Seime liko paskutinis balsavimas dėl naujovių pašto rinkoje – Kas vyksta Kaune

Seime liko paskutinis balsavimas dėl naujovių pašto rinkoje

BNS / Sniegė Balčiūnaitė 2024/10/01 21:04
Asociatyvi / I. Gelūno nuotr. / BNS
Asociatyvi / I. Gelūno nuotr. / BNS

Seimas po svarstymo pritarė siūlymui keisti universaliųjų pašto paslaugų (UPP) reguliavimą bei gerinti kitas pašto paslaugas, pavyzdžiui, leisti registruotas siuntas atsiimti ne tik asmeniškai, bet ir paštomate.

Už tai antradienį balsavo 57 parlamentarai, prieš – aštuoni, susilaikė 40. Jei Seimas naują Pašto įstatymo redakciją priimtų, ji įsigaliotų nuo 2025 metų.

Dalis parlamentarų tvirtino už pokyčius pašto rinkoje balsuojantys avansu ir priimant įstatymą teiks pataisas, kurios pašto paslaugas priartintų prie žmonių.

„Valstietis“ Valius Ąžuolas teigė, kad kasmet gaudamas 8-10 mln. eurų dotaciją pristatyti prenumeratą į kaimo vietoves paštas neteikia nei ataskaitų, nei audito išvadų, kaip tą kompensaciją panaudoja: „Kiek tos dotacijos, į kuriuos regionus nueina, kaip ta spauda patenka į vienkiemius?.

Jo teigimu, buvo panaikintos priemokos paštininkams už tai, kad jie įkalbėtų žmones užsisakyti laikraščių ar žurnalų.

„Anksčiau paštininkas, jeigu užsako, pavyzdžiui, laikraštį į vienkiemį, žinoma, jam dažniau reikia ten nuvažiuoti, nuvežti spaudą, gaudavo kelis centus prie algos. Jis taip būdavo suinteresuotas, kad ta spauda nuvažiuotų ir į vienkiemį. Paštas tą priemoką nubraukia, kad paštininkas nebūtų suinteresuotas užsakinėti spaudą – kam jam vežti į vienkiemį, jeigu gali nevežti“, – kalbėjo parlamentaras.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Lukas Savickas apgailestavo, kad projektą svarstant Ekonomikos komitete dėl kompromisų nebuvo sutarta, todėl jis siūlė neskubėti priimti įstatymo, o su pakeitimais dar padirbėti.

„Pasiūlytas sprendimas nėra tinkamas. Kalbant apie universaliąsias pašto paslaugas svarbu įtraukti ir prenumeruojamų spaudos leidinių surinkimą, rūšiavimą, gabenimą ir pristatymą“, – teigė L. Savickas.

Daugiau negu dešimtmetį nekeisto įstatymo pokyčius siūlanti Susisiekimo ministerija anksčiau yra nurodžiusi, kad jais siekiama efektyvinti pašto rinkos reguliavimą, pritaikyti dabartinę teisinę bazę moderniai rinkai, šiai pereinant nuo popierinės korespondencijos prie elektroninių paslaugų bei keičiantis vartotojų įpročiams.

Siūloma, kad registruotą siuntą gyventojai galėtų atsiimti paštomate arba kitais patogesniais būdais patvirtinant, jog siunta buvo įteikta – šiuo metu tokią siuntą galima atsiimti tik asmeniškai ir patvirtinus parašu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA