Prasidėjo išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose: kauniečiai – už laisvę ir demokratiją – Kas vyksta Kaune

Prasidėjo išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose: kauniečiai – už laisvę ir demokratiją

BNS / Augustas Stankevičius, Dominykas Biržietis, Karolina Ambrazaitytė 2024/10/08 09:10
Išankstiniame balsavime balsavo V. Matijošaitis
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
Išankstiniame balsavime balsavo V. Matijošaitis
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje antradienį prasidėjo tris dienas truksiantis išankstinis balsavimas rinkimuose į Seimą.

Kaip skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), balsavimas iš anksto vyks spalio 8–10 dienomis 7–20 valandomis. Rinkėjai gali balsuoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje visose 60 Lietuvos savivaldybių, nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą.

Vilniuje numatytos penkios išankstinio balsavimo vietos: Vilniaus miesto savivaldybės pastate, Vilniaus universiteto Verslo mokykloje, A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų, Vilniaus rajono savivaldybės pastate bei Lukiškių aikštėje.

Pastarojoje vietoje prieš balsavimo pradžią 7 val. rikiavosi keliolikos žmonių eilė.

Čia pirmoji savo balsą atidavė Vilniuje mokykloje dirbanti Danguolė Stončienė. Ji BNS sakė pasirinkusi tą pačią partiją kaip ir prieš ketverius metus.

„Balsavau už, mano manymu, pačius geriausius, kuriais pasitikiu, – sakė 64-erių moteris, neįvardijusi konkrečios politinės jėgos. – Aš tikiuosi sąžiningo darbo, kruopštaus darbo, atsakingo darbo, stabilaus darbo, bet tuo pačiu, kad būtų geriau nei šiandien.“

Tuo metu Lietuvos mokslo akademijoje dirbantis Zenonas Dapkevičius tvirtino pasirinkęs „klasikinę partiją“.

„Už klasikines partijas aš, ne už radikalus, – BNS kalbėjo 70-ies metų vyras. – Anksčiau balsuodavau už kitą klasikinę partiją, kuri šiemet žada būt pirmąja, bet man sudėtis truputį nepatiko.“

Jis teigė pavargęs nuo partijų rietenų ir patyčių.

„Man atrodo, kad paaštrėjo ta kova ir nereikėjo išankstinių koalicijų daryti dabar. Pagyvensim, pamatysim“, – sakė Z. Dapkevičius.

Kaune iš anksto balsuoti norinčių rinkėjų laukiama Kauno rajono savivaldybės pastate ir Kauno miesto savivaldybės pastate.

„Už laisvę ir demokratiją. Nes Lietuvai to reikia“, – BNS po balsavimo Kaune sakė privačiame versle dirbanti Inga Vasilavičiūtė.

Nebuvo sunku pasirinkti. Mažai pas mus Lietuvoje yra demokratiškų ir už laisvę“, – pridūrė 38-erių moteris.

„Drauge balsavusi sutuoktinių pora – Arvydas ir Virginija Stankevičiai – BNS teigė pasirinkę dabartinius valdančiuosius.

„Jie labai gerai atlaikė šituos iššūkius. Buvusi Vyriausybė labai daug padarė tokioje ekstremalioje padėtyje, nėra populistai, nėra melagiai, kaip ten bebūtų“, – sakė 64-erių mokykloje dirbanti moteris.

„Remia Ukrainą, nuoseklūs. Na ir reikia žiūrėti, ką labiausiai puola rusai, tie patys geriausi“, – pridūrė 65-erių vyras.

Klaipėdoje išankstinis balsavimas vyks Klaipėdos miesto savivaldybės pastate.

Sekmadienį – pagrindinę Seimo rinkimų dieną – rinkimų apylinkės duris atvers 7 valandą ryto ir dirbs iki 20 valandos vakaro.

VRK primena, kad spalio 13-ąją balsuoti bus galima tik savo rinkimų apygardos rinkimų apylinkėse. Taip yra dėl to, nes pusė Seimo narių yra renkama vienmandatėse rinkimų apygardose.

Kiekvienos iš 71 vienmandatės rinkimų apygardos biuleteniai bus skirtingi, o rinkėjai turi teisę balsuoti tik už tos vienmandatės rinkimų apygardos, kurioje yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, kandidatus.

Į balsavimo vietas dėl pagrįstų priežasčių negalintiems atvykti rinkėjams bus sudaromos sąlygos balsuoti jų buvimo vietose.

Dėl vietos parlamente daugiamandatėse varžysis 15 kandidatų sąrašų – 14 politinių partijų ir vienas koalicinis sąrašas.

Rinkimuose dalyvaus Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Laisvės partija, Liberalų sąjūdis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, Lietuvos liaudies partija, Lietuvos regionų partija, Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos žaliųjų partija, Nacionalinis susivienijimas, partija „Laisvė ir teisingumas“, politinė partija „Nemuno aušra, „Taikos koalicija“ (Darbo partija, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija, Žemaičių partija), Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Vienmandatėse apygardose dėl Seimo nario mandato kovos 700 politikų.

Iš viso į Seimo rinkimus kandidatuoja 1740 politikų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA