Patarimai šildantiems namus elektra: kas padės išvengti didelių sąskaitų? - Kas vyksta Kaune

Patarimai šildantiems namus elektra: kas padės išvengti didelių sąskaitų?

Šildymas
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
Šildymas
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Artėjantis šaltasis sezonas neramina ne tik prie centralizuoto šildymo prisijungusius vartotojus – autonominį elektrinį šildymą įsidiegusių būstų savininkai itin atidžiai seka elektros rinkos pokyčius. Bendrovės „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas sako, kad nors šiuo metu elektros rinka išgyvena ramesnį periodą, elektra besišildantys vartotojai turėtų peržvelgti pasirinktą elektros tiekimo modelį ir priimti tuos sprendimus, kurie apsaugotų nuo netikėtų išlaidų, praneša akcinė bendrovė „Elektrum Lietuva“.

Elektros planas turi būti parenkamas pagal šildymo įrenginio ypatybes

Būstuose, kuriuose šaltuoju metu laiku patalpos yra šildomos elektra, dažniausiai būna sumontuoti šilumos siurbliai. M. Kavaliausko teigimu, kiekvieno iš jų veikimo specifika – skirtinga, todėl norint namus šildyti efektyviai ir išvengti didelių permokų už elektrą, būtina suderinti tiek šilumos siurblio parametrus, tiek parinkti vartojimo ypatybes geriausiai atspindintį elektros tiekimo planą, rašoma „Elektrum Lietuva“ pranešime žiniasklaidai.

Mantas Kavaliauskas / „Elektrum Lietuva“ nuotr.

„Renkantis elektros planą, svarbiausia išsiaiškinti, kokiu režimu dirba turimas šildymo įrenginys. Į tai neatsižvelgus, kyla rizika permokėti už elektrą. Visgi tarp besišildančių elektrinėmis šildymo sistemomis populiariausi išlieka dvigubos laiko zonos arba vienos laiko zonos planai“, – sako bendrovės atstovas.

Jei daugiausiai elektros energijos šildymui yra sunaudojama naktimis, ekspertas rekomenduoja pasirinkti dviejų laiko zonų planą. Šis tarifas siūlo mažesnes kainas naktimis (nuo 23:00 iki 7:00 val.) ir savaitgaliais. Tad jei šildymo sistema didžiausiu pajėgumu dirba naktį, šį planą pasirinkę vartotojai už elektrą mokės mažiau.

Šildymo sistemai veikiant tolygiai visą parą, verčiausia pasirinkti vienos laiko zonos planą. Tai reiškia, kad elektros kaina bus vienoda visomis dienos ir nakties valandomis. Toks pasirinkimas itin pravartus tiems, kurie namuose praleidžia daug laiko.

Fiksuojantiems kainą – ramesnė žiema

Kainų fiksavimo klausimas vartotojus dalija į kelias stovyklas: vieni, norėdami apsidrausti nuo elektros kainų svyravimų, kainą fiksuoja, o kiti, prisiimdami kainų pokyčio riziką, renkasi biržos planus.

M. Kavaliauskas sako, kad prognozuoti, kokia elektros kaina biržoje išliks šildymo sezono metu – itin sunki užduotis. Nors galima stebėti elektros rinkos stabilizavimąsi, vis dėl to dar netrūksta dienų, kai elektros kaina ženkliai šokteli į viršų.

„Dar šį mėnesį fiksavome itin aukštą – daugiau nei 600 eurų – vienos kilovatvalandės kainą. Vartotojams, pasirinkusiems nefiksuotą elektros tiekimo planą ir pamačius tokį staigų kainų kreivės kilimą aukštyn, gali tekti sumažinti elektros vartojimą ar net nesinaudoti elektra, kai ji itin brangi. Tačiau jei ši situacija ištinka žiemą, kai už lango yra minusinė temperatūra, elektrinės šildymo sistemos išjungimas gali būti nemenkas iššūkis visai šeimai“, – pastebi bendrovės atstovas.

Jo teigimu, šaltuoju metų laiku vartotojai tampa jautresni neplanuotoms išlaidoms, nes ir taip sulaukia didesnių sąskaitų už komunalinius mokesčius. Todėl tam, kad bent elektros išlaidos būtų stabilios ir lengviau prognozuojamos, ekspertas rekomenduoja apstvarstyti elektros kainų fiksavimą.

Vartotojas renkasi ir planą, ir tiekėją

M. Kavaliauskas primena, kad vartotojai gali bet kada keisti tiek elektros teikėją, tiek elektros tiekimo planą. Baimintis dėl galimų baudų ar mokesčių nevertėtų, nes tai – vartotojo teisė.

„Jei elektros tiekėjo siūlomos paslaugos neatitinka lūkesčių, visuomet vartotojas turi teisę pasirinkti kitą elektros tiekėją ar tiekimo planą. Visų pirma reikėtų pasitikrinti, kuris elektros tiekėjas siūlo geriausią kainą. Tai padaryti galima naudojantis internetine Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) skaičiuokle – joje tereikės įvesti suvartojamos elektros kiekį“, – sako ekspertas.

M. Kavaliausko teigimu, renkantis naują elektros tiekėją, vertėtų pasidomėti ir jo siūlomomis papildomomis naudomis. Pavyzdžiui, tam tikri elektros tiekėjai suteikia galimybę patogiai apmokėti sąskaitas išmaniuoju telefonu ar net gauti didelę nuolaidą pakvietus draugą pasirašyti sutartį su pasirinktu elektros tiekėju. Žiemos sezonu itin pravartu turėti ir galimybę pasinaudoti draudimu nuo viršįtampių.

„Vartotojams, kurie namus šildo elektriniais įrenginiais, elektros dingimas gali sukelti nemažai rūpesčių. Mūsų šalies klimatinės sąlygos žiemą būna itin sudėtingos – ne tik stiprus vėjas, bet ir ant medžių šakų besiformuojanti drėgno sniego apdraba gali sąlygoti medžių kritimą, o tai neretai pažeidžia elektros laidų tinklą“, – sako ekspertas.

Todėl elektros dingimas žiemą Lietuvoje gana įprastas reiškinys, o tai gali sukelti viršįtampę ir pažeisti šilumos siurblį ar elektrinį šildymo katilą, todėl, M. Kavaliausko teigimu, vartotojams būtų pravartu apsvarstyti draudimą norint apsisaugoti nuo tokios situacijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA