Po I. Trinkūnaitės, V. Germano ir M. Navicko sulaikymo - politikų komentarai - Kas vyksta Kaune

Po I. Trinkūnaitės, V. Germano ir M. Navicko sulaikymo – politikų komentarai pasisakė I. Šimonytė, S. Skvernelis, G. Paluckas ir M. Lingė

ELTA / Gytis Pankūnas 2024/10/16 20:05
Ingrida Šimonytė / DELFI nuotr.
Ingrida Šimonytė / DELFI nuotr.

Teisėsaugai sulaikius finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkę Ievą Trinkūnaitę ir jos sugyventinį Vilhelmą Germaną, premjerė Ingrida Šimonytė tikisi daugiau aiškumo dėl buvusios ministrės Monikos Navickienės.

„Man atrodo, kad tai taip pat bus ir atsakymai, kurie galbūt pačiai Monikai Navickienei tiesiog palengvins jos poziciją tokią, kad tai nebus tik jos teiginiai, kad jai niekas priekaištų neturi, bet tai bus ir institucijų aiškiai ir labai aiškiems žmonėms suformuluoti priekaištai“, – interviu BNS sakė I. Šimonytė.

Kaip trečiadienį pranešė naujienų portalas 15min.lt, teisėsauga tyrime dėl galimų finansinių nusikaltimų sulaikė ir buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės, konservatorės M. Navickienės vyrą, verslininką Mindaugą Navicką. Tai portalui patvirtino šaltiniai.

Reaguodama į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, Generalinė prokuratūra patvirtino, kad ikiteisminiame tyrime šiuo metu atliekami numatyti būtini procesiniai veiksmai. Tačiau, nenorint pakenkti vykstančio tyrimo sėkmei, prokuratūra detalesnės informacijos nepateikia.

S. Skvernelis: Vyriausybė turi atnešti atsistatydinimo pareiškimą

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis, parlamentaras Saulius Skvernelis teigia, kad po paskelbtos informacijos apie tai, kad teisėsauga sulaikė eksministrės Monikos Navickienės vyrą Mindaugą Navicką, Vyriausybė turėti pateikti atsistatydinimo pareiškimą.

„Vyriausybė rytoj į LR Seimą turi atnešti ne valstybės biudžeto projektą, o atsistatydinimo pareiškimą“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė S. Skvernelis.

Jo įsitikinimu, valdantieji siekė užgniaužti vadinamąjį „Foxpay“ skandalą, blokuoti opozicijos pastangas ištirti įtartiną istoriją parlamente.

„Valdantieji visomis pastangomis bandė užgniaužti Foxpay/Navickienės skandalą: vieningu frontu blokavo Antikorupcijos komisijos tyrimą, skelbė TS-LKD vadovybės palaikymo raštus tuometinei ministrei Navickienei ir tik po paaiškėjusių aplinkybių apie šešėlinių verslininkų apmokėtus skrydžius į Dubajų, ryžosi atsisveikinti su ministre Monika Navickiene.

Tokiais pat bandymais buvo siekiama sustabdyti Antikorupcijos tyrimą ir Austėjos Landsbergienės mokyklos Kalnėnuose atžvilgiu. Reikia tikėtis, kad šių aplinkybių teisėsaugos įvertinimas bus tapatus Foxpay veiklos tyrimui“, – rašė S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis / DELFI nuotr.

G. Paluckas: neatsiras dar ir Seimo narių pavardžių?

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos narys, parlamentaras Gintautas Paluckas Eltai teigė, kad po žinių apie sulaikytus asmenis, galimai tiriant „Foxpay“ veiklą, kyla dar daugiau klausimų. Politiką stebina ir pačių teisėsaugos operacijų procesinių laikų atlikimo laikas.

„Suprantu, kad prieš rinkimus tą istoriją mėgino sušluoti po kilimu ir pati M. Navickienė traukėsi iš pareigų, iš politikos ir panašiai, bet čia yra niuansų ir naujoje šviesoje. Gal aš netiksliai žinau, bet man įdomu, kada sankcija yra išduota sulaikymui? Kodėl tie operatyviniai veiksmai atlikti tik dabar, trečiadienį, o ne, pavyzdžiui, penktadienį, praeitą savaitę?“, – svarstė socdemų atstovas.

G. Paluckas pabrėžė, kad politikai neturėtų kištis į teisėsaugos veiklą, tačiau, anot jo, šiuo atveju patys konservatoriai, kurių bendražygės M. Navickienė sutuoktinis buvo sulaikytas, privalo įnešti daugiau aiškumo šioje istorijoje.

„Suprantu, kad vyksta tyrimas, renkama medžiaga, sulaikomi asmenys, bet kiek giliai mes nersime? Neatsiras ten paskui dar ir Seimo narių dabartinių ar buvusių?“, – kėlė klausimus politikas, pabrėždamas, kad jai suinteresuoti turėtų būti konservatoriai.

Gintautas Paluckas / Š. Mažeikos nuotr.

M. Lingė: kaip tai susiję su Vyriausybe?

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų štabo vadovas, parlamentaras Mindaugas Lingė neskuba komentuoti žinių apie jo bendražygės, eksministrės Monikos Navickienės vyro Mindaugo Navicko sulaikymą. Anot jo, visų pirma, reikia sulaukti platesnių teisėsaugos paaiškinimų.

„Turbūt vienintelis šiai minutei paaiškinimas ar komentaras galėtų būti toks, kad berods iki penktadienio mes gyvensime informaciniame vakuume, kol pačios teisėsaugos institucijos plačiau nepakomentuos įvykusių procesų“, – Eltai trečiadienio vakarą sakė M. Lingė.

TS-LKD atstovas tvirtino, kad partija kol kas negali niekaip pakomentuoti teisėsaugos procesinių veiksmų, susijusių su bendražygės M. Navickienės sutuoktiniu. M. Lingė kartojo, jog šiuo atveju būtina sulaukti išsamesnės informacijos iš teisėsaugos institucijų.

„Gerbiame teisėsaugos darbą, tai yra atskirtą nuo politikos, ir prasminga nesikišti, nepolitizuoti tokių klausimų. Tad šitoje vietoje visiems turbūt būtų naudinga sužinoti kuo daugiau informacijos, nes informacijos vakuumas gali gimdyti daug įvairiausių versijų, kurios nebūtinai atitiktų tikrovę. Tad pirmiausia susilaikytume nuo platesnių vertinimų ar komentarų, kol nesame sulaukę teisėsaugos paaiškinimų“, – dėstė parlamentaras.

M. Lingė, paklaustas, ką mano apie opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderio Sauliaus Skvernelio pareiškimus, kad po žinių apie M. Navickienės vyro sulaikymą, Vyriausybei reikėtų atnešti atsistatydinimo pareiškimą, teigė, kad tai tėra politiniai pareiškimai, siekiant naudos Seimo rinkimuose.

„Yra faktas, kad yra sulaikytas buvusios ministrės vyras, bet ką tai sako, kaip tai susiję su Vyriausybe? Būtent tokie politikų komentarai, kai daromos toli siekiančios išvados, būtent yra tiesioginis spekuliavimo pavyzdys, kai matome, kad nesulaukus tikros informacijos, politizuojami procesai ir bandoma tai panaudoti šitame jautriame rinkiminiame laikotarpyje“, – komentavo M. Lingė.

M. Lingė / A. Ufarto (ELTA) nuotr.

Sulaikytas eksministrės vyras

ELTA primena, kad, patikrinimą dėl „Foxpay“ atliekant LB, ikiteisminį tyrimą dėl įmonės veiklos yra pradėjusi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Lietuvos bankas (LB) taip pat pranešė, kad papildomai kontroliuos centrinio banko nurodymų nesilaikančios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ per mokėjimų sistemą „Centrolink“ teikiamas viešąsias paslaugas, centriniam bankui nustačius, kad įmonė toliau vykdė mokėjimo operacijas tarp privačių fizinių bei juridinių asmenų.

Paaiškėjo, kad „Foxpay“ vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje atsidūrė, kai pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – buvusios ministrės Monikos Navickienės sutuoktinis M. Navickas. Komisijos vertinimu, investuotoja I. Trinkūnaitė neatitinka nacionalinės svarbos objektų apsaugos įstatyme keliamų reikalavimų.

M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m., nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, LB pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos.

Tiesa, naujienų portalas 15min.lt skelbė, jog už sukčiavimą teistas I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas kurį laiką dirbo M. Navicko valdomoje „LITLAB“. Taip pat pranešta, jog M. Navickienės sutuoktinis su V. Germanu priiminėjo sprendimus I. Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“. M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms.

M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Anot politikės, su ja politikė bendrauja retai, o apie I. Trinkūnaitės sugyventinio V. Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.

Vėliau 15min.lt pranešė, kad pernai ministrė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų.

Dėl kilusio skandalo dėl ryšių su I. Trinkūnaite bei V. Germanu, M. Navickienė pasitraukė iš ministrės posto.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA