Ąžuolyne – naujas gyventojas: skulptūroje įamžintas žymiausias Kauno vabalas – Kas vyksta Kaune

Ąžuolyne – naujas gyventojas: skulptūroje įamžintas žymiausias Kauno vabalas

Niūriaspalvio auksavabalio skulptūra Ąžuolyne / Kaunas.lt nuotr.
Niūriaspalvio auksavabalio skulptūra Ąžuolyne / Kaunas.lt nuotr.

Kauno Ąžuolyne įsikūrė naujas gyventojas. Skulptūroje įamžintas žymiausias Kauno vabalas – niūriaspalvis auksavabalis.

„Tikriausiai kiekvienas kaunietis žino apie šiame parke įsikūrusius, ypatingai saugomus, niūriaspalvius auksavabalius. Tik ne kiekvienam lyg šiol yra tekę juos pamatyti.

Į pagalbą atskubėjo ir žaismingą, į Raudonąją knygą įrašyto, vabalo meninę išraišką sukūrė skulptorius Lukas Šiupšinskas.

Sužmogintas gyvis pavaizduotas ryškiais veido bruožais, vešliais ūsais, dėvintis šarvus bei šalmą, tarsi šachtininkas. Tai jau septintasis šio autoriaus darbas „Kauno akcentų“ galerijoje“, – naują skulptūrą pristatė Kauno miesto savivaldybė.

„Kauno akcentai“ – tai nuo 2017 m. vykstantis miesto viešąsias erdves puošiančių skulptūrų, dizaino objektų, šviesos instaliacijų, apšvietimo ar gatvės tapybos darbų konkursas.

Pamatyti sudėtinga

Kauno ąžuolynas – vienas didžiausių miesto teritorijoje esančių ąžuolynų visoje Europoje, jo plotas siekia 69,2 ha. Šis parkas yra Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ Buveinių apsaugai svarbi teritorija (BAST).

Pagal BAST apsaugos ir tvarkymo reikalavimus, siekiant išsaugoti niūriaspalvio auksavabalio populiaciją, draudžiama kirsti džiūvančius ir sausus ąžuolus, rekomenduojama išsaugoti senus drevėtus medžius, palikti nenukirstų ne mažiau 50 proc. brandžių nudžiūvusių lapuočių medžių. Todėl planuojant miškotvarkos darbus, rekreacinę veiklą ąžuolyne, būtina žinoti medžius, kuriuose galėtų gyventi vabalas.

Anot Lietuvos gamtos fondo, didžiąją gyvenimo dalį niūriaspalvis auksavabalis praleidžia vikšro pavidalo kūne, giliai įsirausęs į ąžuolo viduje esančius trūnėsius, kuriais ir maitinasi. Todėl ieškant ąžuolo, kuriame įsikūręs niūriaspalvis auksavabalis, visų pirma reikia atkreipti dėmesį į drevėtus medžius.

Pastebėti patį vabalą galima nebent keletą paskutinių jo gyvenimo savaičių, kai jis, virtęs puošniu vabalu, vaikšto aplink drevės kraštą, savo aromatu viliodamas pateles.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA