„Pieno žvaigždės“ buvusiai darbuotojai turės atlyginti 36 tūkst. eurų žalą – Kas vyksta Kaune

„Pieno žvaigždės“ buvusiai darbuotojai turės atlyginti 36 tūkst. eurų žalą

ELTA / Ingrida Steniulienė 2024/10/04 14:29
Asociatyvi / DELFI nuotr.
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Apeliacinio teismo sprendimu pieno perdirbimo įmonė „Pieno žvaigždės“ buvusiai savo darbuotojai, daugiau nei 30 metų dirbusiai kenksmingomis sąlygomis, privalės atlyginti daugiau nei 36 tūkst. eurų žalą.

Buvęs darbdavys turės atlyginti 26 tūkst. eurų turtinę ir 10 tūkst. eurų neturtinę žalą, pranešė teismas.

Ieškinį dėl žalos atlyginimo apygardos teismui pateikusi moteris teigė, kad visą darbo laiką ji buvo veikiama profesinės rizikos veiksnių, dėl darbo be apsaugos priemonių susirgo profesinėmis ligomis, neteko darbingumo, galiausiai dėl suprastėjusios sveikatos prarado darbą ir nebegavo pajamų.

Apygardos teismas ieškinį tenkino iš dalies ir ieškovei iš buvusios darbdavės priteisė daugiau nei 27 tūkst. eurų turtinės ir beveik 5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo.

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį konstatavo, kad byloje esantys duomenys patvirtina, jog darbdavės neteisėti veiksmai ir kaltė, neužtikrinus saugių ir sveikatai nekenksmingų darbo sąlygų, lėmė darbuotojos sveikatos pablogėjimą.

Po ilgalaikio darbo nesaugiomis sąlygomis profesinės ligos patvirtinimo aktais moteriai konstatuotos net kelios profesinės ligos, dėl kurių ji neterminuotai neteko 45 proc. darbingumo.

Lietuvos apeliacinis teismas ieškovei apygardos teismo sprendimu priteistą neturtinę žalą padidino dvigubai – iki 10 tūkst. eurų.

Nustatydamas neturtinės žalos dydį, teismas įvertino tai, kad moteris įmonėje dirbo daugiau kaip 30 metų, dėl neužtikrintų saugių ir sveikatai nekenksmingų darbo sąlygų jai nustatyti net keturi skirtingi sveikatos sutrikimai, dėl profesinių ligų ji neteko 45 proc. darbingumo, jos sveikata sutrikdyta negrįžtamai, o sveikatos sužalojimų padariniai jaučiami kasdien.

Be to, teisėjų kolegija atsižvelgė į šalies ekonominės situacijos, pinigų vertės ir gyvenimo lygio pokyčius.

Apeliacinis teismas pritarė pirmosios instancijos teismo sprendimui nepriteisti ieškovei dėl nedarbingumo netektų pajamų, kadangi ieškovės gaunamos socialinio draudimo išmokos kompensuoja dėl susirgimo profesinėmis ligomis prarastą darbo užmokesčio dalį.

Tačiau apeliacinės instancijos teismas 928 eurais sumažino kompensuotinos turtinės žalos dydį, ieškovei nepateikus įrodymų, kad gydymui panaudotos tokio dydžio lėšos buvo jos apmokėtos.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis civilinėje byloje įsiteisėjo jos priėmimo dieną, ketvirtadienį, tačiau per tris mėnesius nuo priėmimo dienos gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Byla dėl žalos atlyginimo įvairiuose Lietuvos teismuose vyko ne vienerius metus.

Akcinė bendrovė „Pieno žvaigždės“ skelbia, kad yra viena didžiausių ir moderniausių pieno perdirbimo bendrovių Lietuvoje ir Baltijos šalyse, siekianti būti pieno produktų gamybos lydere, vykdydama veiklą atsižvelgia į ekonominius ir socialinius aspektus, o taip pat prisiima atsakomybę už savo veiklos poveikį bei veiksmų pasekmes – kaip rinkos dalyvis, darbdavys ir bendruomenės narys.

Bendrovei priklauso gamybiniai filialai Panevėžio pienas, Kauno pienas, Mažeikių pieninė, Pasvalio sūrinė, logistikos centras Vilniuje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA