Dviem LSMU klinikoms sukako 100 metų – Kas vyksta Kaune

Dviem LSMU klinikoms sukako 100 metų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Laisvės alėjoje, prie Kauno miesto savivaldybės centrinių rūmų praeiviai iki lapkričio 3 dienos gali susipažinti su paroda „Dėmesys smegenų sveikatai“, surengta Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Medicinos fakulteto Neurologijos ir Psichiatrijos klinikų 100 metų jubiliejaus proga. Parodos tikslas – visuomenei pristatyti suaugusių ir vaikų gydytojų neurologų, psichiatrų, neurochirurgų bei LSMU Medicinos fakulteto studentų parengtą informaciją apie dažniausias su smegenų sveikata susijusias problemas ir jų prevencijos būdus.

Ketvirtadienį LSMU vykusioje mokslinėje praktinėje konferencijoje „Dėmesys smegenų sveikatai“, skirtai jubiliejui paminėti, buvo prisiminti svarbiausi abiejų klinikų istoriniai momentai ir pristatyta šiandieninė klinikų veikla. Jubiliejiniame renginyje taip pat aptarti pasiekimai gerinant smegenų sveikatą, apžvelgtos ateities perspektyvos.

LSMU rektorius prof. Rimantas Benetis kalbėjo, jog abi klinikos yra puikus studijų, mokslo ir klinikinės praktikos vienovės pavyzdys. „Klinikos, kurių istorija tokia gili, šiandien atlieka ypatingai svarbų vaidmenį Universiteto, miesto ir visos šalies kontekste. Labai džiaugiuosi, kad Universitete gimė tokia tradicija minėti šimtmečio jubiliejus, – daugelis klinikų didžiuojasi savo šimtamete istorija ir gali ja pasidalinti su visais. Tai – neįkainojamas turtas“.

„Tas darbas, pacientų skaičiai – įspūdingi. Tai svarbu ne tik Universitetui, ligoninei, bet ir visai Lietuvai. Kaip Kauno klinikų vadovas, dėkoju visiems 374 abiejų profilinių klinikų darbuotojams“, – Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius dėkojo už klinikų indėlį, gydant pačias sudėtingiausias ligas.

Lietuvos neurologų asociacijos prezidentas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas prof. Dalius Jatužis pabrėžė, kad šis jubiliejus – ypatinga šventė visiems Lietuvos neurologams, psichiatrams bei kitų sričių medikams. „ Džiugu, kad ne tik nepamirštate praeities pamato, bet ir ugdote naująją neurologų ir psichiatrų kartą, kuri rūpinsis mūsų visų smegenų sveikata, o susirgus, taikys efektyviausius gydymo būdus. Su didele viltimi žvelgiame į ateitį“, – sakė profesorius.

Pažymėtina, kad per prabėgusį šimtmetį tiek neurologijoje, tiek psichiatrijoje įvyko didelis proveržis. Laikui bėgant, anot Neurologijos klinikos vadovės prof. Daivos Rastenytės, ši sritis tobulėjo, o per pastaruosius dešimtmečius pasiekta milžiniška pažanga.

„Kompiuterinės tomografijos tyrimas atnešė milžiniškų pokyčių neurologijoje ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.Šiandien Neurologijos klinikoje dirba gausus būrys dėstytojų, gydytojų, taip pat daug slaugos personalo darbuotojų. Turime virš 30 dėstytojų, 8 profesorius, nemažą būrį asistentų ir gydytojų, kurie padeda rengiant jaunąją kartą. Per 33 metų laikotarpį klinikoje studijavo virš 9 tūkst. medicinos studijų programos studentų, virš 1200 studentų iš užsienio. Per šį laikotarpį klinika parengė daugiau kaip 170 gydytojų rezidentų“, – kalbėjo prof. habil. dr. D. Rastenytė.

Ji pasidžiaugė, kad klinikoje jaunosios kartos atstovų būrys yra puikus ir gausus, o tai lems puikius klinikos veiklos rezultatus ateityje. Visgi, ši karta ateityje susidurs su naujais moraliniais, etiniais ir socialiniais iššūkiais. „Norisi tikėtis, kad ateis ta diena, kai smegenų sveikatos vertinimas taps rutinine sveikatos diagnostikos dalimi. Tikėtina, kad per artimiausius 20 metu pavyks ženkliai atitolinti arba visai sustabdyti neurodegeneracijos procesą. Tikėtina, kad absoliuti dauguma pacientų, patyrusių insultą, pasveiks. Taip pat bus galima valdyti uždegiminį ir degeneracinį procesą nervų sistemoje“, – ateities perspektyvas apžvelgė profesorė.

Šventinėje mokslinėje konferencijoje LSMU Psichiatrijos klinikos vadovė prof. Virginija Adomaitienė pabrėžė, kad šiandien psichiatrija nebėra susijusi tik su psichikos sveikata. „Mūsų dėstytojai dėsto ne tik LSMU Medicinos fakultete, bet ir Visuomenės, Slaugos fakultetuose, taip pat – podiplominėse studijose. Mūsų žinių reikia visose studijų programose. Prie plėtros ypač prisideda 22 dėstytojai, kurie šiuo metu dirba Psichiatrijos klinikoje. Klinika dirba ir už Universiteto ribų, nuolat plečia tarptautinių partnerysčių ratą, o klinikos dėstytojai – svarbių tarptautinių organizacijų nariai. Ypač daug dėmesio Psichiatrijos klinika skiria mokslinei veiklai, o mokslinius tyrimus stengiasi priartinti prie fundamentaliųjų mokslų. Klinikinei veiklai taip pat skiriamas ypatingas dėmesys. Šiandien turime išplėtotą Vaikų ir paauglių psichiatrijos sektorių, Ūmios psichiatrijos sektorių, Ribinių būsenų sektorių“, – vardino prof. Virginija Adomaitienė.

LSMU atstovai primena, jog Nervų ir psichikos ligų katedra Kauno universitete buvo įkurta 1924 m. ir gyvavo iki 1991 metų, kai iš katedros Nervų ligų sektoriaus ir Kauno akademinių klinikų I, II ir Vaikų nervų ligų skyrių buvo sukurta Neurologijos klinika. Tais pačiais metais (1991 m.) sukurta ir Psichiatrijos klinika, su tikslu vykdyti pedagoginę, mokslinę-tiriamąją bei švietėjišką veiklas.

Šiuo metu Neurologijos klinikoje naudojama šiuolaikinė moderni medicininė įranga: ultragarsiniai kaklo magistralinių ir galvos kraujagyslių aparatai, veikia neurofiziologinės diagnostikos tarnyba. Neurologijos klinika – Lietuvoje vienintelė gydymo įstaiga, kurioje atliekama Parkinsono ligos sukeliamo tremoro ir esencialinio tremoro diferencinė diagnostika. Klinikos specialistai sukaupė didelę patirtį atliekant elektroneurografiją, elektromiografiją, transkranijinę magnetinę stimuliaciją, ritminę nervo stimuliaciją, vienos skaidulos miografiją, odos tyliojo periodo tyrimą. Šie tyrimai reikalingi diagnozuojant įvairias nervų bei raumenų ligas. Klinikoje atliekamas visas šiuolaikinės elektroencefalografijos tyrimų spektras.

LSMU Psichiatrijos klinikoje, integruojant universitete sukauptą šiuolaikinį mokslo, studijų ir klinikinės praktikos potencialą, vykdoma integrali klinikinė veikla, glaudžiai susijusi su studijomis, sveikatos priežiūros specialistų rengimu ir tobulinimu, moksline veikla. Šiandien Psichiatrijos klinikoje vyksta plačios apimties studijų procesas, padidėjo mokslinės veikos ir klinikinės praktikos apimtys, o dalijimasis žiniomis bei kompetencijomis peržengė universitetinės klinikos ribas, – informuoja Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA