Nesusipratimas valdiškuose koridoriuose, galėjęs kainuoti pacientams, išaiškintas – ministerija išleis naują įsakymą – Kas vyksta Kaune

Nesusipratimas valdiškuose koridoriuose, galėjęs kainuoti pacientams, išaiškintas – ministerija išleis naują įsakymą

Kristina Kučinskaitė 2024/10/07 11:07
Asociatyvi / SAM nuotr.
Asociatyvi / SAM nuotr.

Apie tai, kad skiepai nuo erkinio encefalito 50 – 55 metų amžiaus žmonėms bus nemokami, dar pavasarį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Tačiau, programą pradėjus įgyvendinti rugsėjo mėnesį, vienas iš pacientų, apsilankęs poliklinikoje, sužinojo, jog dalis iš trijų būtinų skiepų jam kainuos. Ši situacija tiek valstybės institucijose, tiek gydytojų bendruomenėje sukėlė painiavą, o tam, kad ji būtų išaiškinta, Sveikatos apsaugos ministrui teks išleisti naują įsakymą.

Mokestis gali pakenkti

NVSC specialistai neseniai pasidalino pranešimu spaudai, kuriame priminė, kad nuo šių metų rugsėjo 50–55 metų amžiaus asmenys nuo erkinio encefalito gali pasiskiepyti nemokamai.

„Jei jau esate pasiskiepijęs nuo erkinio encefalito, bet reikalinga sustiprinančioji dozė – taip pat galite nemokamai pasiskiepyti, svarbu, kad priklausytumėte nurodytai amžiaus grupei – 50–55 m.“, – rašyta dokumente.

Būtent šis raginimas dažnai laiką gamtoje leidžiantį 55 metų Dainių (duomenys redakcijai žinomi – aut. past.) paskatino apsilankyti poliklinikoje.

„Perskaičiau, jog per pastaruosius 30 metų erkinio encefalito atvejų skaičius visuose endeminiuose Europos regionuose išaugo beveik 400 proc. Tai yra viena iš sunkiausių virusinių žmogaus centrinės nervų sistemos infekcijų, kuriai būdingi liekamieji reiškiniai, kartais sukeliantys neįgalumą. O aš dažnai būnu gamtoje – turiu sodą, mėgstu žvejoti, grybauti. Kaskart grįžęs į namus apsižiūriu ir visuomet tiek ant drabužių, tiek ant kūno randu erkių. Tad, niekada negali žinoti, ar kurios nors įkandimas nebus lemtingas“, – sako pašnekovas.

Erkė / E. Širvytės nuotr.

Gydymo įstaigoje Dainius buvo informuotas, jog, skiepijantis pagal įprastą planą, pirmosios dvi dozės įskiepijamos 1–3 mėnesių intervalu. Vėliau situacija priklauso nuo vakcinos gamintojo, bet, dažniausiai, trečioji vakcinos dozė įskiepijama praėjus 5–12 mėnesių po antrosios. Patikimiausią ir ilgiausią apsaugą garantuoja 3 skiepų dozės: apie 99 proc. paskiepytųjų įgyja atsparumą erkiniam encefalitui 3–5 metams.

„Pirmu skiepu skiepijausi spalio pradžioje, antrasis bus lapkritį, o štai trečiasis – pavasarį, po mano gimtadienio. Tai įvertinusi poliklinikos darbuotoja mane informavo, jog už trečią vakcinos dozę turėsiu sumokėti, nes jau būsiu 56 metų amžiaus“, – pasakoja Dainius.

Vyriškiui ši situacija pasirodė keista, nes NVSC jokia išimtis nebuvo minėta, tik pateikta informacija apie tris nemokamus skiepus konkrečiai amžiaus grupei.

„Vienas skiepas vidutiniškai kainuoja 30 eurų. Vieniems tai gal ir ne problema, o kitiems gali tapti iššūkiu bei lemtinga aplinkybe atsisakyti programos“, – pastebi pašnekovas.

Pateikė skirtingas versijas

Naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ susisiekus su NVSC atstovais, telefonu buvo gautas paaiškinimas, kad poliklinikos informacija yra klaidinga ir visi trys skiepai turi būti nemokami, kadangi 50 – 55 metų grupėje fiksuojama daugiausiai susergančių erkiniu encefalitu. Pastarosios institucijos duomenimis, iš viso kasmet vidutiniškai šia erkių platinama liga suserga apie 400–500 šalies gyventojų, o patirtis patvirtina, kad skiepai yra veiksmingiausia priemonė, apsauganti nuo jos.

„Visos trys vakcinos nuo erkinio encefalito dozės yra nemokamos, svarbu pirmąja pasiskiepyti būnant 50-55 m. amžiaus“, – patikino ir Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus patarėja Agnė Grušeckienė.

Anot jos, vakcina Privalomojo sveikatos draudimo fondui kainavo beveik 860 tūkst. eurų. VLK įsigijo 72 600 dozių vakcinos nuo erkinio encefalito.

„Prireikus, VLK įsigys vakcinos papildomai, kad būtų užtikrintas nemokamas vakcinavimas nustatytos amžiaus grupės gyventojams“, – sako A. Grušeckienė.

Kadangi dvi tarnybos neabejojo, jog visos trys vakcinos dozės pacientams nekainuos, jei skiepidamiesi pirmąja jie priklausys 50 – 55 metų amžiaus grupei, „Kas vyksta Kaune“ susisiekė ir su gydymo įstaiga.

Skiepai / VLK nuotr.

Vilniaus Centro poliklinikos imunologė Liana Žmuidzinavičiūtė pasakojo, jog šįmet vykusioje nuotolinėje konferencijoje 600 šalies medikų buvo supažindinti su Sveikatos apsaugos ministro įsakymu, kuriame raštu nurodyta – nemokami skiepai priklauso imtinai tik iki 55 metų amžiaus pacientams.

„Tokia informacija mes ir vadovavomės“, – sako specialistė.

Ji patikino, kad itin svarbios yra trys pirmosios dozės, bent reikėtų nepamiršti ir vėlesnių sustiprinančių procedūrų.

Centro poliklinikoje nuo rugsėjo mėnesio vakcina nuo erkinio encefalito paskiepyti 249 50-55 m. amžiaus asmenys.

Išaiškins naujai

Kadangi žurnalistų kalbinti gydytojai ir valstybinės institucijos pateikė kardinaliai priešingą informaciją, ją nuspręsta patikslinti ministerijoje.

Šiandien redakciją pasiekė nuo pavojingos ligos norinčiuosius apsisaugoti pacientus turinti nudžiuginti žinia.

„50-55 metų amžiaus gyventojai nuo erkinio encefalito bus nemokamai skiepijami tiek pirmąja vakcinos doze, tiek sustiprinančiosiomis dozėmis. Kitaip tariant, jeigu gyventojas pirmą kartą pasiskiepys nemokamai būdamas 50-55 metų amžiaus, kitus du skiepus jis taip pat gaus nemokamai, net jeigu nebepriklausys minėtai amžiaus grupei. Taip pat, jeigu asmuo savo lėšomis pasiskiepys pirmą ar antrą kartą nesulaukęs 50 metų, o patekęs į 50-55 metų amžiaus grupę norės gauti antrą arba trečią skiepą, jis tai galės padaryti nemokamai“, – rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos Komunikacijos skyriaus patarėjo Julijano Gališanskio atsiųstame dokumente.

Jame taip pat minima, kad, atsižvelgdama į kilusius neaiškumus, 2024–2028 metų Nacionalinės imunoprofilaktikos programos Koordinavimo taryba nusprendė patikslinti atitinkamas programos formuluotes – jos netrukus bus patvirtintos ministro įsakymu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA