Tyrimas: 86 proc. vartotojų nepaiso maršrutizatoriaus saugumo – Kas vyksta Kaune

Tyrimas: 86 proc. vartotojų nepaiso maršrutizatoriaus saugumo

ELTA 2024/10/05 16:47
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Naujausi tyrimai atskleidžia, kad net 9 iš 10 žmonių nepakeičia pirminio savo maršrutizatoriaus slaptažodžio ir taip paliekate savo duomenis pasiekiamus programišiams.

Naujausias „Broadband Genie“ maršrutizatorių saugumo tyrimas, paskelbtas rugsėjo mėn., nustatė, kad 86 proc. apklaustųjų pripažino, jog niekada nepakeitė gamyklinio slaptažodžio. Taip pat 52 proc. žmonių, kurie naudoja maršrutizatorius, niekada nesigilino į įrenginio nustatymus.

Lyginant su ankstesnėmis apklausomis, 2018–2022 m. šis skaičius laipsniškai mažėjo, tačiau šiemet grįžo į lygį prieš 6 metus.

Tyrimas atskleidžia ir daugiau nerimą keliančių tendencijų. Beveik devyni iš dešimties, 89 proc., apklaustųjų teigė, kad nė karto neatsinaujino savo maršrutizatoriaus programinės įrangos. 

„Programišiai dažniausiai taikosi į elektroninės bankininkystės, el. pašto prisijungimus ir slaptažodžius. Svarbu žinoti, kad atakos dažniausiai vykdomos automatiniais botais, todėl apsauga būtina kiekvienam. Reguliariai atnaujinant programinę įrangą, sumažėja pažeidžiamumų ir sustiprinama apsauga“, – sako „Tele2“ IT saugumo ekspertas Mantas Užupis.

Anot IT saugumo eksperto, maršrutizatoriaus apsauga nėra techniškai sudėtinga – nereikia kreiptis į IT specialistą, kad atliktumėte privalomus saugumo veiksmus. Pirmiausia, reikia atjungti maršrutizatorių nuo interneto, kad būtų išvengta bet kokių rizikų, kol atliekami nustatymų pakeitimai.

„Toliau svarbu atlikti maršrutizatoriaus nustatymų atstatymą, kad pašalintumėte galimas kenkėjiškas konfigūracijas. Tam dažniausiai naudojamas fizinis atkūrimo mygtukas arba galima sekti gamintojo pateiktas instrukcijas. Po to būtina pakeisti numatytąjį administratoriaus slaptažodį į unikalų ir sudėtingą“, – vardija M. Užupis.

Dauguma naujausių „Wi-Fi“ maršrutizatorių yra susieti su gamintojo mobiliąja programėle, naudojama įrenginiui konfigūruoti. Per šias programėles dažnai galima atlikti automatinius programinės įrangos atnaujinimus ir stebėti, kokie įrenginiai jungiasi prie jūsų namų tinklo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA