkai, mat įrenginėjant palapines pačioje aikštėje, reikia vesti elektrą, o darant ties kavinėmis, sumažėja sąnaudos.

Kadangi lauko kavinės užims dalį gatvės grindinio, siūloma įrengti medines terasas, kad būtų vienodas aukštis nuo šaligatvio. Be to, statyti staliukus ant medinio pagrindo yra patogiau, nei ant akmenų. Visgi, N. Valatkevičius tikino, jog kol kas paveldosaugininkams gaila uždengti grindinį medinėmis lentomis, tačiau tikimasi, jog viską įvertinus, bus pritarta tokiam siūlymui.

Vasaros sezonu keisis eismo sąlygos

Kadangi lauko kavinės užims pusę kelio, planuojami kai kurie eismo pakeitimai. Politikai siūlo sumažinti greitį ir aplink Rotušę leisti važiuoti ne didesniu kaip 10 kilometrų per valandą greičiu. Be to, siūloma įrengti tris greičio ribojimo kalnelius, kad vairuotojai prieš įvažiuojant į pagrindinę miesto aikštę, spėtų laiku pristabdyti. Svarstoma, kad kalneliai galėtų atsirasti ties Jėzuitų bažnyčia bei Vilniaus bei A. Jakšto gatvėse.

Be greičio ribojimo, siūloma drausti eismą Rotušės aikštėje penktadieniais nuo 5-6 val. ir savaitgaliais. Taip būtų užtikrinta, jog didelių susibūrimų laiku, aikštė bus tik pėsčiųjų zona. Dėl didelių srautų, siūloma ir T. Daugirdo gatvę atiduoti vien pėstiesiems. Visgi, kol kas eismo sąlygos tėra tik siūlymai ir jiems turi pritarti taryba.

Dėl naujosios lauko kavinių koncepcijos, keistųsi ir taksi automobilių stovėjimo vieta. Įsigaliojus lauko kavinių siūlymams, taksi būtų perkelti į už rotušės esančią aikštelę, ties ryšių muziejumi. Manoma, jog ši vieta būtų tinkama, nes patogu keleivius vežti į bet kurią pusę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA