Aplinkosaugininkai apie situaciją Nemune: tarša naftos produktais šį kartą buvo intensyvesnė | Kas vyksta Kaune

Aplinkosaugininkai apie situaciją Nemune: tarša naftos produktais šį kartą buvo intensyvesnė vyksta teisminiai procesai

Tarša Nemune / Skaitytojų nuotr.

Sekmadienį apie į Nemuną tekančius teršalus pranešę kauniečiai tokiais pat vaizdais dalijosi ir pirmadienio rytą. Tuo metu šiandien vietos apžiūrą atlikę Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Kauno valdybos pareigūnai tikina, kad tarša naftos produktais sustabdyta. Situacija ir toliau bus stebima.

„Kas vyksta Kaune” primena, kad sekmadienį Kauno centre pastebėti į Nemuną tekantys teršalai, kauniečiai stebėjosi, kodėl įvykio vietoje nematyti atsakingų tarnybų. Dėmėto Nemuno vaizdų naujienų portalas sulaukė ir pirmadienio rytą.

„Vakar rašėte apie Nemuno taršą. Šiandien iš ryto vis dar panaši situacija. Nuotrauka daryta nuo tilto į Nemuno salą, 8.15 val.” – pirmadienį teigė nuotrauką atsiuntęs kaunietis.

Teršalai Nemune / Skaitytojo nuotr.

Pirmadienį apie 9.08 val. į „Kas vyksta Kaune” kreipėsi dar vienas skaitytojas.

„Kaune, Nemune, labai nemalonus kvapas, kaip mazutas”, – prierašu prie nuotraukų dalijosi vyras.

Teršalai Nemune / Skaitytojo nuotr.

Visgi pirmadienį apie 10.21 val. pranešta, kad šiandien aplinkosaugininkams atlikus vietos apžiūrą, nustatyta, jog tarša sustabdyta ir naftos produktų tekėjimo į Nemuną nefiksuota.

Pastatytos boninės užtvaros

Kaip rašoma AAD pranešime žiniasklaidai, aplinkosaugininkai sekmadienį atvykę į vietą nustatė, kad nuotekų išleistuvu ties geležinkelio tiltu Juozapavičiaus pr. į Nemuną patenka galimai skalūno alyva – teršalai nusidriekė iki Kauno santakos.

Anot AAD, sekmadienį UAB „Kauno švaros“ darbuotojai Nemune pastatė bonines užtvaras. Taip pat įvertinus susidariusią situaciją nuspręsta pranešti ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojams, kurie plaukdami valtimi specialiomis priemonėmis skaidė Nemune pasklidusius naftos produktus.

Pastebėjus, kad dalis teršalų ir toliau pro bonines užtvaras patenką į upę, buvo nuspręsta kiek toliau pastatyti dar vieną boninę užtvarą, kad tarša naftos produktais būtų visiškai sustabdyta.

Vyksta teismai

Ši probleminė vieta aplinkosaugininkams yra žinoma, tačiau tarša naftos produktais šį kartą buvo intensyvesnė. Pasak, aplinkosaugininkų, tokia situacija galėjo susidaryti dėl Nemuno lygio keitimosi Kauno hidroelektrinėje. Dažnu atveju vandens lygio keitimasis susijęs ir su sniego tirpsmu. Vandens lygiui pakilus iki užterštos teritorijos ir greitai atslūgus į Nemuną pateko naftos produktai.

Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad dėl praeityje Kaune veikusios geležinkelio pabėgių gaminimo įmonės veiklos bei galimai dėl netinkamai sandėliuojamų naftos produktų buvo užterštos aplinkinės teritorijos A. Juozapavičiaus prospekte ir Nemuno krantinėje.

Kauno valdyba užterštų teritorijų sklypų savininkams yra davusi privalomuosius nurodymus dėl užterštų teritorijų tvarkymo planų parengimo. Tvarkymo planą yra parengęs vieno sklypo savininkas. Dėl privalomųjų nurodymų kitiems dviem sklypų savininkams tebevyksta teisminiai procesai.

Kol vyksta teisminiai ginčai dėl sklypų tvarkymo, Aplinkos apsaugos departamentas siekdamas, kad ši tarši teritorija būtų kaip įmanoma greičiau sutvarkyta, pasirašė trišalę sutartį su AB „LTG Infra“ ir UAB „VentEko Lietuva“ dėl taršos stabdymo priemonių parengimo. Preliminariai rangovas planuoja sistemos įrengimo darbus pradėti šių metų vasario mėn. viduryje ir baigti iki šių metų kovo mėn.

Jei pastebėjote aplinkos teršimo atvejus ar kitus aplinkos apsaugos pažeidimus, prašom kuo skubiau kreiptis telefonu 112.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA