Po konservatorių pasitarimo – G. Landsbergio žinia – Kas vyksta Kaune

Po konservatorių pasitarimo – G. Landsbergio žinia

delfi.lt / Lauryna Vireliūnaitė 2024/10/28 15:21
Gabrielius Landsbergis / ELTOS nuotr.
Gabrielius Landsbergis / ELTOS nuotr.

Po pralaimėtų Seimo rinkimų parlamente pasikalbėti susirinko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovybė. Po prezidiumo posėdžio Gabrielius Landsbergis paskelbė, kad įvyko formalus pirmininkavimo partijai perdavimas.

„Nuo šios dienos pabaigos partijai pirmininkauja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė iki kol bus išrinkta ar išrinktas naujas partijos vadovas ar vadovė“, – sakė jis.

G. Landsbergio teigimu, jo artimiausi planai – atlikti pareigą kaip užsienio reikalų ministrui, o tolimesnių planų prisipažino nežinantis.

G. Landsbergis nenorėjo pasakyti, ką matytų naujuoju vadovu, sakydamas, kad nenori dalyvauti procese.

„Gerai“, – trumpai ištarė jis, paklaustas, kaip partijos kolegos reagavo į žinią apie jo pasitraukimą.

Kodėl traukiasi ne tik iš pirmininko posto, bet ir iš Seimo, G. Landsbergis komentuoti nenorėjo, sakydamas, kad tai paaiškino ryte vykusioje spaudos konferencijoje.

Suvažiavimą planuoja vasarį

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė po posėdžio pagarsino, kaip vyks naujojo partijos pirmininko rinkimai. Partijų skyriai turės mėnesį iškelti kandidatus į pirmininkus, vėliau vyks agitacija. Jau kitąmet, sausio mėnesį turėtų įvykti patys rinkimai, o partijos suvažiavimas vyks vasario mėnesį.

„Aš manau, kad skyriai kels kandidatus, ką jie mato, tikrai I. Šimonytės stiprios pozicijos išlaikius pasitikėjimą ir vienmandatėje laimėjus iš pirmojo turo, tai manau, kad tikrai skyriai siūlys įvairias kandidatūras ir bus įdomus procesas“, – į klausimą, kas galėtų kandidatuoti, o apie kandidatavimą jau yra užsiminęs ir Laurynas Kasčiūnas, atsakė ji.

Jei skyriai kels jos kandidatūrą, laikinoji partijos vadovė tokią galimybę teigia svarstysianti.

„Tai yra ankstyvas klausimas, tos atsakomybės, kurios man tenka pagal įstatus, tame laike iki rinkimų, manau, darbo užteks apsčiai“, – kalbėjo ji.

Paskelbė apie pasitraukimą

Pirmadienio rytą partijos lyderis G. Landsbergis pasitraukė iš pirmininko pareigų ir paskelbė, kad atsisakys iškovoto Seimo nario mandato.

„Rinkėjų signalas ganėtinai aiškus tiek partijai, tiek ir man asmeniškai. Būtų klaidinga to signalo neišgirsti“, – rytinėje spaudos konferencijoje kalbėjo G. Landsbergis.

G. Landsbergis tikino, kad pagrindinė jo apsisprendimo priežastis – rinkimų rezultatai. Tačiau taip pat prisidėjo ir neigiamas diskursas, siejamas su politiko šeima, nurodė jis.

Partijos vairą laikinai perėmė pirmoji pirmininko pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, kuri kaip partijos atstovė pirmadienio popietę ėjo į susitikimą su prezidentu Gitanu Nausėda, pirmąją dieną po rinkimų susitikusiu su daugumos partijų, patekusių į naująjį parlamentą, lyderiais.

R. Morkūnaitę-Mikulėnienę į susitikimą atlydėjo partijos rinkimų štabo vadovas Mindaugas Lingė. TS-LKD naujajame Seime turės 28 mandatus.

Antrajame ture G. Landsbergis patyrė ir asmeninį smūgį – pralaimėjo kultūros ministrui, liberalui Simonui Kairiui Kauno Centro-Žaliakalnio vienmandatėje rinkimų apygardoje.

2020-aisiais šioje apygardoje G. Landsbergis nugalėjo gavęs 10,5 tūkst. balsų, šiemet palaikymas jam aptirpo iki 6,5 tūkst. balsų. Ar kandidatuos į partijos pirmininkes, premjerės kadenciją baigianti Ingrida Šimonytė kol kas neatsako.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA