Muzikos virtuozas R. Ratoi stebins Kauno publiką grojimu ir gebėjimu pajausti akordeoną - Kas vyksta Kaune

Muzikos virtuozas R. Ratoi stebins Kauno publiką grojimu ir gebėjimu pajausti akordeoną

Radu Ratoi / Organizatorių nuotr.
Radu Ratoi / Organizatorių nuotr.

Kauno valstybinės filharmonijos scenoje antradienio vakarą koncertuos pasaulyje plačiai žinomas akordeono virtuozas Radu Ratoi iš Moldovos.

„Jis stebina savo virtuoziškumu, gebėjimu pajausti akordeoną, tai – tikra žvaigždė, kuriai pelnytai ploja pasaulis. Moldavų muzikantas jau tapo tarptautiniu akordeono fenomenu. Ir tikiu, kad kauniečiai, atėję į jo koncertą, bus pakerėti R. Ratoi atliekama muzika, – šiuolaikine, o taip pat – senąja klasika, kurią sukūrę kompozitoriai tikriausiai nesitikėjo, jog jų kūriniai kada nors suskambės grojami akordeonu“, – koncerto išvakarėse portalui „Kas vyksta Kaune“ kalbėjo Kauno filharmonijos vadovas Justinas Krėpšta.

Pagrindinis jauno moldavų muzikanto tikslas – įrodyti pasauliui, kad akordeonas vis dar yra deramai neįvertintas instrumentas, turintis beribių galimybių visuose muzikos žanruose. Tai matoma ir scenoje, – giriamas už originalumą, universalumą, virtuoziškumą, atliekant klasikinį ir šiuolaikinį repertuarą, akordeonininkas R. Ratoi yra laimėjęs visus svarbiausius akordeono pasaulio apdovanojimus.

2022-aisiais už išskirtinius pasiekimus jam buvo įteiktas vienas svarbiausių Moldovos Respublikos meno apdovanojimų „Meistrų magistras“.

Nuo šių metų R. Ratoi yra Moldovos nacionalinio kamerinio orkestro solistas. Grodamas solo ir ansambliuose, bendradarbiaudamas su įvairiais muzikantais ir orkestrais, R. Ratoi koncertuoja visame pasaulyje.

Jo pasirodymai traukia publiką išskirtiniu muzikalumu, technika ir charizma, o jo paties sukurtos Johanno Sebastiano Bacho, Domenico Scarlatti, Jean-Philippe’o Rameau, Ferenco Liszto ir kitų kompozitorių, nerašiusių akordeonui, kūrinių transkripcijos stebina muzikos profesionalus.

R. Ratoi muzikinė kelionė prasidėjo vos šešerių metų, o paskui, kai studijavo Karališkojoje Danijos muzikos akademijoje (2018–2020), jis pasiekė išskirtinių laimėjimų, triumfavo „Coupe Mondiale“, „Trophy Mondiale“, „PIF Castelfidardo“ ir kituose konkursuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA