Beveik pusė mėginimų jauniems pirkėjams įsigyti alkoholio – sėkmingi – Kas vyksta Kaune

Beveik pusė mėginimų jauniems pirkėjams įsigyti alkoholio – sėkmingi

Tai paaiškėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkų grupei pakartotinai (po dvejų metų) atlikus slapto pirkėjo tyrimą.

LSMU Sveikatos tyrimų instituto mokslininkų komanda šiemet tyrė, ar iš jaunų, pirkėjų (20 – 24 m. amžiaus), perkančių pardavimo vietose alkoholinius gėrimus, reikalaujama pateikti asmens amžių galintį patvirtinti dokumentą.

Portalas „Kas vyksta Kaune” atkreipia dėmesį į tai, kad nuo šių metų birželio 1-osios įsigaliojo nauja LR alkoholio kontrolės įstatymo redakcija.

Vienas iš jo punktų yra toks:

Alkoholinių gėrimų pardavėjai turi teisę iš visų alkoholinius gėrimus perkančių asmenų reikalauti pateikti asmens tapatybę liudijantį dokumentą, o kai yra abejonių, kad asmuo yra jaunesnis negu 25 metų, privalo iš perkančio alkoholinius gėrimus asmens reikalauti pateikti asmens tapatybę liudijantį dokumentą. Jeigu toks asmuo nepateikia jo tapatybę liudijančio dokumento, alkoholinių gėrimų pardavėjai privalo atsisakyti parduoti jam alkoholinius gėrimus”.

Pažymėtina, jog prieš porą metų (2022-aisiais) grupė Seimo narių siūlė „nuleisti amžiaus kartelę” perkančiam, laikančiam bei vartojančiam alkoholį jaunimui, tačiau tokiam siūlymui tuomet nebuvo pritarta.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas informuoja, jog parduotuvėse bei viešojo maitinimo įmonėse įsigyti alkoholinių gėrimų gali tik blaivūs 20 metų bei vyresni asmenys. Tokia tvarka nustatyta siekiant saugoti gyventojų sveikatą ir gerovę bei sudarant sąlygas alkoholio vartojimo mažinimui.

Pasak LSMU atstovų, tyrimas vyko šalies apskričių centruose – Kaune, Klaipėdoje, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, Alytuje,Tauragėje, Telšiuose, Utenoje ir Vilniuje, penkių didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse.

Jose „slapti pirkėjai” atliko 238 bandymus nusipirkti alkoholinių gėrimų. Iš jų 96 atvejai (40 proc.) buvo laikyti sėkmingais.

Tyrime su mokslininkais bendradarbiavo 8 Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto studentai, kurie ir atliko „slapto pirkėjo” vaidmenį.

LSMU mokslininkų teigimu, toks tyrimas atliktas pakartotinai: 2022 m. „slapti pirkėjai” atliko 384 bandymus nusipirkti alkoholinių gėrimų, iš jų 174 atvejai (45 proc.) buvo laikyti sėkmingais.

Mokslininkų teigimu, šiemet atliktu tyrimu siekta pakartotinai išsiaiškinti, kaip mažmeninės prekybos vietose laikomasi šiuo metu galiojančios alkoholio pardavimo tvarkos.

„Pagal tyrimo protokolą, sėkmingu bandymu nusipirkti alkoholinių gėrimų laikyta situacija, kai pardavėjas paprašo/nepaprašo pateikti asmens dokumentą ir ketina parduoti alkoholį. Svarbu pabrėžti, jog įsitikinus, kad pirkimas būtų sėkmingas arba nesėkmingas, „slaptas pirkėjas” nurodydavo, kad su savimi neturi pakankamai pinigų ar piniginės, ir realus pirkimas neįvykdavo.

Mokslininkų komandos vertinimu, tyrimo rezultatai dar kartą patvirtina, kad šiuo metu Lietuvoje veikianti sistema, kuri turėtų užtikrinti atidesnę legalaus alkoholio pardavimo amžiaus kontrolę, nėra iki galo efektyvi, o teisinis reikalavimas nėra paremtas aiškiomis jo įgyvendinimo strategijomis”, – paskelbė Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA