Kauno elektrinė teigia nevykdžiusi veiklos su V. Germanu siejama „Exawatt“ – Kas vyksta Kaune

Kauno elektrinė teigia nevykdžiusi veiklos su V. Germanu siejama „Exawatt“

ELTA 2024/10/28 19:02
V. Germanas / R. Tenio / A. Ufarto nuotr. / „Delfi“
V. Germanas / R. Tenio / A. Ufarto nuotr. / „Delfi“

Kauno termofikacijos elektrinė sako nevykdžiusi jokios bendros veiklos kartu su įmone „Exawatt“,  susijusia su Vilhelmu Germanu. Pasak jos, vykdyta tik dalies patalpų ir dalies teritorijos nuoma.

„2023 m. sausio mėn. pabaigoje buvo sudaryta sutartis tarp UAB „Exawatt“ ir UAB Kauno termofikacijos elektrinė dėl patalpų KTE teritorijoje nuomos. Norime pabrėžti, kad KTE yra privati bendrovė, joje akcijų neturi nei valstybė, nei Kauno savivaldybė.

Vienoje 70 kv. m. nuomojamoje patalpoje buvo galimybė įsirengti kelių šimtų kilovatų įvadus, o kitoje 218 kv. m. patalpoje turėti elektrą tik buitiniams ir sandėliavimo poreikiams. 2023 m. balandžio mėn. papildomai išnuomota dalis KTE teritorijos lauke konteinerių sandėliavimui“, – teigiama Kauno elektrinės pranešime.

Pasak jos, elektros energijos įvadų šiose lauko aikštelėse nebuvo ir nėra, todėl elektros energija čia nebuvo ir nėra naudojama, priešingai nei teigiama viešose publikacijose. Nuomininkas sutartyse įsipareigojo vykdyti LR įstatymuose numatytą galimą (legalią) veiklą.

Kauno elektrinė taip pat akcentavo, kad nuomininkas „Exawatt“, kaip ir kiti nuomininkai, neturėjo išskirtinių sąlygų įsigyti elektros energijai, sunaudotai nuomojamose patalpose.

ELTA primena, kad, teisėsaugos institucijoms atliekant ikiteisminį tyrimą dėl finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ veiklos, iš viso buvo sulaikyti ir įtarimai pareikšti 7 asmenims, tarp jų – minėtos įmonės savininkei I. Trinkūnaitei, jos sugyventiniui V. Germanui ir eksministrės Monikos Navickienės vyrui Mindaugui Navickui.

Vilniaus miesto apylinkės teismas V. Germaną leido suimti dviem mėnesiams, tuo tarpu I. Trinkūnaitei pritaikytas rašytinis pasižadėjimas neišvykti, o M. Navickas išleistas už užstatą.

Institucijos atskleidžia, kad buvo atliktos 32 kratos, kurių metu rastos nemažos sumos grynųjų pinigų, technikos ir elektroninės informacijos, kriptovaliutos ir turto, meno dirbinių. Kaip skelbiama, kratų metu iš viso rasta 0,5 mln. eurų grynųjų pinigų.

Kaip nurodo Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT), tyrimas pradėtas dėl galimo neteisėtu būdu įgytų lėšų legalizavimo, piktnaudžiavimo, sukčiavimo, turto pasisavinimo ir iššvaistymo, kyšininkavimo bei papirkinėjimu. Šiuo metu nustatyta, kad bendrininkų grupė 2023–2024 m. galimai legalizavo mažiausiai 17 mln. eurų sumą.

Taip pat siekiant nuslėpti veiklą nuo institucijų galimai buvo mokami kyšiai. Šiuo metu nustatyta galimų kyšių suma siekia per 100 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA