Privačių vaikų darželių steigėja – ministerija, bet ne savivaldybė – Kas vyksta Kaune

Privačių vaikų darželių steigėja – ministerija, bet ne savivaldybė

Asociatyvi / D. Pipo nuotr.
Asociatyvi / D. Pipo nuotr.

„Sveiki, turiu informacijos apie darželį (…), kuriame vyksta ne visai geri dalykai. Turime konkrečių įrodymų, kad prieš vaikus yra naudojamas smurtas (mes su kitais tėveliais atsisakėme paslaugų, nes auklėtoja nėra atleista). Taip pat turime kitos informacijos apie jų nusižengimus, mokamus atlyginimus vokelyje, slapstomus mokesčius. Jei domina, atrašykite, – galėsime pasidalinti. Norėtume, kad tai būtų anonimiška“.

Tokį laiškelį internetu mums parašė skaitytojas (jo duomenų viešai neskelbiame) apie situaciją privačiame vaikų darželyje, kurio pavadinimas susideda iš dviejų žodžių. Skaitytojas savo telefono numerio nenurodė, tai nepasitikslinome, ar dėl tos situacijos vaikų tėvai kreipėsi į privalančias tikrinti verslą (privataus darželio veikla būtent priskiriama prie verslo) įstaigas bei kokius konkrečiai atsakymus iš jų gavo.

Sutinkame laikytis anonimiškumo…

…atsižvelgdami į paskutinį laiško sakinį. Juolab, kad žurnalistams tikrai sudėtinga patikrinti, ar privati įstaiga nepažeidžia įstatymų (pvz., mokėdama atlyginimus vokeliuose ir taip susimažindama privalomus sumokėti valstybei mokesčius?).

Tačiau užtikriname: jeigu Valstybinė mokesčių inspekcija susidomėtų tokiu atveju, tuomet mielai naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ perduos jai skaitytojo laišką, kuriame minimas ir privataus darželio pavadinimas).

Tikimės ir policijos dėmesio, juk laiške kalbama apie prieš vaikus naudojamą darželyje smurtą (juk tokie atvejai turi būti fiksuojami bei tiriami, o kaltininkai turėtų susilaukti atitinkamo teisinio įvertinimo).

Internete šis darželis mažylių tėvams prisistato kaip „namus primenanti estetiška, erdvi ir saugi aplinka jūsų vaikučiams“. Įstaiga skelbia apie užsiėmimus, dienos programas, įdomybes. Nurodo ir kainas: jei vaikas ugdomas darželyje nuo ryto iki vakaro, jo tėvams nustatytas „mokestis – 290 Eur + maistas (8,50 Eur dienai). Vienkartinis registracijos mokestis -100 eurų (negrąžinamas)“.

Kur slypi vaikų ugdymo verslo sėkmė?

Apie tą Kauno rajone esantį vaikų darželį (viešąją įstaigą) rekvizitai.vz.lt viešinama tokia jos informacija: įstaigoje dirba 7 apdrausti darbuotojai, atlyginimų vidurkis (šių metų birželį) nesiekė tūkstančio eurų (ir tai neatskaičius mokesčių), – 953,68 Eur.

Viešoji įstaiga, kuri veikia daugiau nei 11 metų, nuosavo kapitalo turi 7 099 eurus. Nurodytos ir mokėtinos (2023 m.) pinigų sumos- 5 490 Eur bei ilgalaikio ir trumpalaikio turto vertės (3 030 Eur bei 9 559 Eur).

„Nuo 2022 m. viešųjų įstaigų, asociacijų ir labdaros ir paramos fondų finansiniuose duomenyse pateikiamos visos pajamos, kurias sudaro pardavimo pajamų, finansavimo pajamų ir visų kitų pajamų suma“ – primena rekvizitai.lt.

2023-aisiais privatus vaikų darželis, dėl kurio veiklos skaitytojas pasiskundė portalui „Kas vyksta Kaune“, gavo pajamų 85 836 eurus, 2022-aisiais – 92 931 Eur, tačiau gryno pelno tiek pernai, tiek užpernai buvo 0.

Tokiu atveju belieka stebėtis, kokia paskata gali būti toliau tęsti verslą, jei užsidirbama „tik duonai“? O iš kur prisidurti (ir ar prisiduriama) „sviestui..?

Jei tėvams kažkas netinka, reikėtų pranešti darželio steigėjai

Kadangi vaikų darželis, apie kurį kalbame, yra Kauno rajone, skaitytojo laišką persiuntėme į šio rajono savivaldybę, kuri, tarp kitko, privačius darželius finansiškai remia, net nebūdama jų steigėja. Gavę iš rajono savivaldybės atsakymą (komentarą), būtinai su juo supažindinsime portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojus.

O tuo tarpu ir toliau saugodami laiško autoriaus(autorių?) anonimiškumą, paprašėme Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėją Oną Gucevičienę paaiškinti, ką turėtų daryti privačius darželius lankančių vaikų tėvai, jei jie susiduria su negerovėmis tokioje ugdymo įstaigoje.

„Visų pirma reikėtų žinoti, kad savivaldybei nepriklauso privatūs vaikų darželiai, jų steigėja – Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Jeigu tėvams kas netinka, būtent ministerijai reikėtų apie tai pranešti.

Privatūs vaikų darželiai patys tvarko savo finansinius reikalus, savivaldybės darželiams tai atlieka Centralizuota buhalterija. Vaikų maitinimo kaina yra nustatyta miesto tarybos sprendimu. Steigėja (miesto savivaldybė) pastoviai rūpinasi vaikų ugdymo kokybe savose įstaigose, ir jei tik pasitaiko kokių negerovių, nedelsiant reaguojama į tėvų skundus.

Žinoma, pačių tėvų valia yra rinktis, ar leisti savo vaiką į privatų darželį, ar – į savivaldybės įsteigtą. Negaliu komentuoti, kokia padėtis rajone, bet Kauno mieste tikrai vietų vaikų savivaldybės įsteigtuose vaikų darželiuose netrūksta. Nes pastaraisiais metais statomi nauji, plečiami esantys darželiai“, – „Kas vyksta Kaune“ žurnalistei sakė Švietimo skyriaus vedėja O. Gucevičienė.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA