55-eri Kauno valstybinio choro metai – solidžios programos ir per 4500 koncertų - Kas vyksta Kaune

55-eri Kauno valstybinio choro metai – solidžios programos ir per 4500 koncertų

Asociatyvi / Kauno filharmonijos nuotr.
Asociatyvi / Kauno filharmonijos nuotr.

„Mėgindamas nusakyti muzikos esmę ir jos reikšmę savo gyvenime, ko gero, nepasakysiu tiksliau ir taikliau nei tai yra padaręs lietuvių kompozitorius ir dailininkas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis: „Muzika yra Dievo pasiuntinys, pasiųstas judinti šviesiausias ir geriausias mūsų sielos stygas“. Muzika kelia ir taurina dvasią, skatina ją skleistis, išlaisvina kūrybinę energiją. Kodėl savo gyvenimo turiniu ir forma pasirinkau muziką? Nes ji suteikia prasmę. Be jos gyvenimas – tik tyla ir tuštuma“, – tai Kauno valstybinio choro istorijoje įamžinti jo įkūrėjo bei ilgamečio meno vadovo bei vyriausiojo dirigento, Lietuvos nacionalinės premijos laureato Petro Bingelio žodžiai.

Penktadienį Kauno valstybinis choras Kauno valstybinėje filharmonijoje rengia savo 55-erių metų jubiliejui skirtą šventinį koncertą. Deja, šios šventės nebuvo lemta sulaukti prof. Petrui Bingeliui. Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog 2020 metų gruodį Kauno miesto garbės piliečio, išvedusio Kauno chorą į prestižiškiausias pasaulio scenas, P. Bingelio gyvybę pasiglemžė Covido pandemija. Šį rudenį, choro 55-ojo gimtadienio išvakarėse, Kauno filharmonijoje pristatyta Ilmos ir Jurgio Bingelių (maestro sūnaus bei marčios) sudaryta prisiminimų knyga apie Petrą Bingelį. Žinoma, joje – daugybė prisiminimų susijusių su garsaus chorvedžio ir dirigento puoselėtu, vienu ryškiausiu iš prestižinių ir reprezentacinių Lietuvos kolektyvų – Kauno valstybiniu choru.

Apie šį chorą savo laiku su juo keletą metų, kai Lietuva atsikūrė nepriklausomybę, gražiai bendradarbiavęs XX amžiaus muzikos legenda, smuikininkas ir dirigentas lordas Yehudi Menuhinas (1916 – 1999) yra pasakęs: „Tai – aukščiausio lygio kolektyvas“.

Kauno valstybinis choras ir Petras Bingelis / Kauno valstybinės filharmonijos nuotr.

Suburtas 1969-aisiais Kauno choras per savo 55-erius kūrybinės veiklos metus surengė daugiau nei 4500 koncertų, sukaupė didžiulį repertuarą – nuo paprastų liaudies dainų iki sudėtingų vokalinių-instrumentinių opusų. Vien pasaulinės muzikos klasikos lobynui priklausančių kūrinių skaičius siekia net 270, o mažesnės apimties kūrinių repertuare – jau daugiau nei 700. Choras ypatingą dėmesį skiria lietuvių kompozitorių kūrybai, kasmet pristato po kelias kūrinių premjeras. Kolektyvo diskografijoje – virš 60 lietuvių ir užsienio autorių kūrinių įrašų. Dėl išskirtinės garso kokybės ir aukšto meistriškumo choras netruko pelnyti ir tarptautinį pripažinimą: koncertavo tokiose žymiose salėse, kaip Paryžiaus „Pleyel“, Buenos Airių „Teatro Colón“, Romos Šv. Cecilijos akademijos; su daugiau nei 30 garsių pasaulio simfoninių orkestrų, įskaitant BBC filharmonijos, Leipcigo „Gewandhaus“, Karališkąjį filharmonijos ir kt.

Nuo 2021 m. meno vadovo ir vyriausiojo dirigento, profesoriaus, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Roberto Šerveniko vadovaujamas Kauno valstybinis choras 55-ojo gimtadienio proga savo gerbėjams parengė išskirtinę dovaną. Ją choras pristatys kartu su Kauno miesto simfoniniu orkestru (vyr. dirigentas Constantine Orbelian, vadovas Algimantas Treikauskas).

Penktadienio vakarą Kauno filharmonijoje vyksiančiame koncerte Iškilmingus Georgo Friedricho Händelio himnus palydės du iškilūs Antono Brucknerio kūriniai. Šiemet pasaulyje minimos 200-osios šio austrų romantizmo genijaus gimimo metinės. Brandaus kompozitoriaus sukurtas „Te Deum“, dar jam gyvam esant, tapo itin populiariu ir dažnai atliekamu kūriniu. Po vieno koncertų, kuriame atlikėjams dirigavo pats Gustavas Mahleris, jis perbraukė partitūroje užrašytą nuorodą „chorui, orkestrui, vargonams ir solistams“ ir ranka užrašė „angelų balsams, beieškantiems Dievo, besiilginčioms širdims ir ugnyje išskaistintoms sieloms”. Pats kompozitorius „Te Deum“ vadino „savo gyvenimo pasididžiavimu“. Koncerto programoje (šį projektą finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija) skambės ir dar vienas A. Brucknerio kūrinys – Psalmė 112.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA