Aviacinės bombos nukenksminimo operacija Aleksote pavyko | Kas vyksta Kaune

Aviacinės bombos nukenksminimo operacija Aleksote pavyko

Trečiadienio popietę Kaune aptiktas didelis karo laikų sprogmuo, kuris sukėlė ant kojų visas spec. tarnybas.

Ugniagesiai, policijos pareigūnai, greitosios pagalbos medikų ekipažas ir išminuotojai skubėjo į Aleksote esančią Suvalkiečių gatvę. Čia aptverta dalis gatvės ir laukiama, kol darbą baigs išminuotojai.

Kaip teigė kalbinti „KRS Group” darbininkai, su ekskavatoriumi kasant maždaug 5 metrų gylyje, iškastas apie metro ilgio ir maždaug 40 centimetrų skersmens karo laikų sprogmuo. Iš pradžių manyta, kad tai didelis akmuo, tačiau apžiūrėjus iš arčiau, neliko abejonių, jog tai sprogmuo. Dirbę vyrai iš karto apie radinį pranešė telefonu 112.

Vietos gyventojai, stebintys operaciją teigė, kad šioje vietoje, kur vykdomi kasinėjimo darbai, rajono vaikai žaisdavo futbolą, o šiose apylinkėse yra rastas ne vienas pavojingas radinys.

Rasto sprogmens apžiūrą atlikę išminuotojai nustatė, kad tai vokiška aviacinė bomba SC250, galėjusi čia būti nuo antro pasaulinio karo laikų. Kasant ekskavatoriumi, ji buvo pažeista, todėl kyla reali sprogimo grėsmė. Jos transportuoti neįmanoma. Bomba turi apie 200 kg sprogstamosios medžiagos.

SC250 – iš oro išmetama didelio galingumo bomba, pagaminta Vokietijoje antrojo pasaulinio karo metu. Šią bombą galėjo skraidinti bet kurio modelio vokiečių bombonešis. Šio sprogmens svoris – apie 250 kg. Karo metais rytų fronte buvo baiminamasi, kad tai ginklas su milžiniška naikinamąja galia. SC250 buvo populiariausios aviacinės bombos per karą.

Nuspręsta evakuoti aplinkinius gyventojus 250 metrų atstumu ir tik tuomet bus bandoma sprogmenį neutralizuoti. Kauno savivaldybės Civilinės saugos skyriaus vedėjo Gedimino Jankaus, žmonės supranta situacijos rimtumą ir problemų dėl evakuacijos nekyla. Iš beveik 200 gyventojų, kuriems teko palikti savo gyvenamąją vietą, daugelis apsistojo pas draugus ir giminaičius, iki 10 žmonių, neturėję kur dėtis, naktį praleis šv.Pranciškaus gimnazijos sporto salėje, keli neįgalūs žmonės išvežti į Panemunės senelių namus.

Vietos gyventojams siūloma šį vakarą palikti savo namus ir laikinai apsigyventi pas giminaičius. Neturintys kur apsistoti, gali vykti į moyklą, kur gali praleisti naktį. Tiesa, mokyklose nėra nei gultų, nei čiužinių, tad teks tenkintis mediniais suolais.

Dalis rajono gyventojų raštiškai pasirašo, kad lieka namuose ir už savo sveikatą ir gyvybę turės atsakyti patys.

Kauno Centro policijos komisariato viršininkas Raimondas Abugelis teigė, kad aptvertą teritoriją prižiūri policijos pareigūnai, turtas namuose saugus, žmonės gali nesibaiminti.

Uždraustas eismas Julijinavos gatvėje. Iš abiejų pusių įrengti laikini atitvėrimai, pareigūnai informuoja vairuotojus, kad eismas draudžiamas, praleidžiami tik spec. tarnybų automobiliai.

Apie 20 val. dalis gyventojų, pasiėmę reikalingiausius daiktus, palieka evakuacijos teritoriją.

Įvykio vietoje dirba daugiau nei 50 įvairių tarnybų pareigūnų, daugiausiai išminuotojų ir policininkų.

Kiek laiko truks nukenksminimo operacija, nėra aišku. Pareigūnai sako, kad gali pavykti per šią naktį, kiti teigia, kad ekstremali situacija gali tęstis ir kelias dienas.

ATNAUJINTA trečiadienį 23:00

Gyventojai, sutikę laikinai palikti namus, evakuoti. Daugelis apsistojo pas giminaičius ir draugus. Įvykio vietoje dirbantys išminuotojai pradeda aviacinės bombos nukenksminimo darbus. Iš pradžių bandoma iškrapštyti sprogstamąją medžiagą iš bombos galvutės. Jos viduje yra apie 200 kg. Šiuos darbus, jei viskas gerai seksis, planuojama baigti iki 8 val. ryto, kuomet atvyks kita komanda išminuotojų, kurie spręs, koks tolimesnis veiksmų planas. Neatmetama galimybė, kad ryte aviacinė bomba gali būti sprogdinama vietoje.

Įvykio vietoje dirbantis išminuotojas teigė, kad atvejis itin sudėtingas ir pavojingas, o nelaimės atveju įvykus sprogimui, skeveldros gali atsidurti ir už kilometro nuo sprogimo vietos.

Kauno apskrities policijos atstovas spaudai Kęstutis Kasciukevičius portalą „Kas vyksta Kaune” informavo, kad pareigūnai žmones evakavo iš 54 Vilkaviškio, Trakiškių, Krūmų, Suvalkiečių, Julijanavos g. namų 250 metrų spinduliu nuo sprogmens vietos. Gyventojų prašoma laikinai apsistoti pas artimuosius.

ATNAUJINTA ketvirtadienį 08:15

J.Vitkaus inžinerijos bataliono sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas kapitonas Arnoldas Aneliauskas ketvirtadienio rytą teigė, jog visą naktį vykusi rasto sprogmens nukenksminimo operacija atlikta sėkmingai, o darbai baigti apie 8 val. ryto. Neutralizuojant sprogmenį, nebuvo girdėti jokio sprogimo, dėl to nenukentėjo gyventojų turtas.

Iš bombos buvo išimta ir į Rokų poligoną išvežta apie 125 kg sprogstamosios medžiagos.

Dėl evakuacijos namus palikę gyventojai galės grįžti jau po 10 val. ryto.

„Operacijos sudėtingumą lėmė tai, kad sprogmuo buvo rastas apgyvendintoje vietovėje, o tai sąlygojo ilgus pasiruošimo darbus. Taip pat prieš pradedant neutralizavimo operaciją, reikėjo iki minimumo sumažinti poveikį aplinkai, jei neutralizavimo metu įvyktų detonacija,“ – apie operacijos subtilumus pasakojo kapitonas A. Anelauskas.

Pasak karininko, atliekant kasimo darbus mechaniškai buvo pažeistas bombos korpusas. „Nelaimei, pažeista buvo būtent ta vieta, kurioje būna nomenklatūriniai sprogmens numeriai, todėl buvo sunku nustatyti sprogdiklio tipą. Bombos nukenksminimo darbus teko vykdyti esant pačiai pavojingiausiai sprogdiklio modifikacijai. Atlikus neutralizavimą ir išpjovus sprogdiklį, spėjimas pasitvirtino, kad tai – pats pavojingiausias mechaninis, uždelsto veikimo sprogdiklis,“– teigė kpt. A. Anelauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA