Savivaldybės jau netrukus galės dalyvauti konkursuose dėl finansavimo priedangų įrengimui – Kas vyksta Kaune

Savivaldybės jau netrukus galės dalyvauti konkursuose dėl finansavimo priedangų įrengimui

Priedanga požeminėje perėjoje
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
Priedanga požeminėje perėjoje
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė patvirtino Civilinės saugos stiprinimo ir plėtros programos pažangos priemonę, skirtą gerinti pasirengimą valdyti krizes ir ekstremalias situacijas. Kartu patvirtinta projektų, pagal kuriuos savivaldybės galės pretenduoti į finansavimą priedangų įrengimui, tvarka. Tai svarbiausias ir vienas iš paskutiniųjų parengiamųjų etapų prieš paskelbiant projektų konkursus, praneša Vidaus reikalų ministerija.

„Džiaugiuosi, kad esame finišo tiesiojoje – savivaldybės jau netrukus galės dalyvauti konkursuose dėl priedangų finansavimo. Iki šiol tinkamam priedangų įrengimui lėšų nebuvo skirta, tad tai yra itin svarbus ir lauktas žingsnis, leisiantis savivaldybėms pagerinti savo pasirengimą krizėms ir ekstremalioms situacijoms. Šis sprendimas reikšmingai prisidės prie civilinės saugos stiprinimo visoje šalyje,“ – pabrėžia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Iš viso pagal Civilinės saugos stiprinimo ir plėtros programą iki 2030 m. investicijoms į priedangas numatyta skirti 77 mln. eurų, iš jų – 12 mln. eurų 2025 m. Planuojama, kad Vidaus reikalų ministerijos projektų valdymo agentūra kvietimus savivaldybėms teikti projektų paraiškas skelbs jau š. m. lapkričio mėn. pirmoje pusėje, rašoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Savivaldybės galės pretenduoti į finansavimą priedangoms priklausomai nuo jų gyventojų skaičiaus. Turinčioms iki 50 tūkst. gyventojų, per metus bus skiriama iki 200 tūkst. eurų, turinčioms iki 100 tūkst. gyventojų – 300 tūkst. eurų, iki 150 tūkst. gyventojų – 450 tūkst. eurų. Didžiosios savivaldybės, tokios kaip Klaipėdos ir Kauno miestų, galės tikėtis iki 1,25 mln. eurų finansavimo, Vilniaus miesto savivaldybė – iki 2,5 mln. eurų per metus priedangų įrengimui.

Numatoma skirti finansavimą šiems priedangų įrengimo darbams: statinio ekspertizė, statybos projekto parengimas, papildomų evakuacinių išėjimų įrengimas, el. generatorių įsigijimas ir įrengimas, vėdinimo sistemos sutvarkymas, įėjimo/išėjimo pritaikymas riboto judumo asmenims, apsauginių skydų langams įrengimas, prireikus konstrukcijų stiprinimas ir kt.

Kartu su pažangos priemone buvo įtvirtinti 3 priedangų lygiai: 3 lygio priedanga (žemesnio atsparumo) – naudojimui iki 5 val., 2 lygio priedanga (vidutinio atsparumo) – naudojimui iki 24 val., 1 lygio priedanga (aukščiausio atsparumo) – naudojimui iki 72 val.

Siekiama, kad ne mažiau kaip pusė priedangoms numatomo skirti finansavimo būtų panaudota investuojant į 1–2 lygio priedangas, taip pat priedangas, esančias švietimo, sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigose.

Naujausiais duomenimis, šalyje yra 5984 priedangos, kuriose vietos pasislėpti oro pavojaus atveju užtektų 50,6 proc. šalies gyventojų. 23 iš 60 savivaldybių jau turi parinkusios pakankamą priedangų skaičių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA