Ko pramonininkai tikisi iš Lietuvos atstovų Europos Parlamente? – Kas vyksta Kaune

Ko pramonininkai tikisi iš Lietuvos atstovų Europos Parlamente?

Asociatyvi / KTU nuotr.
Asociatyvi / KTU nuotr.

Aptarti būsimą 2024–2029 metų Europos Parlamento (EP) kadenciją ir klausimus, kurie jos darbotvarkėje bus svarbiausi Lietuvos pramonei, verslui ir visos Europos konkurencingumui – tokią susitikimo tematiką pasiūlė mūsų šalyje išrinktiems europarlamentarams Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) vadovybė, kviesdama juos į susitikimą.

Penktadienį vykusiame susitikime dalyvavo Vytenis Povilas Andriukaitis, Petras Auštrevičius, Rasa Juknevičienė, Paulius Saudargas, taip pat – LPK prezidentas Vidmantas Janulevičius ir kiti LPK valdybos nariai, LPK generalinė direktorė Raminta Radavičienė bei pavaduotojas Gintaras Morkis.

„LPK tikisi aktyvaus išrinktų EP narių darbo jų pasirinktuose komitetuose, pakomitečiuose ir darbo grupėse, delegacijose ir kituose formatuose. Ypač susijusiuose su ekonomika, vidaus rinka, užsienio prekyba, klimato politika, pramone ir verslu. Esame pasiruošę bendradarbiauti – siūlyti veiksmingiausias priemones, dalintis ekspertinėmis įžvalgomis ir konkrečiais pavyzdžiais, kaip „Briuselio politika“ įsigyvendina ir kokį poveikį turi čia, nacionaliniame lygmenyje, kaip vienokie ar kitokie sprendimai atsispindi Lietuvos pramonės centruose, didmiesčiuose ir regionuose veikiančiose įmonėse.

Labai svarbu, kad europarlamentarai nuodugniai susipažintų su praėjusią savaitę M. Darghi paskelbta ES konkurencingumo ataskaita. Turime vilties, kad ši ataskaita taps EP ateinančių penkerių metų darbo pagrindu“, – sakė LPK prezidentas V. Janulevičius. Jis išreiškė viltį, kad Lietuvoje išrinkti EP nariai palaikys atvirą dialogą su šalies pramonės bei verslo bendruomene ir skirs dėmesį klausimams, kuriuos savo prioritetu įvardina ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos pramonė bei verslas.

LPK pranešime pabrėžiama, jog konfederacija, jungianti per 4000 įmonių Lietuvoje, vertina ilgalaikį bendradarbiavimą. Suvokdama neginčijamą jo svarbą, norėtų atkreipti išrinktų EP narių dėmesį į mūsų šalies bei visos Europos pramonės ir verslo bendruomenei svarbius, prioritetinius veiklos klausimus.

Tarp jų yra: neatidėliotinas gynybos pramonės skatinimas ir jos plėtros koordinavimas ES mastu bei Europos ekonominės erdvės (EEB) lygmenyje, didesnė karinė parama Ukrainai, aktyvi užsienio politika su trečiosiomis šalimis, taikant ES sankcijas karo prieš Ukrainą agresorėms Rusijai ir Baltarusijai, siekiant jų besąlygiško įgyvendinimo ir jų apėjimo išvengimo.

Iš prioritetų dar paminėti: ES vidaus rinkos gilinimas ir kliūčių jos funkcionavimui šalinimas, bankų sąjungos bei ES kapitalo rinkos sukūrimas, taip pat – energetinė sąjunga, kuri užtikrintų sparčią vietinių energijos generavimo šaltinių plėtrą bei įsigijimą iš trečiųjų šalių konkurencingomis kainomis ir kuri vestų ES į energetinį nepriklausomumą, ir ambicinga užsienio prekybos politika.

Svarbūs prioritetai – ir priklausomybės nuo išorinių tiekėjų, ypač dėl kritinių žaliavų ir technologijų srityse, mažinimas, ir Europos įmonėms tenkančios reguliacinės naštos ženklus mažinimas. Pramonininkų nuomone, turėtų būti mažiau naujų teisėkūros iniciatyvų, kol daugybė jų nėra įgyvendinta.

Reikšminga: konkurencingumo testas kiekvienai naujai ES teisėkūros iniciatyvai, Žaliuoju kursu paremta pramonės strategija, kuri skatintų ekonomikos augimą ir konkurencingumą, inovacinės ekosistemos išplėtojimas ES bei nacionaliniu mastu, visų rūšių transporto Europos infrastruktūros projektų pakankamas finansavimas ir savalaikis transeuropinio transporto tinklo užbaigimas, skirtas daugiarūšiams, novatoriškiems bei tvariems transporto sprendimams.

Kiti prioritetai – bendradarbiavimas su socialiniais partneriais, tobulinant iniciatyvas, susijusias su darbuotojų mokymu darbo vietoje, sukuriant darbdaviams tinkamas paskatas, kad jie toliau investuotų į darbuotojų mokymą, kad, įgūdžiai, vykstant dvejopai pertvarkai būtų pagrindinis tvaraus ekonomikos augimo veiksnys.

Išdėstę savuosius „priesakus“ Europos Parlamento nariams, LPK atstovai taip pat priminė priešrinkiminiame renginyje (su kandidatais į EP) nuskambėjusį pasiūlymą organizuoti reguliarius LPK ir EP narių susitikimus ES teisėkūros ir kitais aktualiais klausimais Lietuvoje arba Briuselyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA