Kauno senamiestyje, L. Zamenhofo gatvėje 12, įsikūrusi kavinė-baras „Folkas“ į svečius kviečia jau trečią sezoną. Šiuolaikiškai interpretuotus lietuviškos virtuvės patiekalus išbandyti siūlanti vieta taip pavadinta neatsitiktinai: „Folkas“ įsikūrė Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriaus kiemelyje.
Virtuvės šefo Salvijaus sudarytame meniu galima rasti įvairių modernių tautinės virtuvės interpretacijų, pavyzdžiui, šaltibarščių su burokėlių acto perlais ar tinginio su baravykais. Taip pat meniu galima rasti sumuštinių su vištiena ir grybais arba jautienos žandų mėsa, keptą duoną, įdarytą rūkytu sūriu, silkės tartarą, salotas su keptu tradiciniu varškės sūriu ar net keptą jaučio liežuvį. Be to, kavinės svečius maloniai nustebins ir kiek negirdėta, tačiau labai lietuviška šalta sriuba – šmakalas.
L. Zamenhofo ir Kurpių gatvių kampe įsikūręs „Folkas“ lankytojus kviečia mėgautis uždara ir jaukia vasaros terasa, kurioje šiltuoju metų sezonu numatoma įvairi su folkloru susieta kultūrinė programa.
„Džiaugiamės, kad muziejaus kiemelyje turime erdvę, kurioje lankytojai gali ne tik atsigerti kavos ar paragauti tikrai išskirtinių lietuviškų patiekalų, bet ir pritraukti naują auditoriją, ištroškusią muzikos, įkvėptos folkloro“, – sako Kauno miesto muziejaus Tautinės skyriaus vedėja Gintarė Dusevičiūtė-Neimontienė.
Čia jau yra pasirodę tautinės elektronikos kūrėjai Girių Dvasios ir Vėjopatis, jauna kanklininkė Jausmė, folkloro grupė „Obelija“ bei įvairūs didžėjai. Kavinė, bendradarbiaudama su Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriumi rengia lietuviškas šventes, kurios pritraukia įvairaus amžiaus lankytojus ir sužadina meilę savo šalies tradicijoms.
„Mūsų virtuvė – tradicinė, bet šiuolaikinta. Daugeliui gali būti neįprasta valgyti tinginį su baravykais ir spragintais grikiais, tačiau tai patiekalui atveria naują ir papildomą skonį“, – pasakoja šefas Salvijus.
Virtuvės galva pabrėžia – visas maistas ruošiamas tik vietoje ir gavus užsakymą, ir tik iš tos pačios dienos produktų.
„Folkas“ savo lankytojams yra paruošęs platų dienos pietų meniu pasiūlymą, kuriame vyrauja lietuviški patiekalai. „Prisimink apsilankymą pas močiutę! Ha ha!“, – juokauja šefas.
Tautinė tematika „Folke“ puoselėjama ir gėrimų meniu: visų čia siūlomų kokteilių pagrindą sudaro tik lietuviški gėrimai. Taip pat galima rasti ir lietuviško vyno ar naminės, kaskart vis kitokio skonio lietuviškos giros. Visi „Folko“ patiekalai gaminami tik iš lietuviškų produktų. Dalis jų atkeliauja tiesiogiai iš ūkininkų.
„Nuolatos tobuliname meniu, toliau ieškome įkvėpimo tradicinėje ir laiko patikrintoje Lietuvos virtuvėje. Norime atgaivinti tautinės virtuvės įvaizdį, parodyti jį iš naujo šiuolaikiniam žmogui“, – prideda šefas Salvijus.
„Mūsų meniu – neįprastai įprastas. Stengiamės ne tik reinterpretuoti lietuvišką virtuvę, bet ir parodyti žmonėms, kad ir antrinės žaliavos gali būti vartojamos virtuvėje. Pvz. liežuvis ar jaučio žandai. Daugeliui pastarieji gali atrodyti kaip neįprastas ir neskanus dalykas, nors tai – viena geriausių jaučio dalių troškinimui. Pastaruoju metu tai tapo didžiausiu delikatesu, ruošiamu aukštos klasės restoranuos“, – toliau pasakoja šefas.
Salvijus – jaunas, bet ilgametę darbo virtuvėje patirtį turintis šefas, anksčiau dirbęs kavinėse ir restoranuose „Blue Orange“, „Dia“, „Trinity“, „Sala Plateliai Resort“ ir „Piccolo Italia Ristorante“.
Pagrindinis „Folko“ akcentas – nuo Vilniaus g. šurmulio pasislėpęs jaukus, ramus ir uždaras kiemelis Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriuje. Būtent dėl to „Folkas“ kol kas žada veikti tik šiltojo sezono metu.
Čia pat esančiame Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyriuje įrengta šiuolaikiška ir interaktyvi ekspozicija, kurioje pristatoma lietuvių tradicinė muzika ir kultūrinis liaudies muzikavimo kontekstas.
Modernioje ekspozicijoje galima ne tik apžiūrėti unikalius senuosius lietuviškus muzikos instrumentus, bet ir išgirsti juos skambant, patiems jais pagroti, sudainuoti sutartinių karaokę, peržiūrėti postfolkloro atlikėjų repertuarą ar išmėginti interaktyvią muzikinę dėžę „DJ Folk“, kurios dėka galima tapti didžėjumi ir susikurti savo žinomų liaudies dainų postfolkloro versiją.
„Folkas“ – kur senos tradicijos įkvepia kurti naujas. Kavinė yra įsikūrusi senamiestyje, L. Zamenhofo g. 12 ir Kurpių g. 12 kampe. Darbo dienomis kavinė veikia nuo 12 val. iki 23 val., o savaitgaliais nuo vidurdienio iki 1 val. nakties. Muziejaus darbo laikas: II–V 10.00 val., VI – 17.00 val.
Daugiau informacijos apie „Folką“ – socialiniame tinkle „Facebook“.