Antradienį Kauno policija atskleidė naujausius duomenis apie pradėtus 5 ikiteisminius tyrimus dėl užkandžių gaminimo paslaugas teikiančių asmenų Kaune ir Kauno rajone: Viršužiglyje, Vaišvydavoje, Aleksote, Šilainiuose. Jie gamino užkandžius neturėdami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimo, kai kur, anot pareigūnų, maistas gamintas tokiomis sąlygomis, kad pamačius – ilgam dingtų apetitas.
Šiuo metu įtarimai pareikšti šešiems asmenims, pradėti penkti ikiteisminiai tyrimai dėl maisto gamybos neturint Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) leidimų. Maisto tiekėjai kol kas neįvardijami, tačiau atskleista, kad neturint Maisto tvarkymo pažymėjimo, buvo gaminami sumuštiniai, vieno kąsnio užkandžiai, koldūnai, virtiniai. Jie tiekti įvairioms šventėms: vestuvėms, išleistuvėms ir kt.
Donatas Karalukas, Kauno apskr. VPK Kriminalinės policijos ekonominių tyrimų valdybos 2 skyriaus viršininkas teigė, kad tyrimas pradėtas gavus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešimą, tuomet pareigūnai ėmė stebėti užkandžių tiekėjų skelbimus įvairioms šventėms socialiniuose tinkluose bei apsilankė patalpose. Nustatyti gan rimti pažeidimai, pradėti ikiteisminiai tyrimai. Dažniausi pažeidimai, tai asmuo veikia pagal verslo liudijimą, bet neturi reikalingo VMVT leidimo, o patalpos, kuriose ruošiamas maistas, neatitinka jiems keliamų reikalavimų.
„Įtarimai pareikšti šešiems asmenims, pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai“, – atskleidė Egidijus Zuzevičius, Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras.
Anot D. Karaluko, nusikaltimas pasunkėja, kai atsiranda maistu apsinuodijusių žmonių. Jis ragino vartotojams būti budriems ir atkreipti dėmesį, kur ir kaip maistas gaminamas, pirmiausiai įsitikinti ar tiekėjai turi Maisto tvarkymo pažymėjimus. „Žmonės, kurie naudojasi tokių asmenų teikiamomis paslaugomis – pyksta ant policijos, kad esą jie gadina šventes, nes dabar negaus užsakytų užkandžių. Kitą dieną apsinuodiję – jie pyksta ant policijos, kad mes nieko nedarome. Buvo ir tinkamoje aplinkoje maistą ruošusių asmenų, tačiau buvo ir tokių vietų, kur pamatę, kokiomis sąlygomis ruošiamas maistas – tikrai nenorėtumėte jo valgyti. Jis dažniausiai gaminamas gyvenamosiose patalpose, neatitinka jokių reikalavimų, aplink nešvara, netvarka”, – komentavo policijos atstovas.
„Tokia veikla kelią rizika sveikatai, kartu nemokami mokesčiai valstybės biudžetui. Ikiteisminio tyrimo metu bus kreiptasi į VMI, tuomet paaiškės nemokėtų mokesčių mastai”, – sakė E. Zuzevičius.
VMVT ragina atsakingai rinktis maisto tiekėjus. „VMVT neturi galimybės kontroliuoti neregistruotų maisto tvarkymo subjektų veiklos, jų gaminama produkcija kelia pavojų vartotojų sveikatai. Tokie asmenys produktų gamybai naudoja neaiškios kilmės žaliavas, produkcija neretai gaminama antisanitarinėmis sąlygomis ir platinama pažeidžiant produktų laikymo ir transportavimo reikalavimus. Kad visa tai nevirstų infekciniu susirgimu, įspėjame gyventojus atidžiai pasirinkti maisto gamintojus savo šventėms“ – ragina VMVT Kauno VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Nemunas Antanavičius.
Tyrimo duomenimis, įtariamieji tokia veikla verčiasi 1-1,5 metų.
Anot policijos atstovų, viena neleistinai užkandžius tiekusi vieta gaudavo 5-6 tūkst. eurų pajamų per mėnesį, skaičiai gali svyruoti nuo 3 iki 8 tūkst. eurų, tikslūs skaičiai paaiškės baigus tyrimą. Uždarbis kisdavo nuo švenčių sezono: išleistuvių, vestuvių meto.
„Kaltinamieji pripažino kaltę, teigė suprantantys, kad negali gaminti namuose. Teisinosi, kad neturi lėšų išsinuomoti tinkamų patalpų, nes tuomet esą išvis neapsimokėtų gaminti. Neleistinu elgesiu jie didino konkurenciją, mažino gaminių kainą”, – aiškino D. Karalukas.
Tyrimai pradėti kreipusis Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.
Atliekami tyrimai pagal LR Baudžiamojo kodekso 202 str. 1-ąją dalį (neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla). Už tai baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki 4 metų.