Į Lietuvą atvyko naujos rotacijos NATO Priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė: tarnaus iki 1,6 tūkst. karių – Kas vyksta Kaune

Į Lietuvą atvyko naujos rotacijos NATO Priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė: tarnaus iki 1,6 tūkst. karių

Lietuvos kariuomenė/ srž. sp. Karolio Kavolėlio nuotr.
Lietuvos kariuomenė/ srž. sp. Karolio Kavolėlio nuotr.

Šiandien, rugpjūčio 7 dieną, Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke vyko NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės (angl. NATO Enhanced Forward Presence Multinational Battle Group, eFP BG) Lietuvoje rotacijos ir vadovybės pasikeitimo ceremonija. Naujai NATO kovinės grupės rotacijai pradeda vadovauti Nyderlandų karalystės kariuomenės plk. ltn. Sebastiaan Schillemans, kuris pakeitė Vokietijos kariuomenės plk. ltn. Marek Krüger.

Tai pirmas kartas, kai sąjungininkų kariams Lietuvoje vadovaus ne Vokietijos, o Nyderlandų karininkas.

„Mes itin vertiname Vokietijos, Nyderlandų, Norvegijos, Belgijos, Čekijos ir Liuksemburgo įsipareigojimą dislokuoti karius Lietuvoje. Sąjungininkų demonstruojamas ryžtas, budrumas ir nepalaužiamas solidarumas yra itin svarbūs, kuomet kalbame apie priešakinės gynybos stiprinimą.

Nuoširdžiai dėkoju 15-ą rotaciją baigusiems kariams už tarnybą, užtikrinant Lietuvos saugumą“, – į sąjungininkų karius kreipėsi ministras Laurynas Kasčiūnas.

Pasak Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai, Rukloje tarnaus iki 1,6 tūkst. sąjungininkų karių. Į Lietuvą jie atvyko kartu su tankais „Leopard 2“, pėstininkų kovos mašinosmis„CV90“ ir „Boxer“ bei savaeigėmis ratinėmis artilerijos sistemomis.

Pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas” vadas plk. Aurelijus Motiejūnas padėkojo už tarnybą Lietuvoje baigiančiam EFP BG vadui ir perdavė vėliavą 16-osios rotacijos vadui plk. ltn. Sebastiaan Schillemans: „Sveikinu naujosios rotacijos karius, kurie pasirengę integruotis į Brigadą.

Galiu užtikrinti, kad jūsų laukia intensyvus bei dinamiškas laikas Lietuvoje. Saugumo iššūkiai prie rytinės NATO sienos vis dar išlieka, todėl būsime budrūs ir pasiruošę, o tuo pačiu lankstūs ir kūrybingi.

Daugiausiai karių kovinei grupei skiria Vokietija, o savo karius naujai rotacijai taip pat skyrė Nyderlandai, Belgija, Norvegija, Čekija ir Liuksemburgas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA