NATO kariai parodė, kaip kilus karui gintų Lietuvą | Kas vyksta Kaune

NATO kariai parodė, kaip kilus karui gintų Lietuvą

R. Tenio nuotr.

Nuo sausio mėnesio Lietuvoje dislokuoti JAV kariai nuolat vykdo bendras karių pratybas. Šį kartą, vykdant bendras taktikas, pademonstravo kovinio šaudymo sugebėjimus.

Šiuo metu NATO ir Lietuvos kariai Rukloje treniruojasi, išbando įvairias karo strategijas ir dalinasi patirtimi. Rukloje šiuo metu yra dislokuota virš 150 JAV karių, kurie savo atsivežtą techniką pritaiko pratyboms šaltesniame ore. Užsienio kariai Ruklos poligone dar bus iki kovo mėnesio, po to bus dislokuoti kiti.

„Šiandien Gaižiūnų poligone apie 80 JAV ir keliolika Lietuvos karių treniruojasi koviniam šaudymui, imituoja bunkerių užėmimą ir naikinimą. Čia kariai treniruojasi būryje. Vykdomas komandinis šaudymas, kuris yra sudėtingesnis, nei paprastas šaudymas. Šią savaitę planuojama prisijungti prie mūsų karių ir įvykdyti reidą kitoje mokomojoje vietoje. Šių pratybų tikslas suvienodinti taktikas ir kilus realiai grėsmei, geriau apginti šalį“, – kalbėjo laikinas vyresnysis leitenantas E. Milkintis.

Su Algirdo bataliono kariais pratybose dalyvaujantys JAV kariai atvyko iš 3-osios divizijos 2-ojo kavalerijos pulko, kuris dislokuotas Vilseke, Vokietijoje. Tai jau penktoji JAV sausumos pajėgų karių rotacija Lietuvoje, taip pat Estijoje ir Latvijoje bei Lenkijoje.

Rukloje JAV kariai dislokavo ir savo atsigabentą techniką – įvairios paskirties šarvuotuosius ratinius transporterius „Stryker“, šarvuotuosius visureigius HMMWV, sunkvežimius, kt.

„Mes koncentruojamės pagrindinėse atakose, taktikoje. Tokia patirtis naudinga tam, kad galėtumėme labiau bendradarbiauti. Labai padeda oro sąlygos, nes yra šilčiau nei tikėjomės. Žinoma, čia ne tik treniruojamės, mums rengia ir edukacines programas, aplankome muziejus, susipažįstame su šalies kultūra ir istorija“, – kalbėjo JAV karių vadas R. Moore.

Planuojama, jog mėnesio gale bus vykdomos dar didesnės pratybos su šiuo metu Rukloje apsistojusiais kariais. Kovą JAV karių laukia rotacija ir į Lietuvą bus dislokuoti kiti. Pagrindinės ir didžiausios metų dviejų šalių karinės pratybos numatytos birželio mėnesį. Tada vienu metu kariai demonstruos sugebėjimus įvairiuose poligonuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA