Privačių miškų savininkai gali sulaukti valstybės paramos investuodami į ateities mišką – Kas vyksta Kaune

Privačių miškų savininkai gali sulaukti valstybės paramos investuodami į ateities mišką

Asociatyvi / D. Biržiečio nuotr.
Asociatyvi / D. Biržiečio nuotr.

Privačių miškų savininkai, pertvarkydami jiems priklausančius miškus į produktyvius ir atsparius klimato kaitai medynus, tuo pačiu gerindami išretėjusių ir ekonomiškai menkaverčių medynų ar krūmynų kokybę, gali sulaukti valstybės paramos.

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) kviečia iki vasaros pabaigos teikti paraiškas šiai paramai gauti.

Pasak agentūros pranešimo, Aplinkos ministerijos iniciatyva, formuojant klimato kaitai atsparesnius miškus – labai gera proga privačių miškų savininkams investuoti į kokybiškesnį savo mišką, kuriuo galėtų džiaugtis ateities kartos. 2024-aisiais šiai priemonei įgyvendinti iš valstybės biudžeto iš viso skiriama 20 tūkst. eurų. Atsižvelgiant į sodinamas medžių rūšis bei taikomas jų apsaugos nuo miško kenkėjų priemones, 1 ha bus skiriama nuo 3 iki 3,9 tūkst. eurų parama.

Ji skiriama, kai Miško kirtimo taisyklių nustatyta tvarka vykdomi specialieji medynų ir krūmynų pertvarkymo kirtimai ir atkuriamas miškas, pagerinant medynų rūšinę sudėtį bei kokybę.

Prie prašymo pridedamas pertvarkomo medyno Miško želdinimo ir žėlimo projektas, parengtas laikantis Miško atkūrimo ir įveisimo nuostatų reikalavimų.

Iš Valstybinės miškų tarnybos gavus Leidimą kirsti mišką specialiaisiais medynų ir krūmynų pertvarkymo kirtimais, taip pat – patvirtintą Miško želdinimo ir žėlimo projektą, vykdomi specialieji medynų bei krūmynų pertvarkymo kirtimai. Po kirtimų miškas želdinamas, prižiūrimas ir saugomas vadovaujantis patvirtintu Miško želdinimo ir žėlimo projektu.

APVA įvertinus paraiškas, priėmus sprendimą dėl dotacijų skyrimo ir jas išmokėjus, įvykdytų darbų patikrą atliks Valstybinė miškų tarnyba. Pertvarkyti medynai turės būti prižiūrimi ir saugomi miško savininkų lėšomis.

Paraiškos priimamos iki 2024 m. rugpjūčio 30 d. 16 val. arba kol bus paskirstyta visa šiam kvietimui numatyta suma. Daugiau informacijos ir paraiškų teikimas – APVIS aplinkoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA