Teisėsauga sulaikė „Foxpay“ savininkę Trinkūnaitę ir Germaną, atliktos kratos - Kas vyksta Kaune

Teisėsauga sulaikė „Foxpay“ savininkę Trinkūnaitę ir Germaną, atliktos kratos skelbiama, kad sulaikytas ir Navickas

delfi.lt / ELTA 2024/10/16 17:15
Vilhelmas Germanas / A. Ufarto nuotr. / „Delfi“
Vilhelmas Germanas / A. Ufarto nuotr. / „Delfi“

Skelbiama, kad teisėsauga sulaikė „Foxpay“ savininkę Ievą Trinkūnaitę ir jos sugyventinį Vilhelmą Germaną, rašo 15min.lt. Tai patvirtino ir Delfi turimi šaltiniai.

Portale teigiama, kad sulaikyta ir daugiau žmonių, ne vienoje vietoje atliktos kratos. Kiek vėliau 15 min paskelbė, kad teisėsauga sulaikė eksministrės M.Navickienės vyrą M. Navicką. Delfi bandė su juo susisiekti, telefonas išjungtas. Su M. Navickiene Delfi taip pat nepavyksta susisiekti.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas Rolandas Kiškis nesuteikė daugiau informacijos portalui, bet pabrėžė, kad planuojama spaudos konferencija.

Reaguodama į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, Generalinė prokuratūra patvirtino, kad ikiteisminiame tyrime šiuo metu atliekami numatyti būtini procesiniai veiksmai. Tačiau, nenorint pakenkti vykstančio tyrimo sėkmei, prokuratūra detalesnės informacijos nepateikia.

Sulaikyti paryčiais

„Delfi“ šaltinių duomenimis, V. Germanas su I. Trinkūnaite savo gyvenamojoje vietoje buvo sulaikyti paryčiais, apie 4 val.

Juos sulaikius atliktos kratos, paimti mobiliojo ryšio telefonai ir kompiuteriai.

Šaltinių duomenimis, teisėsauga taip pat lankėsi jų įkurtoje finansinių technologijų bendrovėje „iSun“, teigiama, kad paimti visų darbuotojų kompiuteriai bei mobiliojo ryšio telefonai.

„Panašu, kad tyrimas gali būti susijęs su bendrove „iSun“, ko gero, kalbama apie pinigų plovimą ir sukčiavimo būdu gautų milijoninių sumų legalizavimą“, – sakė „Delfi“ pašnekovas.

Trečiadienio rytą, dar nežinant apie įvykusį sulaikymą „Delfi“ bandė susisiekti su V. Germanu, norėta pateikti klausimus atliekamame žurnalistiniame tyrime. Nors rašyta ne vienu jo naudojamu mobiliojo telefono numeriu, tačiau žinutės susirašinėjimo programėlėse liko neperskaitytos, V. Germanas neperskambino.

Tapo aišku, kad jo, kaip ir I. Trinkūnaitės mobiliojo ryšio priemones po sulaikymo paėmė teisėsaugininkai.

Iškilo daugiau sąsajų

Primename, kad dar 2024 metų gegužės pabaigoje „Delfi“ iškėlus klausimus dėl „Foxpay“ taikomų kainų verslui ir valstybei pradėjo ryškėti daugiau sąsajų. Paaiškėjo, kad nuo 2022 m. įmonės valdyboje dirbo Monikos Navickienės vyras Mindaugas Navickas. Tyrimus nuvo pradėję Lietuvos bankas, Vyriausybinė komisija ir kitos institucijos.

Fintech įmonės „Foxpay“ skandalas privertė iš pareigų pasitraukti socialinės apsaugos ir darbo ministrę M. Navickienę. Paskutinis lašas buvo jos kelionė į Dubajų su „Foxpay“ savininke Ieva Trinkūnaite ir jos sugyventiniu Vilhelmu Germanu. Šis asmuo yra nuteistas sukčius, ne kartą patekęs į teisėsaugos akiratį.

Dar vasarą Delfi turėjo interviu su V. Germanu. Jį pažiūrėti galite čia: Interviu su V. Germanu

Birželio viduryje „Foxpay“ savininkė I. Trinkūnaitė atsistatydino iš bendrovės valdybos pirmininkės pareigų.

Ieva Trinkūnaitė / organizacijos nuotr.

„Sprendimą pasitraukti iš valdybos priėmiau, išsamiai susipažinusi su Vyriausybės nutarimu. Tačiau jo turinys ir argumentai man sukėlė nemažai klausimų. Po konsultacijų su teisininkais nuspręsiu dėl tolimesnių savo žingsnių“, – sakė I. Trinkūnaitė.

Buvo prabilusi apie jaučiamą grėsmę

Dar vasarą I. Trinkūnaitė BNS interviu sakė, kad „jaučia didėjančią grėsmę objektyviam kontroliuojančių institucijų darbui dėl bendrovės veiklos politizavimo“, – sako I. Trinkūnaitė.

Interviu BNS metu paklausta, ar Vyriausybės nutarimas suponuoja, kad įmonė neatitinka nacionalinio saugumo interesų, ji nenorėjo detalizuoti situacijos. „Tikriausiai taip. Komentuoti daugiau nenorėčiau šita tema. Kaip ir pasakiau, kuomet įsigilinsiu į savo galimybes ir turėsiu specialistų nuomonę, tuomet tikrai informuosiu“, – interviu tuomet sakė verslininkė.

„Jaučiu didėjančią grėsmę objektyviam kontroliuojančių institucijų darbui dėl bendrovės veiklos politizavimo. Taigi, norėdama objektyvaus ir išsamaus vertinimo, kai kurių aspektų ir klausimų nenorėčiau komentuoti dabar, bet tikrai pasilieku sau teisę komentuoti, kuomet visos institucijos baigs savo darbus“, – interviu BNS sakė I.Trinkūnaitė.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), įvertinusi turimą informaciją, buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidrios „Foxpay“ įmonės veiklos. Buvo pranešama, kad tyrimas vykdomas dėl galimo nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo ir kišimosi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens veiklą.

Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 metų

M. Navickas „Foxpay“ valdyboje dirbo nuo 2022 m., nuo 2023 m. pabaigos iki 2024 m. pradžios buvo šios įmonės direktoriumi. Visgi, LB pradėjus tyrimus, M. Navickas pasitraukė iš „Foxpay“ valdybos.

Tiesa, buvo skelbta, jog už sukčiavimą teistas I. Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas kurį laiką dirbo M. Navicko valdomoje „LITLAB“. Taip pat pranešta, jog M. Navickienės sutuoktinis su V. Germanu priiminėjo sprendimus I. Trinkūnaitės įsteigtoje įmonių grupėje „iSun“. M. Navickas yra vadovavęs ir kitoms su I. Trinkūnaite ir V. Germanu susijusioms įmonėms.

M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Anot politikės, su ja politikė bendrauja retai, o apie I. Trinkūnaitės sugyventinio V. Germano praeitį su teisėsauga nieko nežinojo.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA