Iš penkių Lietuvos gamintojų KAM perka dronų už 8 mln. eurų – Kas vyksta Kaune

Iš penkių Lietuvos gamintojų KAM perka dronų už 8 mln. eurų

Asociatyvi / A. Pliadžio nuotr.
Asociatyvi / A. Pliadžio nuotr.

Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugo ministerijos (KAM) iš penkių Lietuvos kovinių dronų gamintojų įmonių perka dronų už 8 mln. Eur. Dronus perduos Lietuvos kariuomenei ir Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

„Siekiame skatinti dronų bei anti-dronų gamybą Lietuvoje. Dronai Ukrainos karo lauke vaidina svarbų vaidmenį, dronų technologijos ir pajėgumai – būtina sąlyga norint turėti modernias ginkluotąsias pajėgas. Įvykęs testavimas Ukrainoje ir sutarčių pasirašymas – didžiulis paskatinimas ir nemenkas žingsnis mūsų dronų gamintojams. Šis įsigijimas neabejotinai susijęs su esminiais nacionalinio saugumo interesais“, – sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugo ministerijos pasirašė sutartis su 5 Lietuvos įmonėmis: UAB „Dangolakis“, UAB „RSI Europe“, UAB LTMILTECH, UAB GRANTA AUTONOMY, UAB „Unmanned Defense Systems“. Lietuvos kariuomenei bus pristatyta daugiau nei 2,3 tūkst. kovinių dronų (FPV) už 3 mln. Eur, Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms – beveik 5 tūkst. tos pačios rūšies dronų už 5 mln. Eur.

Kaip rašoma KAM pranešime žiniasklaidai, dronai tiek Ukrainai, tiek Lietuvos kariuomenei perkami su visais papildomais priedais, paleidimui ir valdymui reikalinga įranga ir mokymais.

Planuojama, kad pirmieji dronai Ukrainą pasieks jau šių metų rugsėjo mėnesio pabaigoje. Visi dronai tiek Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, tiek Lietuvos kariuomenei bus pristatyti iki šių metų pabaigos.

Ukrainos gynybos ministerija vykdė Lietuvos gamintojų kovinių dronų testus fronto sąlygas atitinkančioje aplinkoje. Šie testavimai buvo organizuojami tam, kad Ukraina galėtų atrinkti geriausiai ukrainiečių karių poreikius atitinkančius produktus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA