„Dėl visuomenės intereso“ nuspręsta pertvarkyti keletą valstybinės žemės sklypų Aleksote – Kas vyksta Kaune

„Dėl visuomenės intereso“ nuspręsta pertvarkyti keletą valstybinės žemės sklypų Aleksote

Aleksotas / R. Tenio nuotr.
Aleksotas / R. Tenio nuotr.

Daugiau nei prieš 20 metų (2002-aisiais) buvo priimti tuometinės Kauno miesto valdybos sprendimai dėl žemės sklypų Aleksote (Lakūnų pr.1 bei Veiverių g. 47B) detaliųjų planų patvirtinimo. 2024-ųjų liepą Kauno miesto taryba pritarė savivaldybės administracijos parengtam sprendimo projektui pakeisti šiuos senus detaliuosius planus naujais.

Neapsiribojant tik šiais paminėtais žemės sklypais, kartu bus keičiamas ir 2011 metų vasario 25 d. Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus jau pakeisto (gatvei įrengti) žemės sklypo tarp esamo geležinkelio Lakūnų plente ir Europos prospekto detalusis planas. Tuo pačiu įtraukiant ir Svirbygalos g. 4 žemės sklypą.

Kaip teigiama savivaldybės administracijos Nekilnojamojo turto skyriaus vadovo Donato Valiuko paaiškinime, tai „numatyta pagal Susitarimą bei prie jo pridėtą Principinę pasiūlymų schemą“. Pertvarkos projektus (valstybei priklausančių žemės sklypų perplanavimą) finansuos Kauno miesto savivaldybė. Pasirašyti Susitarimą Kauno politikai pavedė savivaldybės administracijos direktoriui Tadui Metelioniui.

Teritorijos – dar komercinės

Žemės sklypų, kuriuos Kauno valdžia nusprendė perplanuoti, naudojimo būdas – komercinės paskirties objektų teritorijos. Jas nuosavybės teise valdo Lietuvos Respublika, o valstybinės žemės patikėtinė – Kauno miesto savivaldybė.

Žemės sklypo Veiverių g. 47B plotas – 1,5567 ha. Anot savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus valstybės tarnautojų, sudarytos valstybinės žemės sklypo nuomos sutartys su fiziniais asmenimis. Prieš trejetą metų ((2021-08-17) – sutartis dėl 0,7324 ha nuomos , o kita – gerokai anksčiau (2002-12-20) – dėl 1,1474 ha sklypo dalies nuomos).

„Žemės sklype Veiverių g. 47B yra nuomininkų nuosavybės teise valdomi statiniai: parduotuvės, patalpa, kasa, tualetas, kiti inžineriniai statiniai – kiemo statiniai: tvoros, aikštelė, stoginė, automobilių stovėjimo aikštelė, šaligatviai (…) žemės sklypo plotas – 0,3566 ha,“ – išvardinta Aiškinamajame rašte.

Lakūnų pl. 1, sklypas dalimis (0,0635 ha ir 0,2931 ha) dar 2004-aisiais taip pat išnuomotas fiziniam asmeniui. Sklype irgi yra nuomininkams priklausančio NT (nuosavybės teise valdomi buitinis-administracinis pastatas, kiti objektai). Sklypai suformuoti 2002-aisiais.

Svirbygalos g. 4 adresu registruotą komercinės paskirties objektų teritoriją – 0,1570 ha žemės sklypą – nuosavybės teise taipogi valdo Lietuvos Respublika, o Kauno miesto savivaldybė yra valstybinės žemės patikėtinė. Sklypo nuomos sutartis su juridiniu asmeniu sudaryta 2005-aisiais. Sklype irgi yra nuomininkų nuosavybės – įvairių statinių (paslaugų pastatas bei kitas NT).

Šių metų birželio 10 dieną sklypų Veiverių g. 47B ir Lakūnų pl. 1 nuomininkai informavo savivaldybę, jog atsižvelgdami į jos pranešimą, „kuriuo buvo nurodyta, kad yra planuojama rengti Lakūnų pl. teritorijos detalųjį planą, į kurio teritoriją patenka ir žemės sklypai Veiverių g. 47B, Lakūnų pl. 1 ir Svirbygalos g. 4, bei detaliuoju planu numatyti paėmimą visuomenės poreikiams daliai žemės ir statinių esančių Veiverių g. 47B ir Lakūnų pl. 1,“ su tuo sutinka.

Jie neprieštarauja, „kad bet kuriuo metu po Susitarimo pasirašymo teisės aktų nustatyta tvarka Kauno miesto savivaldybė (toliau – KMS) savo lėšomis inicijuotų ir rengtų Detaliųjų planų keitimą, kurių keičiami sprendiniai atitiktų pridedamą principinę Detaliųjų planų keitimo pasiūlymų schemą, bei atliktų visas teisės aktuose reikiamas procedūras, kad Detaliųjų planų keitimo procedūros būtų pabaigtos (Detaliųjų planų keitimas būtų patvirtintas) ir įgyvendintos (Detaliųjų planų keitimo pagrindu naujai suformuoti žemės sklypai būtų įregistruoti Nekilnojamojo turto registre), bei sutinka, kad Lakūnų pl. DP bus keičiamas viso detaliojo plano ribose“.

Geriau už kitus matantiems plėtros perspektyvą vietos politikams verslas neprieštaravo

Savivaldybės administracijos paaiškinimu, žemės sklypų nuomininkai, turintys nuosavo nekilnojamojo turto valstybiniuose plotuose, Aleksote, sutiko nedelsiant, ne vėliau kaip per mėnesį nuo detaliųjų planų patvirtinimo, „už atskirai sutartą simbolinę kainą perleisti jiems nuosavybės teise priklausantį NT, kuris pateks į pakeisto Lakūnų pl. detalio plano ribas, Kauno miesto savivaldybei ir neprieštarauja, kad savivaldybė, perėmusi šio nekilnojamojo turto nuosavybės teisės, jį nugriautų ir vietoje jo įrengtų susisiekimo komunikacijos Lakūnų pl. atkarpą /dalį.“

Taigi, toje vietoje, „iškrapščius“ iš jos nuomininkus, nebus jokio „makdonaldo“ ar kotedžų? Tai kam ta „pertvarka“ dabar reikalinga didesniame plote, nei plento „atkarpa“, virsianti gatve? Kaip ateityje (ir kas) naudos „atliekamą“ teritoriją?

Tiesa, savivaldybė šiuo atveju garantavo dėsianti visas pastangas, kad detaliųjų planų keitimas būtų parengtas bei visos teisė aktuose reglamentuotos procedūros dėl pertvarkos minimoje Aleksoto dalyje būtų jos lėšomis atliktos „per maksimaliai trumpą terminą“. NT savininkai, jo turintys perplanuojamuose sklypuose, įsipareigojo bendradarbiauti su Kauno miesto savivaldybe ir „per protingą terminą atlikti jų kompetencijoje esančius veiksmus“.

Vietos valdžios oficialiuose dokumentuose tie savininkai (fiziniai asmenys) nurodomi Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimo iniciatoriais (?)

Lietuvos Respublikos teritorijų planavimo įstatymo 3 straipsnio 1 dalies 6 ir 7 punktai „reglamentuoja teritorijų planavimo tikslus, kurie privalo sudaryti sąlygas privačioms investicijoms, kuriančioms socialinę ir ekonominę gerovę, tinkamos kokybės gyvenimo sąlygas, skatinančioms alternatyvių energijos šaltinių ir technologijų plėtrą, didinančioms energijos vartojimo efektyvumą bei derinti fizinių ir juridinių asmenų ar jų grupių, savivaldybių ir valstybės interesus dėl teritorijos naudojimo ir veiklos plėtojimo teritorijoje sąlygų“, – patikino projekto rengėjai iš savivaldybės administracijos, dar pridurdami, kad „šio sprendimo įgyvendinimui lėšų poreikio nėra“ (?)

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA