Vitaminas B nėštumo metu: kodėl jis toks svarbus? – Kas vyksta Kaune

Vitaminas B nėštumo metu: kodėl jis toks svarbus?

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

Nėštumas išties yra nepaprastai ypatingas laikotarpis kiekvienos moters gyvenime. Natūralu, kad laukiantis vaikelio ir siekiant užtikrinti sveiką jo vystymąsi bei savo gerą savijautą, organizmui reikia papildomų maistinių medžiagų. Vitaminas B – vienas iš daugelio nėštumo periodu itin svarbių vitaminų – kodėl laukimo laikotarpis neįsivaizduojamas be šios medžiagos?

Folio rūgštis (Vitaminas B9)

Vienas iš svarbiausių B grupės vitaminų nėštumo metu yra folio rūgštis (vitaminas B9). Folio rūgštis yra būtina DNR ir RNR sintezei bei ląstelių dalijimuisi, kas ypač svarbu sparčiai augančiam vaisiui.

Šis vitaminas padeda išvengti nervinio vamzdelio defektų, tokių kaip spina bifida, kurie gali atsirasti ankstyvose nėštumo stadijose. Dėl šios priežasties moterims rekomenduojama pradėti vartoti folio rūgštį dar prieš planuojant nėštumą ir tęsti vartojimą viso nėštumo metu.

Vitaminas B6 (Piridoksinas)

Vitaminas B6, dar žinomas kaip piridoksinas, yra svarbus baltymų ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, kurie būtini augančiam vaisiui. Be to, šis vitaminas padeda sumažinti pykinimą ir vėmimą, dažnai pasireiškiantį pirmaisiais nėštumo mėnesiais. Daug tyrimų rodo, kad B6 sudėtyje turintys papildai gali padėti pagerinti ir bendrą besilaukiančios moters savijautą.

Vitaminas B12 (Kobalaminas)

Vitaminas B12 kartu su folio rūgštimi dalyvauja DNR sintezėje ir raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje. Šio vitamino trūkumas gali sukelti megaloblastinę anemiją, kuri yra pavojinga tiek motinai, tiek kūdikiui. Be to, B12 yra svarbus nervų sistemos veiklai, todėl jo trūkumas gali sukelti neurologinius sutrikimus.

Vegetariškos ir veganiškos mitybos besilaikiančioms moterims ypač svarbu užtikrinti pakankamą B12 kiekį, nes šis vitaminas daugiausia randamas gyvūniniuose produktuose.

Vitaminas B1 (Tiaminas)

Tiaminas yra būtinas angliavandenių apykaitai ir energijos gamybai. Nėštumo metu padidėjus energijos poreikiams, tinkamas tiamino kiekis yra būtinas, kad motinos ir vaisiaus organizmai galėtų tinkamai funkcionuoti. Šis vitaminas taip pat svarbus nervų sistemos veiklai ir raumenų tonusui.

Vitaminas B2 (Riboflavinas)

Riboflavinas yra svarbus augimui, raudonųjų kraujo kūnelių gamybai ir energijos gamybai. Jis taip pat turi antioksidacinių savybių, padedančių apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso, kuris gali būti žalingas tiek motinai, tiek vaisiui. Riboflavinas padeda išlaikyti sveiką odą, akis ir nervų sistemą.

Vitaminas B3 (Niacinas)

Niacinas yra būtinas energijos gamybai iš maisto, DNR sintezei ir ląstelių signalizavimui. Nėštumo metu išauga energijos poreikis, todėl niacinas yra svarbus motinos ir vaisiaus sveikatai. Šis vitaminas taip pat padeda išlaikyti sveiką odą ir sklandžiai besivystančią nervų sistemą.

Vitaminas B5 (Pantoteno rūgštis)

Pantoteno rūgštis yra būtina kofermento A sintezei, kuris dalyvauja riebalų, angliavandenių ir baltymų apykaitoje. Šis vitaminas padeda išlaikyti sveiką odą ir gleivines, taip pat yra svarbus streso hormonų sintezei, kas gali padėti moteriai lengviau susidoroti su nėštumo metu patiriamu stresu.

Vitaminas B7 (Biotinas)

Biotinas yra svarbus angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitai. Nors biotino trūkumas yra retas, nėštumo metu jo poreikis gali padidėti. Biotinas padeda išlaikyti sveiką odą, plaukus ir nagus, todėl yra svarbus grožio ir sveikatos priežiūrai nėštumo metu.

B grupės vitaminais aprūpinti organizmą nėštumo metu yra tiesiog būtina, nes jie atlieka esminį vaidmenį energijos gamyboje, ląstelių augime ir nervų sistemos veikloje. Užtikrinant pakankamą šių vitaminų kiekį, galima prisidėti prie sveiko kūdikio vystymosi ir geros mamos savijautos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA