Kaip apsaugoti namus nuo perteklinės drėgmės? | Kas vyksta Kaune

Kaip apsaugoti namus nuo perteklinės drėgmės?

Organizatorių nuotr.

Ne paslaptis, kad šaltuoju metų laiku namuose gerokai dažniau iškyla problemų, susijusių su drėgme. Ilgai džiūstantys drabužiai, rasojantys langai, nuolatinis drėgmės kvapas patalpose ir galiausiai ant sienų atsirandantis pelėsis dažnai sukelia ne tik nemalonius pojūčius ar diskomfortą, bet ir kenkia gyventojų sveikatai. Išvengti perteklinės drėgmės namuose tikrai įmanoma, tačiau imtis priemonių reikia nedelsiant.

Nuo ko namuose atsiranda drėgmė?

Visų pirma, svarbu išsiaiškinti, iš kur namuose atsiranda perteklinė drėgmė. Natūralu, kad gyvendami įprastinėmis sąlygomis, žmonės kasdien sukuria net keletą litrų vandens. Štai, pavyzdžiui, 4 asmenų šeima, kasdien ruošdama maistą, skalbdama drabužius, maudydamasi vonioje bei tiesiog kvėpuodama sudaro apie 12 l vandens.

Tuo metu žmonės, namuose įsirengę nemažą akvariumą, gali pastebėti, kad šaltuoju metų laiku drėgmės namuose kone padvigubėja. Vėsesnis oras, mažiau vėdinamos patalpos bei neefektyviai išgarinama drėgmė jau rudeniop pradeda kauptis įvairiose vietose. Pirmiausia ji pastebima ant langų, palangių bei išorinių sienų. Problemos nesprendžiant ima drėkti visi daiktai ir būsto konstrukcijos be išimties.

Kokias problemas sukelia perteklinė drėgmė?

Perteklinė drėgmė, be abejo, sukelia didžiulį diskomfortą visiems būsto gyventojams. Problema dažnai prasideda nuo rasojančių langų ir kone permirkusių palangių, o baigiasi didžiulėmis pelėsio dėmėmis ant sienų ar net baldų. Žiemai užverti langai neleidžia pasišalinti perteklinei drėgmei, todėl namuose pasklinda pelėsio dalelės, kurios sukelia įvairias sveikatos problemas.

Šie grybai gali tapti tokių ligų kaip bronchinė astma, kvėpavimo takų uždegimas ar sunki alergija priežastimi. Nemažinant pelėsio kolonijų, mikotoksinai gali pažeisti smegenų ląsteles, pakliūti į žarnyną ir sutrikdyti virškinimo sistemos darbą. Pelėsis dažnai tampa dirglumo, nervingumo, nuovargio, akių perštėjimo bei galvos skausmo priežastimi, o tokie simptomai, kasdien trikdydami normaliai žmogaus savijautai, vėliau sukelia rimtesnes ir gerokai sunkiau įveikiamas problemas.

Oro sausintuvas / Organizatorių nuotr.

Drėgmės pertekliui surinkti – aukštos kokybės oro sausintuvai

Savaime suprantama, kad kai drėgmė namuose pasiekia kritinę ribą ir ima kauptis visose vietose sukeldama nemalonių pasekmių, tenka ieškoti efektyvaus sprendimo. Tokioje situacijoje atsidūrusiems gyventojams gali padėti oro sausintuvas (arba drėgmės surinkėjas).

Pastarasis yra pagrindinė priemonė mažinti per didelę namų drėgmę bei išvengti pelėsio. Dauguma oro sausintuvų įtraukia patalpos orą į prietaiso vidų, kuriame ant šaltų paviršių iš drėgno oro susidaro kondensatas, o vėliau išsausėjęs oras išpučiamas atgal į patalpą.

Kai kurie oro sausintuvai kaitina įtrauktą patalpos orą ir dėl temperatūrų skirtumo jų viduje susidaro kondensatas. Iš oro gautas vanduo (kondensatas) yra renkamas į tam skirtą talpą arba išleidžiamas pro drenažo žarną tiesiai į kanalizaciją.

Renkantis oro sausintuvą svarbiausia atkreipti dėmesį į jo našumą ir gamintojo rekomenduojamą kvadratūrą. Visada geriau pasirinkti galingesnį, našesnį įrenginį, kuris lengviau ir greičiau atliks oro sausinimą, nei įsigyti per silpną prietaisą.

Nepakankamas oro sausintuvas net ir veikdamas nuolatos nesumažins drėgmės pertekliaus iki žmogui ir jo aplinkai priimtinos 50% santykinės drėgmės. Tiesa, profesionalus ir patikimas drėgmės surinkėjas, kuris efektyviai sumažintų dėl perteklinės drėgmės patiriamą diskomfortą, gali kainuoti net kelis šimtus eurų.

Tam, kad problemą išspręstumėte greitai ir neskaičiuodami kiekvieno cento, verta pasidomėti tokio pirkinio finansavimo galimybėmis Šeimos Kredito Unijoje. Pažaboję drėgmę namuose galėsite mėgautis įprastinėmis veiklomis be jokių suvaržymų, nemalonių pasekmių bei sveikatos sutrikdymo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA