Meteorologas: „tai labai nenormalu mūsų šaliai“ – Kas vyksta Kaune

Meteorologas: „tai labai nenormalu mūsų šaliai“

Asociatyci / R. Tenio nuotr.
Asociatyci / R. Tenio nuotr.

Kartu su rugsėju iš Lietuvos pasitraukė ir vasariški orai. Apie orus ir klimatą visiems suprantama kalba rašančio meteorologo Gyčio Valaikos teigimu, tokie orai, kokie mus lepino rugsėjį, mūsų šaliai labai neįprasti.

„Sakiau, kad džiaukitės tokiu šiltu rugsėju ir padovanotu mums ketvirtu vasaros mėnesiu, nes tai labai nenormalu mūsų šaliai“, – rugsėjo mėnesio orus „Orai ir klimatas Lietuvoje“ „Facebook“ paskyroje apibendrino meteorologas G. Valaika.

Savo įraše sinoptikas pasidalino ir keletu faktų.

Remiantis jo pateikta informacija, Kaune rugsėjis šilčiausias buvo nuo 1925 metų, Vilniuje nuo 1778 metų, o Klaipėdoje – nuo 1881 metų.

„Jeigu turėtumėm ilgesnes temperatūros matavimų sekas, beveik neabejoju, 2024 m. rugsėjis galėjo būti šilčiausias bent per kelis šimtus metų. Žinant tai, kad 2023 m. rugsėjis irgi buvo rekordiškai šiltas (jį per 0,3 laipsnio išstūmė šių metų rugsėjis) išvados savaime aiškios“, – įraše situaciją komentavo sinoptikas.

Jis taip pat teigė nesitikėjęs, kad taip gali nutikti, tačiau nutiko.

„Nors vasariška šiluma mums, šiauriečiams, tikrai labai smagi, bet tai rodo tolesnes labai negeras tendencijas, jeigu pasižiūrėsim į viską globaliau“, – užbaigė jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA